BAKAN ZİYA SELÇUK PAGEV PLASTİK MÜKEMMELİYET MERKEZİ’NİN TEMELİNİ ATTI
PAGEV, 10 milyon tonluk üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük ikinci dünyanın en büyük altıncı plastik üreticisi konumunda bulunan Türkiye plastik sektörünü liderliğe taşıyacak PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’nin temelini attı. Sektörün katma değerli üretimini artırırken ithalatını azaltacak 70 milyon liralık yatırım bedeline sahip dev projenin temel atma töreni PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) öncülüğünde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde hayata geçirilecek olan PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’nin temel atma törenine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ve çok sayıda plastik sektörü temsilcisi katıldı.
Küçükçekmece PAGEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesinde konumlanan merkez, toplamda 30 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 70 milyon liralık yatırım bedeline sahip PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, üç etapta yapılacak. İlk etap 2021 yılı içinde tamamlanarak plastik sanayinde faaliyet gösteren firmalara hizmet vermeye başlayacak.
PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, özelde plastik sektörünün, genelde Türkiye ekonomisinin gücüne güç katacak. Plastik sektörünün yanı sıra ürün, hammadde ve makine ekipman sektörlerine de hizmet vermesi planlanan merkez; araştırma, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri verecek, en yeni teknolojiye sahip ürünlerin üretimi için sanayi kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları, mesleki birlikler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapacak. Ayrıca mesleki ve teknik eğitim ile danışmanlık hizmetleri sağlayacak. Makine sektörüne de hizmet verecek olan merkez, teknolojik gelişmelerin yapılabilmesi için gerekli olan plastik makine, kalıp ve ekipman üretiminin hem miktar hem kalite olarak artırılmasını sağlayacak.
Standart dışı plastik ürün ithalinin önüne geçecek…
PAGEV Mükemmeliyet Merkezi, ihraç edilen ürünlere ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturarak Türkiye’de üretilen plastik ürünlerin uluslararası pazarlardaki güvenirliğinin ve itibarının korunmasına da katkı sağlayacak. Merkezin çok önemli bir artısı ise ithal edilen plastik ürünlerin, kesin ithalatı yapılmadan laboratuvarlarda teknik uygunluğunun belirlenmesi ile ülkemize kalitesiz ve standart dışı ürün girişini engellemesi olacak.
Sadece sanayicilere değil öğretmenlere ve öğrencilere de önemli fırsatlar sunuyor
PAGEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne komşu olacak Plastik Mükemmeliyet Merkezi, bu okuldaki öğretmenlere ve öğrencilere ileri teknoloji ile tanışma fırsatı sunacak.Bazı uygulama derslerini PAGEV Mükemmeliyet Merkezi’nde yapma şansını yakalarken merkezin eğitim ve konferans salonları da hizmetlerinde olacak. Sanayici ve akademisyenlerle yakın bağ kurulması noktasında da gerekli sinerjiyi yaratacak merkezde lise öğrencilerini staj fırsatı da bekliyor. Öğrenciler aynı zamanda başta PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’nin protokol imzaladığı İstanbul Üniversitesi olmak üzere farklı üniversite akademisyenlerinden mentorluk alma şansına da sahip olacak.
Mükemmeliyet Merkezi, plastik sektörünün katma değerli üretimini artıracak
Temel atma töreninde konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu şunları söyledi; “Türkiye plastik sektörü mevcut hacmi ve potansiyeli ile liderliğe çok yakın bir konumda bulunuyor. 37 milyar dolarlık cirosu ile ülke ekonomisine ciddi bir değer yaratan sektörümüz 10 milyon tonluk üretim gücü ile Avrupa’nın en büyük ikinci, dünyanın en büyük altıncı üreticisi konumunda bulunuyor. Sektörümüzün mevcut konumunu şu örnekle daha iyi açıklayabiliriz: Ülkemizin 2023 hedefi dünyadaki en büyük ilk 10 ekonomiden biri olmak. Plastik sektörümüz ise daha bugünden dünyanın 6.’ncı büyük üreticisi. Sektörümüzde 11 bin civarında üretici firma 250 bin kişiyi istihdam ediyor. Bu firmalarımız 150’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Görünen tablo bu kadar pozitifken Türkiye plastik sektörü neden lider konumda değil? Lider olamamamızın önündeki en büyük engel katma değeri düşük üretim. Katma değeri yüksek plastik mamulleri ithal ediyor ancak katma değeri düşük mamuller ihraç ediyoruz. Kilogram başına ortalama 2,8 dolar olan ihraç fiyatının en az 4,5 dolara çıkarılması gerekiyor. İşte bugün temelini attığımız PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’nin sektörümüze en büyük kazanımı katma değeri yüksek üretim olacaktır. Tüm firmalarımıza Ar-Ge çalışmalarında kolaylık sağlayacak merkezimiz sektörde önemli bir sıçrama yaratacak.”
Ar-Ge ve inovasyon yapmayan KOBİ kalmayacak…
Plastik Mükemmeliyet Merkezi sayesinde Ar-Ge ve inovasyon yapmayan firma kalmayacağını belirten Yavuz Eroğlu; “Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın yüzde 95’ini KOBİ’ler oluşturuyor. Bu firmalarımız çok ve kaliteli ürün üretiyorlar ama maalesef bu ürünlerin katma değeri düşük olduğu için ucuza satıyorlar ve kâr demiyorlar. Bu firmalarımızın ne yazık ki test ya da Ar-Ge yapacak imkânı olmadığı gibi danışmanlık ve eğitim alacak maddi kaynağı da yok. İşte biz PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezimiz ile KOBİ’lerimizin Ar-Ge, inovasyon, danışmanlık ve eğitim gibi ihtiyaçlarını sağlayarak onlara katma değerli üretim noktasında önemli katkı sağlayacağız. Türkiye’nin dört bir yanındaki sanayicilerimizin katma değerli üretim ihtiyaçlarını ekonomik şartlarda çok vakitlerini almadan tek bir merkezden göreceğiz” dedi.
PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi ile hem sektörün hem ülke ekonomisinin güçleneceğini vurgulayan Eroğlu; “Devletimiz birçok üniversiteye ya da şirketlere Ar-Ge teşvikleri veriyor. Farklı noktalarda senede sadece birkaç gün kullanılan pek çok test ekipmanı ne yazık ki atıl durumda. PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi sayesinde sektörün ihtiyacı karşılanırken devlette kaynağını daha faydalı işler için değerlendirebilecek. Örneğin senenin birkaç günü çalışan test makinaları için harcanan para KOBİ’lere kredi olarak verilebilir” diyerek açıklamalarını bitirdi.
PAGEV Mükemmeliyet Merkezi’nin diğer sektörlere de örnek olmasını dilediklerini belirtenMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; “PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’ne baktığımızda sanayisinden eğitimine tam bir ekosistem görüyoruz. Bina, altyapı hepsi gerekli şeyler ancak bir kurumu kurum yapan insanlardır. Hele de bu bir eğitim kurumuysa. Bu yüzden bu gibi altyapı-üstyapı çalışmasını destekliyoruz ancak en çok da üniversite, meslek okulu, sanayici, öğrenci ve öğretmen ekosistemi ve bunun yaratacağı sinerji sebebiyle PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi projesini sonuna kadar destekliyoruz. Bu tarz projeler sayesinde dış ticaret açığımız azalacak ve katma değerli üretimimiz artacak. Ayrıca bu projelerin gönül işi olduğuna inanıyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.”
Konuşmalardan sonra PAGEV Mükemmeliyet Merkezi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.
Haber : Merve GÜLMEZ
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim