• Aydın4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Atletizmci KORKMAZ Kardeşler Aydın’ı Gururlandırıyor…
10 Kasım 2016 Perşembe 12:19

Atletizmci KORKMAZ Kardeşler Aydın’ı Gururlandırıyor…

ENKA Spor Kulübü Atletizm Antrenörü Sinan KORKMAZ ve ENKAspor Oyuncusu Mahsum KORKMAZ AydınÖzel Gazetesini Ziyaret Etti.

ENKA Spor Kulübü Atletizm Antrenörü Sinan KORKMAZ ve ENKAspor Oyuncusu Mahsum KORKMAZ AydınÖzel Gazetesini Ziyaret Etti.

Emrullah TURGUT : Hocam öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Sinan KORKMAZ : Abim Seçilince Heveslendim

15.07.1989 doğumluyum. Aydın’a 1993 yılında babamların taşınmasıyla geldik. Aslen Erzurumluyum. 1995 – 1996 yılında okula başladım. 2000 yılında beden eğitimi öğretmenimizin derste benim bir büyüğüm olan Saim Korkmaz’ı seçmesiyle heveslendim. Abimi seçmesi güzel bir şeydi. Bende istedim o an ama ben seçilmedim. Bir sonraki sene biraz daha çabaladım. Beden eğitimi öğretmenim beni seçti.

Sinan KORKMAZ : 3 Sefer Türkiye 3.sü Oldum

2001 yılında atletizmi biraz daha aktifleştirmeye başladım. Okuldan kulüplere geçmeye başladım. Çok güzel başarılar yakaladım. Kendimde ENKA spor kulübünde sporcuydum. Şuan ki sporcumda ENKA Spor Kulübünde sporcu. Bende aynı zamanda antrenörüyüm. Atletizmde Türkiye şampiyonluğu da yaşadım. 3 sefer Türkiye 3.lüğü yaşadım.

Sinan KORKMAZ : Bizim Yaptığımız Antrenmanı Şimdiki Nesil Yapsa Daha Başarılı Olurlar

Antrenörümün 2004 yılında MS hastalığına yakalanması benim reçeteye dayalı antrenmana geçiş yapmama sebep oldu. Yetenekli miydim? Bilmiyorum onu antrenörüme sormak lazım. Güzel dereceler yaptım biraz daha önemsenseydim daha başarılı olabilirdim. O zamanda yaptığım antrenmanı şimdiki nesle yaptırabilsek daha başarılı olurlar. Şimdiki nesle o antrenmanı yaptıramıyoruz. Düşünüyorum da şuan ki nesil yapsa daha farklı yerlerde olabilirler.

Sinan KORKMAZ : Antrenörlüğe Erken Başladım

Baktığımda antrenörlüğe de erken başladım. Çünkü 2010 yılında dağ koşusunda sakatlandıktan sonra 2010 yılında İzmir’e gidip 1. Kademe antrenörlük belgemi aldım. Yine aynı yıl okullarla haşir neşir olduktan sonra ilk olarak ilkokulu okuduğum okula giderek seçmeler yaptım. O zamanlarda kardeşimde orada okuyordu, ufaktı. 2012 nin sonunda antrenörlüğü artık yavaş yavaş tamamen yapabileceğimi benimsedim. Seçtiğim 50ye yakın sporcu içerisinde Mahsum Korkmazda vardı o sporcuların içerisinde. Kimler kaldı derseniz tek Mahsum kaldı.

Sinan KORKMAZ : Amatör Spora Büyüklerin El Atması Lazım

Devamlılık isteyen bir spor atletizm zor bir branş, ama başarısı hiçbir branşın başarısına değişilmez. Çünkü tek başınasınız. Ne yaptıysanız kendinize yapıyorsunuz. Bireysel bir başarı yakalıyorsunuz. Futbol gibi değil, siz gol atıyorsunuz, 11 kişi o golden faydalanıyor mesela. Ama atletizm öyle değil, tamamen sensin başarında senin, doğrunda senin, yanlışında senin. Başarını paylaşabileceğin insanlarda var tabi; kulüp başkanın, antrenörün vs. ama başarının tek temel adamı sporcunun kendisidir.

Sinan KORKMAZ : Sporun Anasıda Babasıda Atletizm

Atletizm çok güçlü bir branş. Derler ya sporun babası atletizm, anası jimnastik. Bence sporun anası da babası da atletizmdir. Koşmasını bilmeyen bir sporcu bırakın futbol oynamayı voleybol da oynayamaz, teniste oynayamaz. Diğer branşların hiçbirini yapamaz. Atletizmi yapmayan bir sporcu kaç yaşında olursa olsun spor yaparsa her daim başarısız olur.

Sinan KORKMAZ : Atletizm Yapan Gençler Daha Sağlıklı, Bilinçli ve Başarılı Olur

Velilerden tek temennim şu;  çocuklarını atletizme yönlendirmeleri, hemen bir futbola koşturmamalarıdır. Atletizmle güçlenen futbolcuları olsun. Atletizm yapan gençler daha sağlıklı, daha bilinçli, daha başarılı olurlar. Günümüz politikası olarak çocuklara futbol yönlendirmesi yapılıyor. Bunun nedeni doğal olarak daha çok para kazanacağına inandırılmasıdır.

Sinan KORKMAZ : Atletizm Olarak Medyada Çok Zayıfız

Medya olarak biz atletizmde tabiî ki zayıfız. Siz gibiler röportaj için gelirlerse bilinebiliyoruz. Onun dışında bizi bilmiyorlar. Şuan karşımda oturan kişi 2 defa üst üste Avrupa’da 2. Balkan Şampiyonasında 2 defa üst üste 400 metre branşında Balkan Şampiyonu. Bunu Aydın’da kim biliyor? Ben, şuan siz, kardeşim ve çevremizdeki insanlar biliyor. Bu büyük bir başarı, aydın için çok büyük bir başarı, bu bilinmeli ve ödüllendirilmeli.

Sinan KORKMAZ : Büyük Kişilerin Atletizme El Atması Lazım

Sadece tebrik etmeyle yetmiyor bu işler. Amatör sporlara el atılmalı büyük kişiler tarafından. Ben çok kez söylüyorum Gençlik Spor İl Müdürlüğünün destekleri var ama yetersiz. Gençlik Spor İl Müdürlüğü bir kurumdur, tek başına bir kurum olarak yeterli desteği veremiyor. Buna valiliğimizin, belediye başkanlarımızın el atmasını istiyorum. Spor ili olmamız için herkesin desteğini bekliyorum. Aydın ilinin iklimi çok güzel buradaki hava hiçbir ilde yok. 27 yaşındayım 60a yakın il gezdim bu mevsime yakın il bulamazsınız.

Emrullah TURGUT : Diğer branşlardaki sporcularımız çalışma alanı konusunda bir sıkıntı çekiyorlar peki atletizmde çalışma alanı sıkıntısı çekiyor musunuz?

Sinan KORKMAZ : Evde bile atletizm yapabilirsiniz

 Atletizm aslında koşmalı bir spor olduğu için antrenörün çalışma programına bağlı. Bir atıcıyı küçük bir alanda hazırlayabilirsiniz ama koşucuyu hazırlayamazsınız. Sağolsun bu konuda Bekir bey 2010-2011 yılında bize bir tartan pist yaptı Kardeşköy’de. Oradan faydalanıyoruz ve oradan faydalandığımız için yararını görüyoruz. Tartan pist nedir sentetik zeminli sahadır. Sentetik saha olduğu için dereceleri daha verimli alabiliyorsunuz. Sporcunun sakatlanma riski daha azalıyor. Atletizm zor bir branş ama her yerde antrenman yapabileceğiniz bir branş. Evde bile atletizm yapabilirsiniz.

Sinan KORKMAZ: Herkesin Gelecek Kaygısı Var

Günümüz şartları bende biliyorum ki TEOG var YGS var. Sporcular haklılar, herkes gelecek kaygısı yaşıyor. Velide haklı, sporcuda haklı. Spor politikamız yok bizim.

Emrullah TURGUT : Atletizm antrenörü olarak size şunu sormak istiyorum. Yanlış bilmiyorsam son olimpiyatlara ülke olarak yerli oyuncularımızla değil devşirme oyuncularla katıldık ve hiçbir başarı elde edemedik. Bu konudaki yorumunuzu öğrenebilir miyiz?

Sinan KORKMAZ : 2016 Olimpiyatlarını Kıl Payı Kaçırdık

Şöyle söyleyeyim; bu duruma karşıyım. Neden karşıyım; benim elimdeki sporcum 2020yi hedef alan bir sporcu var. 2016yı ramak kala kaçırdık. Katılsaydık Türkiye adına olimpiyatlara katılan en genç oyuncu olarak tarihe geçecektik. 17 yaşında bir sporcu ülkemizi olimpiyatlarda mücadele edecekti. Dediğimiz gibi talihsizlikler oldu. En son Amsterdam da yarışan bir sporcu sakatlığını belirtmeyerek takımın yeterli dereceyi elde edememesine sebep olarak 4x400 metrede olimpiyatlara katılamamamıza neden oldu. Olsaydı çok güzel olurdu. Derece yapamasalar bile 17 yaşındaki bir sporcumuz olimpiyat görecekti, tecrübe edinmiş olacaktı. Bu çok önemli bir tecrübedir. 4 yıl sonra karşısına neler çıkacağını görecekti ve gelip benden nasıl bir antrenman yapmam gerektiğini söyleyecekti.

Sinan KORKMAZ : Devşirme Sporcu 40. Olacağına Türk Sporcu 40. Olsun

Devşirme oyuncuyla olimpiyatlara katılacaksak başarılı oyuncuların devşirilmesi gerektiğini düşünüyorum. En azından derece gelirdi, ülkemize madalya gelirdi. Zaten bu konuya herkes de benim gibi bakıyordur; devşirme sporcu bizim adımıza çıkıp 40. olacaksa Türk sporcu gitsin o 40. olsun. Olimpiyatlara sonuncuda olsa bizim sporcularımız gitmeli. Bayrağımız göndere çekildiğinde milli marşımızı okuyamayan, okusa bile okuduğu marşın anlamını anlayamayan bir sporcu olimpiyatlarda bizi temsil etmemeli.

Sinan KORKMAZ : Devşirme Oyuncu Kulüp Bazında Olmalı

Bizim için etkileşimleri oluyor mu? Tabi ki oluyor geldikleri zaman bizim oyuncularımız için bir rekabet ortamı oluşuyor. Ama devşirme oyuncu kulüp bazında olmalı Avrupa’da, olimpiyatlarda bizi Türk sporcular temsil etmeli ülkemizin bayrağını kaldırmak öyle kolay değil.  Kulüp olarak getirebilirler sıkıntı değil. Getirmesinler demiyoruz, getirsinler ama kulüp bazında getirsinler. Bu bizim sporcularımız için iyi olur onlardan bir şeyler öğrenebilirler.

Emrullah TURGUT : İlk başta biraz spora nasıl başladığından bahseder misin?

Mahsum KORKMAZ : 10 Yaşında Atletizme Başladım

Spora ilk olarak futbolla başladım. Arada kondisyonumu yükseltmek için atletizm yapıyordum. Abimlerle gidip kros yapıyordum. En son abimin sakatlığından dolayı atletizme 10 yaşında başladım.

Mahsum KORKMAZ : İlk Yarışımda 1. Oldum

İlk Aydın yarışımı 1. Olarak bitirdim. Aydın’da katıldığım bütün yarışları 1. olarak bitirdim. Sonra il dışında yarışmalara katılmaya başladım. İl dışında biraz heyecandan dolayı 4. Oldum. Ondan sonra mesafeye yönelik çalışmaya başladım.

Mahsum KORKMAZ : Abim Askere Gidince Ara Verdim

Abim askere gidince ben ara verdim, tekrar futbola döndüm. Abim askerden gelene kadar futbol oynadım. Abim askerden geldikten sonra 2 hafta idman yaptım. Orta mesafe idmanlar yaparak 400 metreye yöneldim. İlk yarışımda 52 saniye yaptım. O koşuyla yavaş yavaş parladım. Türkiye şampiyonasına gittik Nalbar’a orada da 51 saniye koştum. Nalbar yarışından sonra adım Türkiye’de anılmaya başladı.

Devamı Gelecek…

Röportaj / Fotoğraf : Emrullah TURGUT

_dsc1322.jpg_dsc1328.jpg_dsc1329.jpgkorkmaz-kardesler.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5948 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim