• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAŞAK KOLEJİNİN DA VİNCİ GÜNDEMİ
12 Aralık 2018 Çarşamba 17:30

BAŞAK KOLEJİNİN DA VİNCİ GÜNDEMİ

Aydın Başak Koleji 2019 yılı projelerine anlatmak için basın mensuplarıyla kahvaltılı bir toplantı gerçekleştirdi

Aydın Başak Koleji 2019 yılı projelerine anlatmak için basın mensuplarıyla kahvaltılı bir toplantı gerçekleştirdi

Toplantıya Aydın Başak Koleji kurucu temsilcisi Alp AYAYDIN, Genel koordinatör Metin AKYOL , Okul müdürü Nail ERGÜN kurumsal iletişim sorumlusu Burcu DENİZ ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantıda Yeni Dönemde, Eğitimde Yeni Yaklaşımlar ele alındı Aydın Başak Kolejinde yeni dönemde uygulayacak olan "2019 Eğitimde Da Vinci Yılı" programı tanıtıldı.

Kahvaltının ardından, Başak Koleji Kurucu Temsilcisi F. Alp Ayaydın, Başak Koleji Genel Direktörü Metin Akyol ve Okul Müdürü Nail Ergun’un sunumları ve materyallerin anlatımları yapıldı.

STEM(Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) kapsamında disiplinler arası çalışmaların, yeni dönemde uygulanacak Da Vinci programı çerçevesinde öğrencilere entegre edilmesinden bahsedilen toplantıda, öğrencilerin çok yönlülük kazanarak, disiplinler arası çalışabilecek vizyonu kazanmasının hedef olduğu belirtildi. 4 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda oluşturulan programın, çok yönlü dahi Lenardo Da Vinci'nin ölümünün 500. yılı önemiyle 2019 yılında uygulama anlamında başlayacağı belirtildi.

Aydın Başak Koleji Okul Kurucu Temsilcisi Alp AYAYDIN yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

Alp AYAYDIN : Da VİNCİ nin Ölümünün 500. Yılı

Öncelikle şuradan başlayalım 2019 Leonardo Da VİNCİ’nin ölüm yıldönümünün 500. yılına denk geliyor. Bu anlamda da dünyada aslında şuan 2019 yılı ciddi oranda Da VİNCİ’nin ön plana çıkarıldığı onun hem insan olarak hem de diğer özellikleriyle tüm branşlardaki özellikleriyle yani nedir bu mucitliği, farklı alanlardaki matematik , fen alanındaki, mühendislik alanındaki ve sanat alanındaki yetkinliğiyle ilgili farklı açılardan daha yakından tanıyacağımız bir kişi.

Alp AYAYDIN : Leonardo Da VİNCİ’nin ismini herkes biliyordur

Şimdi Leonardo Da VİNCİ’nin ismini herkes biliyordur ama aslında ne kadar çok şey başardığı ve kendi dönemi için ne kadar önemli bir insan olduğunu yeterince bilmediğimize eminim. Çünkü bizde bir çok konuda eksik kaldık geçmişte şöyle anlatalım, şimdi ekonomistin 2019 kapağı bu gördüğünüz gibi Da VİNCİ’nin altın oranda anlattığı vesuvius adamı alttaki ve tüm bu çizim dikkat ederseniz yazılar terstendir, yani normal şekilde yazılmamıştır bu özellikle yazılmış. Da VİNCİ disleksi olduğu için o dönem yani öyle olduğu tahmin ediliyor. Sadece aynadan yansımayla okunabilen yazılar bunlar ve bu şekilde not alıyormuş. Kendi eksizlerindeki notları aynen bu şekilde tersten aynadan yansıtıldığı zaman bizim okuduğumuz şekilde gözüktüğü gibi bir yazı şekli var.

Alp AYAYDIN : Da VİNCİ tabi çok yönlü bir kişilik

Ve yine burada baktığınız bu yukarıda ki Da VİNCİ şeyi dolayısıyla şöyle özetleyelim; Buradaki tamamen Da VİNCİ tarzına göre zaten en üstede başlıkta var Leonardo Da VİNCİ 500 yıl ve devam ediyor diyor İngilizce ekonomistin kapağında yer alacak bir öneme sahip yani o temayı da belirlemiş vaziyettedir. Da VİNCİ tabi çok yönlü bir kişilik bunun altını çizelim çünkü biraz sonra eğitimle alakalı kısmında bizi ilgilendiren kısmında biz tekrar buraya geri döneceğiz.

Alp AYAYDIN : Google gözlüğünü Da VİNCİ mi tasarladı

Da VİNCİ  aynı zamanda düşünür Mimar, Mühendis, Mucit, Matematikçi,  anatomist zaten sanatçı bu anlamda da ressam ve şöyle söylüyoruz 1000 yılında daha iyisi olarak ilk milenyumunda daha iyisi olarak adlandırılan bir büyüğümüz. Bunların hepsi şuan göreceğiniz şeyler çok fazla şey doldurmadık sunumu ama göreceğiniz şeyler gerektiği alanlarla ilgili onun yaptığı çalışmalardan görseller. Bilim var teknoloji var teknoloji gördüğünüz gibi hatta bunun üzerine şu çizim üzerine şey diyorlar bir ara Google gözlüğü vardı ekranların olduğu acaba o zamanın Google gözlüğünü Da VİNCİ mi tasarladı diye o dönemden yüzlerce sene önce bunu bu şekilde tasarlayan birisi yani hayal eden bunun üzerine çizen.

Alp AYAYDIN : Evliya ÇELEBİ’nin de heves ettiği konu üzerinden bir çalışması var

Mühendislikle ilgili burada gördüğünüz şey yine bununla ilgili buda işte eksizlerinden yine kuşun nasıl uçtuğuna dair prensibini anlamak bunu keşfetmek ve insanı bu anlamda uçurabilir miyiz mantığından dolayı aslında Evliya ÇELEBİ’nin de heves ettiği konu üzerinden bir çalışması var. Yine matematik kısmı var matematikçe aynı zamanda altın oran bunun altın oranın bu anlamdaki farklı yansımaları ve nasıl kullanıldığı doğada birbirimize ovanımız vardır biliyorsunuz kollarınızı açtığınızdaki uzunluk aslında beden uzunluğumuza da denk gelir mevzusu bunların hepsi Da VİNCİ nin çalışmaları üzerine  kurulmuş matematiksel denklemler ve formüller üzerinden devam ediyor.

Alp AYAYDIN : Gördüğünüz şeyler Da VİNCİ müzemiz

Şimdi etrafımızda gördüğünüz şeyler Da VİNCİ müzemiz burada Da VİNCİ sergimiz Dünyada çok nadir Ülkenin sahip olduğu bir şey aslında burada çok bir şey gözükmeyebilir ama biz bunu yeni üretip ilk olarak sizlere sunuyoruz. Eğer her şey yolunda giderse bu İstanbul ve diğer İllerde ki bazı AVM  lerde üst düzey üst sekment AVM lerde sergilenecek eserler olacak. Oralarda da gitme şansınız olursa çok farklı bir sunumla, çok farklı bir ortamla görmüş olacaksınız.

Alp AYAYDIN : Müzemizi 4 senede oluşturduk

Da VİNCİ Müzeleri  İtalya dan başlayan malum Floransa’da var Roma da var Milano da var ve DünyaDA şikago da var buralarda olan çok nadide sergilerden birisi bizim burada sahip olduğumuz biz bunu kendi imkanlarımızla burada yaklaşık 4 senede oluşturduk. Yani bu parça parça özelliklede Metin beyin büyük emeğiyle parça parça süreç içerisinde sürekli oluştura oluştura gittik. Bu eserler bu tamamı değil gördükleriniz bir kısmını oluşturuyor bu eserler ne kadar basit gözükse de aslında eksizlerden çıkılarak yani Da VİNCİ nin biraz önce gördüğünüz kara kalem çalışmalarından yola çıkılarak yapılan eserler

Alp AYAYDIN : Da VİNCİ Müzesi İstanbul da 114 bin ziyaretçi ağırladı

Eserlerin Dünyada böyle bir örneği yok bunun mali değeri ve sahip olduğumuz değerle ilgili şöyle bir ipucu vereceğim; Roma dan, Milano’dan bir örnek bunun yüzlerce bin ziyaretçi alan yerler bunlar. Şimdi daha önce Türkiye’den örneklerde şöyle bir şey var evrensel deha sergisi diye bir şey var burada Arçelik sponsorluğunda geldi bu Türkiye’ye İtalya’dan geçici süreliğine getirildi bu geçici süre içinde 2 ay içerisinde İstanbul’a 114 bin ziyaretçi ağırladı.

Alp AYAYDIN : 4 ay için bir buçuk milyon Euro verildi

Ankara ODTÜ’ye gitti burada doğanın dört elementine göre toprak, ateş, hava ve suya göre tasarlanmış kırk adet replika vardı şunu söyleyeyim bu proje gördüğünüz Arçelik sponsorluğunda gelmiş proje 4 ay için bir buçuk milyon Euro’ya getirilmişti 2014’te. Yani 4 ay için biz İtalya’ya bir buçuk milyon bu sergi sahibine, bu müze sahibine bir buçuk milyon Euro verdik ve 4 aylığına Türkiye’ye getirdik Arçelik sponsorluğunda.

Alp AYAYDIN : Biz burada kendimiz gerçekleştirdik

Biz bugün burada kendimiz gerçekleştirdik. Yani aslında şuan sahip olduğumuz şeylere tekrar bir bakmamız gerekiyor neye sahip olduğumuza bu çok büyük bir olay. İtalyanların yaptığını bizim bir büyük firmamızın bir buçuk milyon Euro verdiği şeyi biz burada gerçekleştirdik ve Türkiye’de kendi duyduklarımızdan başlayarak Türkiye’de bunu gezdireceğiz, tanıtacağız.

Aydın Başak Koleji Genel Direktörü Metin  AKYOL konuşmasında şunları söyledi:

Metin AKYOL : Entelektüel maliyet diye bir olay var.

Burada önemli olan bir de şöyle bizim algılayamadığımız bir olay var. Entelektüel maliyet diye bir olay var. Yani bu projenin tamamlanması 4 yıl sürmüştür. Yani ilmek ilmek dokunarak ve bir şey daha söylemek istiyorum normalde bu müze Dünya’nın çoğu üyeliğinde CNC İle yapılmış ama burada biz tamamen el işçiliğiyle yaptık. Bu müzenin değeri anlamında söylemek istediğimiz bir şey. 

Metin AKYOL : Çocuklarımız Dünya ile yarışabilecek

Şimdi şöyle bakmak lazım bakın hep söylediğimiz bir şey vardır burada yaptığımız basın toplantılarında artık yeni Dünyada bizim çocuklarımız Ankara’da ki çocuklarla yarışmayacaklar, İstanbul’da ki çocuklarla yarışmayacaklar artık bizim çocuklarımızın Berlin’de ki çocuklarla yarışmaları lazım, Roma’da ki çocuklarla yarışmaları lazım, Hong Kong’da ki, Tekin’de ki, New York ’ ta ki çocuklarla yarışmaları lazım. O zaman oralarda ne varsa burada onun olması gerekiyor. Yoksa bunun dışında söylenen her sözcük yalandır. Hiç kaile almayıp hiç önemsemiyor, çünkü bundan şuanda 11-12 yaşında olan çocuklar işte 20 sene sonra 30 yaşlarına gelip artık bir şekilde ülkenin önemli noktalarına gelmeye başladıkları zaman Berlin’le yarışamıyorsa dediğim gibi Moskova’yla, New York’la yarışamıyorsa hiçbir kıymeti yok. Bu iş bu kadar basittir, işte biz bunu yaptık, bunları yapıyoruz, şunları yaptık falan bunlar boş sözden öteyi geçmez.

Metin AKYOL : Vatanseverseniz bunu duyurmanız lazım

Bir kere her şey den önce vatanseverseniz bunu duyurmanız lazım. Şimdiki bakın Alp beyde bunu gösterdi Ekonomist Dünyanın çok önemli bir ekonomi dergisi aylık olarak yayınlanan. Adamlar ne yapıyor 500. Yılına kapak yapıyorlar. Yine bugün Avrupa Birliğinde yaşam boyu öğrenme Model’inin ismine ne diyorlar Da VİNCİ yaşam boyu öğrenme neden Da Vinci’ye bu kadar önem veriyorlar, çünkü Da Vinci’nin yakaladığı şöyle bir şey var.

Metin AKYOL : Finlandiya Dünyada birinci olmasına rağmen çalışma yürütüyor

Alp beyinde bahsettiği gibi şimdi bakın matematik, fizik, estetik, sanat hepsini bir kompozisyon ve çatı içerisinde birleştirebilme çok yönüne sahip bir insan. Ve şimdi böyle bu nokta olduğu zaman Finlandiya Dünyadaki Pisa sınavlarını biliyorsunuz kimse bunlardan Dünyada yarışmasında bahsettiğim olay bu. Şimdi Pisa sınavları ve bakıyorsunuz bir anda en üst sıralarda yer alıyor. Onlar en üst sıralarda yer almasına rağmen eğitim bakanlığı açıklama yapıyor diyor ki biz bundan sonra konu olarak bir çalışma yürütmeyeceğiz. Bir konu başlığı üzerinden disiplinler arası çalışa yürüteceğiz diyor.

Metin AKYOL :  Dünyayla yarışacaksak disiplinler arası çalışmamız lazım

Yani disiplinler arası bir çalışma kastedildiğinde, matematiği fizikle o anda fiziği, estetikle, sanatla birleştiremediğiniz anda yeni Dünyada hiçbir anlamınız yok. Çünkü yenidünya astronomi, endüstriyel tasarım, bilişim sektörü üzerine oturmuş olacak ve yazılım yapacaksınız da ama mühendislik bilmiyorsun nasıl yazılım geliştireceksiniz mümkün değil. Astronomiden bir habersiniz sadece bilgisayar öğrendiniz olur mu mümkün değil. Sağlam bir yazılım arkası planı güzel olması lazım, estetik değerlere sahip olmanız lazım yanı artık yeni Dünyada ben sadece mühendisim, ben sadece ressamım, ben sadece yazarım diyen insana ihtiyaç yok. Bunu ben söylemiyorum bunu Finlandiya söylüyor. Adamlar birinci olmasına rağmen 2020’ye kadar disiplinler arası eğitimde bunu tamamlayacağız bu geçişi yapacağız bunu sağlayacağız diyor. Ve o zaman Dünyayla yarışacaksak bizde disiplinler arası çalışma yapmamız lazım.

Metin AKYOL :  Eğer isterseniz her şeyi başarabilirsiniz

Da VİNCİ ile ilgili burada aslında baktığımız zaman bu eksende birleştirmek için biz bunu yaptık. Birde neyi gördük şimdi bakın bu Aydın açısından da önemli bir olay biz şunu gösterdik, daha önce yaptığımız çalışmalarda eğer isterseniz her şeyi başarabilirsiniz eğer hayal ederseniz yapamayacağınız şeyler yok bakın buradaki Aydında ki bu okul çıkıp gidip Bosna Hersek te müze kurdu. Aydında ki bu okul Macaristan da 5 tane müze kurarken Macaristan’ın en büyük kanalında Aydın gündeme geldi. Bakın bunlardan belki haberiniz yok bu okul çıkıp Afrika Olimpiyat oyunlarında Etiyopya da müze kurdu. Etiyopya da Milli eğitim Bakanlığı bu çok iyi Etiyopya da kalması gerekiyor ki Etiyopya da kalıcı bir müze getirdi. Bakın Aydından çıkıp biz bunları yarattık ama yeter mi ilerleme yetmez daha büyük hedefler daha büyük şeyler yapmamız gerekiyor.

Metin AKYOL :  Roma da ki çocukla yarışacaksınız

 Dediğimiz gibi Dünyayla yarışacaksınız, Roma da ki çocukla yarışacaksınız o onu görüyor hareketin şimdi biraz sonra bahsedeceğiz merkez kaç kuvvetinin nasıl olduğunu görüyor. Krokinin nasıl yapıldığını ilk diferansiyel sisteminin nasıl yapıldığını hareketin yönünün değiştirilmesinin nasıl olduğunu bir makinanın nasıl tasarlanması gerektiğini görüyor ama bizde kimse göremeyecek görmek istediği zamanda büyük bölümü ancak bugünün parasında dokuz milyon yani eski paraya göre dokuz trilyon.

Metin AKYOL :  Üzerine bir daha çalışalım dedik ama başlardık

Yapabilir miyiz dedik Alp beyle beraber yaparız dedik. Uyuyakaldık masa başında burada gece sabahlara kadar yine ışıklar yandı. Hatalı şeyler yaptık çıkardık hiç bu eskisine benzemeyen şeyler çıktı. Ondan sonra kahkahalarla onları tekrardan çöpe attık. Üzerine bir daha çalışalım dedik ama başlardık. Bakın isterseniz başarırsınız.

Haber : Helin ÖDEN

_dsc4766.jpg_dsc4773.jpg_dsc4775.jpg_dsc4780-001.jpg_dsc4781.jpg_dsc4782.jpg_dsc4785.jpg_dsc4787.jpg_dsc4796.jpg_dsc4802.jpg_dsc4805.jpg_dsc4817.jpg

Aydın Başak Koleji Kurucusu Alp Alp Ayaydin Konuşmasını Yapıyor

Aydın Başak Koleji Koordinatörü Metin Akyol konuşuyor

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3056 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim