Afşarlar Tarım Makinaları Sahibi Dr. Hayrettin AFŞAR Röportajı
AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Afşarlar Tarım Makinaları Sahibi Dr. Hayrettin AFŞAR İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.
Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz ?
Hayrettin AFŞAR : Amerika’ da Master Yaptım
Aydın Koçarlılıyım. Çiftçi bir aileden geliyorum. İlkokul’u köyümüzde bitirdim. Daha sonra Aydın Lisesini bitirdim. Ankara Üniversitesi Mülkiye mezunuyum. Aşağı yukarı 20 yıl kamuda hizmet ettim. Kamuda görev yaparken Kamu tarafından Amerika da Master yaptım. Daha sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde Ekonomi üzerine Doktora yaptım. Daha sonra kamudan emekli oldu. En son İzmir Tariş’te ve başka bir holding de Genel Müdür olarak görev yaptım. Artık Aydındayız. Kardeşlerim ile birlikte tarım işi ile uğraşıyoruz. Organik Zeytinyağı üretimi yapıyoruz.
Osman ÇELİKKOL : Firmanızı anlatır mısınız ?
Hayrettin AFŞAR : 2005 Yılında Başladık
Biz burada Zeytin hasat makinesi satıyoruz. Ana ağırlıklı işimiz ama onun yanında ana firmanın diğer aletlerini de satıyoruz. Firmamız tüzel kişilik sıfatında bulunmakta. Afşarlar Tarım Ürünleri Limited Şirketi adı altında faaliyette bulunmakta. Bende bu işin içerisindeyim. Ama ortak değiliz. Firmamız 2010 yılında faaliyete başladı. Tabi bu işe girmemiz 2005 yılından itibaren başlamıştı.
Hayrettin AFŞAR :İş Gücü Kıtlığı Bulunmakta
Biz Aydın’da en büyük Zeytin üreticilerinden birisiyiz. Dolayısı ile Tarım ’da makineleşme zorunluluk biliyorsunuz. Hem maliyetlerin düşürülmesi hem iş gücü kıtlığı nedeni ile hem de doğaya zarar vermemek için; klasik usulde sırıkla Zeytin silkme ağaçlara çok zarar vermektedir. Zeytin ağacında da var yılı yok yılı dediğimiz konu var. Periyodise olarak tanımlanıyor. Sırıkla silkildiği zaman bu periyodise var yılı yok yılı oranı daha çok artıyor. Yani yok yılında daha fazla Zeytin alabiliyor.
Hayrettin AFŞAR : Ağaca Daha Az Zarar Veriliyor
2’nci olarak da Aydın yöresinin Zeytinleri memecik Zeytinleri olarak tanımlanıyor. Yağlık Zeytin türüdür. Doğanın kendi oluşturduğu bu çevre için, Zeytinler gelişmiş ve bu Zeytin türüne de var yılı yok yılı çok keskin bir şekilde oluyor. Makine ile hasada geçildiği zaman ağaca daha az zarar verildiği için, filizleri daha az kırıldığı için var yılı yok yılı durumu azalıyor. Bu şekilde ağaç kendini topluyor.
Hayrettin AFŞAR : 4 Neden Var
Örneğin var yılında ağaç 20 kilo ürün verecek. Taç dediğimiz şey vardır. Bu büyüdüğü için 30 kilo ürün alınabiliyor. Bu 4 nedenden dolayı , ağacın verimini arttırma, var yılını yok yılını minimuma indirme, maliyetleri azaltma ve işgücü kıtlığına çare bulmak için makineleşmek zorunda. Avrupa’da bu makineleşme daha çok Akdeniz ülkelerinde gelişti. Türkiye’de de 2005 yılında başladı.
Hayrettin AFŞAR : Türkiye’ye İlk Giren Makinelerden
Bizim Aydın Bölge Bayiliğini yaptığımız Afşarlar firmasının sattığı Pellenc Zeytin Hasat Makineleri Türkiye’ye ilk giren makineler. Dolası ile Türkiye’de makineli hasat ile Zeytin’in ilk başlangıcını bizim markamız olan Pellenc yaptı. O zamanlar bayi değildik. Önceden İzmir Tariş de çalışıyordum. Sordum araştırdım ve en iyi makinenin Pellenc olduğunu öğrendim. Dolayısı ile Pellenc aldık.
Hayrettin AFŞAR : 17 İlçe 495 Köy
İlk başlarda 2-3 tane makine aldık. Şuan 13 tane makinemiz var. 2005 yılından bu yana kullanıyoruz. Bu makine kullanımından dolayı firmanın Türkiye Distribütörlüğü ’de, Aydın’da en büyük makine farkı bizde olduğu için ve distribütörlük ile ikili ilişkilerimiz gelişti ve de kendilerinin de Aydın’da bayilik ihtiyaçları vardı. Bizlere teveccüh gösterdiler. Bizde 2010 yılından beri Aydın’da Pellenc’in Bölge Bayiliğini yapıyoruz. 17 İlçe 495 köy ile çiftçilere Pellenc makinelerini biz veriyoruz. 9 personel ile hizmet vermekteyiz şuan da. Makinenin satışı yanında servis hizmetlerini de sağlıyoruz. Servis bakımından merkez firmanın Balıkesir Ayvalık’tadır. Ayvalık ile beraber firmanın en büyük iki servisiyiz.
Osman ÇELİKKOL : Pellenc nedir ?
Hayrettin AFŞAR : Fransa’da Üretiliyor
Makinelerimiz markası Pellenctir. Üretim yeri Fransa’da Marsilya’nın 80 kilometre kuzeyinde bulunan bir kasabadadır. Esas ana faaliyet konusu üretimin Bağcılık, Tarımsal El Aletleridir. Dünyanın her yerine ürünlerini pazarlamaktadır. Zeytin hasat makineleri konusunda da Türkiye’de en büyük markalardan birisidir.
Hayrettin AFŞAR : 6. Nesil Üretim Teknolojisi
Pellenc ürünlerinin teknolojik özellikleri çok fazladır. Sadece Zeytin Hasat Makinelerinde değil diğer makinelerde de 6. Nesil dediğimiz üretim teknolojisini kullanmaktadır. Her sene yeni teknolojiler ile gelişmektedir. Özelliklerini sayarsak; birincisi doğaya saygılıdır. El aletleri bakımından 20’ye yakın çeşit ürünü bulunmaktadır. Bunlar pil ile çalışmaktadır.
Hayrettin AFŞAR : 10 Yıl Ömürleri Var
En son teknoloji dediğimiz akıllı telefonlarda ve elektrikli arabalar bulunan mikrobiyoloji teknolojisi ürünü piller kullanılmaktadır. Uzun süreli dayanmaktadırlar. Aynı zamanda temiz enerjidir. İkincisi tasarruf sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse Zeytin hasat makinesinde kullanılan piller kullanım koşullarına göre 10 yıla kadar ömürleri vardır. Gün içerisinde ise 1 tona yakın zeytin hasadı yapabilmektedir. Aynı zamanda Pellenc markasının Zeytin Hasat Makineleri piyasanın Mercedes’i olarak bilinmektedir.
Osman ÇELİKKOL : Ürünleriniz hakkında şikayet alıyor musunuz ?
Hayrettin AFŞAR : Bir İlk Oldu
Hiç bir şey dört dörtlük olmuyor. Üreticilerin farklı beklentileri oluyor. Teknolojinin devamlı gelişmesi gerekiyor. Bizde burada tüketim sahasında gördüğümüz eksiklikleri fabrikaya iletiyoruz. Geçen sene bizim çiftçilerin istediği bir makinede bir değişikliği biz fabrikaya ilettik. Fabrika da ilk defa böyle bir durum ile karşı karşıya gelmiş bulundu. Ülkemizde bulunan ağaç yapılarının diğer ülkelere nazaran değişiklik göstermesinden dolayı makinede bir değişikliğe gidildi.
Hayrettin AFŞAR : 3 Ay Kullanılıyor
Zeytin Hasat Makineleri titreşim ile çalışan makinelerdir. Hassas makinelerdir. Bu durumda makine arızalarının minimum olması çiftçiye kolaylık sağlıyor. Çünkü arazide iş yapıyorsunuz ve makineniz bozulduğu zaman işiniz yarım kalıyor. Bilindiği üzere zeytincilik sezonluk bir iş. Kışın 3 ay gibi bir sürede yapılıyor. Her çiftçi; yağmur oluyor, kar oluyor, soğuk oluyor hasadını biran önce bitirmek istiyor. Dolayı ile bu makineler 3 ay kullanılıyor. Bu süre içerisinde oluşan makine arızalarını gidermezsek tüketici mağdur oluyor. Bizde firma olarak arızaları yerinde tespit ederek hemen tamirini yapıp çiftçiye geri gönderiyoruz veya yerinde yapılarak işine kaldığı yerden devam edebiliyor.
Hayrettin AFŞAR : Hem Bizi Hem Çiftçiyi Etkiliyor
Çiftçilerimiz ürünlerimiz konusunda memnunlar. Buradaki satın alma konusunda bir sıkıntı var. Zeytinyağı fiyatlarındaki değişiklikler, fiyatların düşüklüğü ve rekoltenin yetersiz olması doğal olarak çiftçinin satın alma gücünü etkiliyor. Zeytinyağı piyasasındaki gelişmeler bizi doğru orantılı bir şekilde etkiliyor. Çünkü bizim işimiz Zeytin ile alakalı olduğunda hem bizi hem çiftçiyi etkiliyor.
Hayrettin AFŞAR : Son 2 Yıldır Destek Verilmiyor
2006 yılında başlatılan devletin %50 katkılı bir programı vardı. Küçük tarım makinelerinde bu katkısı son 2 yıldır bu destek verilmiyor. Bu tür uygulama da yapmadı. Bundan dolayı hem fiyatlarda istikrarsızlık hem de üretimde azalma dolayısı ile çiftçinin tarımda makineleşmesini azaltılmış olundu. Bizim beklentimiz tekrar kamunun 2017 yılında bu küçük tarım aletleri kategorisindeki desteklerini sürdürmesini istiyoruz. Çünkü tarım sektörü bu desteğe muhtaç.
Osman ÇELİKKOL : Ürünleriniz piyasadaki diğer ürünlere göre ücreti ne kadar ?
Hayrettin AFŞAR : Piyasanın Mercedes’i
Ürünün fiyatını belirleyici unsur maliyeti, kalitesi, dayanıklılığıdır. Daha önce bahsettiğim gibi Pellenc Zeytin Hasat Makineleri piyasanın Mercedesi olduğu için, piyasadaki diğer benzer ürünlere nazaran %15 - %20 daha yüksektir. Tabi bu makinenin pahalı olduğu anlamına gelmiyor. Önemli olan siz harcadığınız paranın karşılığını alabiliyor musunuz. Bizim makinelerin gerek sağlamlığı gerek daha ağaçlara zarar vermesi gerek günlük hasat miktarının yüksek olması; dolayısı ile makinelerimiz pahalı ama karşılığına bakarsak pahalı değildir.
Hayrettin AFŞAR : %40 Daha Fazla Hasat İmkanı
Ortalama diğer benzer makinelerden %40 daha fazla hasat yapar. Örneğin bir çiftçi diğer makineler ile bir ağaçtan 700 kilo toplarsa bir günde, bizim makinemiz aynı ağaçtan 1100 kilo hasat yapabilir. Makinelerimiz sağlamlık ve ömrü bakımından da üst seviyededir. Biz 2005 yılında bu işe girmiştik ve o zamandan bu yana aynı makineleri kullanıyoruz. 11 yıldır gördüğünüz üzere sağlamlığını göstermiştir. Aynı zamanda bizim makinelerimiz daha az filiz kırar. Bu üç unsuru birleştirdiğimizde de fiyata yansıması normaldir.
Osman ÇELİKKOL : Çiftçilere bu ürünleri satın alırken herhangi bir ödeme kolaylığı sağlıyor musunuz ?
Hayrettin AFŞAR : 2 Yıl Garantili
Pazarlama anlamında gerekli her tür yardımı yapıyoruz. Makinelerimiz 2 yıl garantilidir. Hem nakit hem de kredi kartı ile satış yapıyoruz. Aydın ilinde bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri ile, Tariş Kooperatifleri ile anlaşmamız var. Bu kurumlara gidip anlaşmalı olarak makinelerimiz satın alabiliyorlar. Bunun yanında makinelerimizin zirai kredilendirme belgeleri mevcuttur. Açıklamak gerekirse Ziraat Bankası kredileri ile de alabiliyorlar. Normal kredilere göre bu kredi faiz oranları daha düşüktür. İsterseniz ürünlerimizi kullanan çiftçilerimiz ile görüşebilirsiniz.
Osman ÇELİKKOL : Efendim Pellenc ürünlerinde herhangi bir sıkıntı veya bir sorun yaşadınız mı ?
İbrahim BALCILAR : Uzun Süredir Kullanıyorum
Ortakların Dağ Yeni Köyündenim. Köyümüzün yarısı bu makineyi kullanıyor. Uzun süredir makineyi kullanıyorum. Elbette her makinede sıkıntılar oluyor. Eğer sorun olursa buraya gelip arkadaşlara veriyorum. Hemen sorunu halledip bana geri veriyorlar.
Ömer ÇETİNKAYA : 10-12 Senedir Kullanıyorum
Ortaklardan geliyorum. 10-12 senedir kullanıyorum. Hasat makinesinden memnunuz. Teknik servis bakımından her türlü ihtiyacımızı karşıladılar.
Niyazi ANMAK : 1400 Kilo Zeytin
Sökedenim. Yaklaşık 12 yıldan beri kullanıyorum. Makinemden de son derece memnunum. Ufak tefek bazı makinede sorunlar olabiliyor. Parçaları biraz pahalı ama diğer türlü on numara makine. Mesela biz bu makine ile günde 1400 kilo zeytin indiriyoruz. Çevremdeki çoğu arkadaşımda bu makinelerden kullanıyorlar.
Röportaj : Osman ÇELİKKOL
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim