AYDIN’IN SAĞLIK KARNESİ KIRIK
Aydın Tabip Odası Aydın İlinin Sağlık Karnesi hakkında bir açıklama yayımladı.
Sağlıkta Dönüşüm ile Sağlık Bakanlığı'nın amacı;
Kamunun sağlık hizmet sunumundan çekilmesi, sadece sağlık politikaları üretmesi ve uygulamaları denetlemesi, sağlık hizmet sunum ve alımının tamamen piyasa kurallarına göre belirlenmesi, sağlık hizmetlerini kamunun gelir kaynağı olarak görmesi yani sağlığın vatandaş yönünden hak olmaktan çıkarılıp herkesin parası ölçüsünde sağlık hizmeti alır hale getirilmesidir.
İşte bu sağlık politikalarını gerçekleştirmek için Türkiye'de 3 Ekim 2012 tarihinden itibaren Sağlıkta Dönüşümün bir uygulaması olan Kamu Hastane Birlikleri (KHB) yürürlüktedir.
Türk Tabipler Birliği (TTB) 2012-2013 dönemi, Aydın Tabip Odası ise 2014 dönemi Türkiye KHB'ni değerlendirdi.
Bu değerlendirmeler "halk sağlığı, iyi ve etik hekimlik, Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık standartları, kamunun sağlık alt yapısı, sağlık hizmetlerini yönetme ve sonuçlarına" göre yapılmıştır.
Aydın KHB'leri TTB'in yaptığı değerlendirmede 100 üzerinden 33 puan, Aydın Tabip Odası'nın yaptığı değerlendirmede 21 üzerinden 7 puan alarak başarısız bulunmuş idi.
Aydın Tabip Odası olarak KHB için yaptığımız değerlendirme sonrası Aydın'da daha kaliteli sağlık hizmeti verilebilmesi ve sağlık alt yapısının dünya standartlarına veya en azından Türkiye ortalaması seviyesine ulaşabilmesi için şu önerilerde bulunmuş idik;
1) Aydın'da kamu hastaneleri ciddi anlamda yenilenmeli, fiziki ve tıbbi koşulları,kişi başına düşen hasta yatak sayısı ve toplam hasta yatağı sayısı arttırılmalı.
2) "Yaşlı hasta ve bakım merkezleri"kurulmalı.
3) Acillerin fiziki koşulları mutlaka yenilenmeli. Alan olarak büyütülmeleri, tıbbi cihaz ve personel aşısından desteklenmeleri gerekir.
4) Hastanelerde "Çocuk Yoğun Bakım merkezleri" yapılmalıdır.
5) Sağlık personel dağılımındaki dengesizlikler giderilmeli, personeller üzerindeki baskı ve mobbing uygulamalarına son verilmelidir.
6) Kamu hastanelerindeki "Hemodiyaliz merkezi ve cihazı" eksikliği giderilmeli.
7) Aydın'da "Yanık Merkezi" kurulmalı.
8) Aydın'da verilen "Özellikli Tıbbi Hizmetler" sayısı arttırılmalı.
Tabip Odası olarak tespit ettiğimiz ve Aydın'da sağlık hizmetlerinin daha iyi verilebilmesi adına çözüm olarak önerdiğimiz bu eksikliklerin giderilmesi konusunda bu güne kadar olumlu bir girişim olmamıştır.
Son 3 yılda Aydın'da ilave tek bir hasta yatağı olmamış, fakat 3 defa Kamu Hastane Birlikleri Sekreteri değişmiştir.
Sonuçta 2014 yılında Aydın'da kaba ölüm hızı Türkiye ortalamasından %28,toplam ölen hasta sayısı Türkiye ortalamasından %14 daha fazla artmış, bebek ölüm hızıda olması gerekenden %37 daha fazla olmuştur.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Temmuz ayında 2015 yılı KHB'leri Genel Sekteterler başarı sıralamasını yayınladı. Listede birinci sırayı Edirne Genel Sekreterliği elde ederken Aydın Genel Sekreterliği 89 Genel Sekreterlik arasında 71'ci sırada yer aldı.
Bu sonuç Aydın için ciddi bir başarısızlıktır.
Yine Temmuz 2015'de Aydın Sağlık Haber Web sitesi 937 vatandaşın oy kullandığı "Aydın sağlık yöneticilerinin performansı" anket değerlendirme sonuçlarını yayınladı.
10 puan üzerinden yapılan değerlendirmede Aydın sağlık yöneticileri ortalama olarak şu puanları almışlardır;
İdari ve Mali İşler Müdürleri : 4,8
Sağlık Hizmetleri Müdürleri: 5,8
Doktorlar: 7,7
Başhekimler: 6,2
Hastane Yönetimleri: 5,4
Başhekim Yardımcıları: 4,8
Aydın'da yıllardır devam eden,KHB ile değişmeyen aksine kangren haline gelen sağlık hizmetlerinde ciddi yönetim yetersizliği,başarısızlık söz konusudur.
TTB ve Aydın Tabip Odası olarak bu bizim için malüm bir sonuçtur.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun Temmuz 2015 de yayınladığı Genel Sekreterler başarı sıralamasında Aydın'ın Türkiye'de 71.ci sırada yer alması malümün ilanından başka bir şey değildir.
Evet, Aydın'ın sağlık alt yapısı, sağlık yönetimi, sağlık sonuçları kötüdür.
Sağlıkta Dönüşümle Sağlık Bakanlığı Aydın'da adeta sağlık hizmet sunumundan çekilmiştir. Sağlık hizmet sunumu ve alımı bu hali ile Aydın'da tamamen piyasa ve Azrail'in belirlediği kurallara göre verilmektedir. Aydın'da sağlık hizmetleri vatandaşlar yönünden hak değil,sağlık hizmetlerini sunanlar için ne pahasına olursa olsun kazanç kapısı haline gelmiştir.
Aydın'da tek gerçek Aydın'ın ülke bütçesinden, refah payından hakkına düşen payı alamaması ve sürekli artan ölümler, intiharlar, kanserler, umutsuzluk ve gelecekten ümitsizliktir.
Aydın Tabip Odası olarak kendimizin, halkımızın geleceğinden ve sağlığından endişeliyiz, kaygılıyız. Ve merak ediyoruz, bu başarısızlığın başarıya dönüşmesi için daha ne kadar bekleyeceğiz? Daha ne kadar hastamız ölecek? Kararan kalpler, körleşen gözler sorunlarımıza ne zaman sahip çıkacak, çözüm üretecek.
Evet, Aydın'ın sağlık karnesi başarısızdır, kırıktır.
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim