• Aydın4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çevre Müdürlüğü : Sorumluluk Büyükşehir Belediyesinde
27 Ağustos 2015 Perşembe 14:42

Çevre Müdürlüğü : Sorumluluk Büyükşehir Belediyesinde

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Büyük Menderes Nehrinin 2/3 ü Aydın sınırları içerisinde ve Sorumluluk Aydın Büyükşehir Belediyesinde denildi.

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Büyük Menderes Nehrinin 2/3 ü Aydın sınırları içersindedir denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Ülkemizin en önemli ve Ege Bölgesinin en uzun akarsularından biri olan B. Menderes Nehrinin yaklaşık 2/3'si Aydın sınırları içerisinden geçmektedir. Büyük Menderes Nehri, Afyon ili kireçtaşı yataklarındaki kaynak sularının, daha sonra havzada diğer yan dere ve çaylarla birleşmesi ile oluşmakta ve üst havzada bulunan İllerden ( Denizli, Uşak, Afyon) kaynaklanan kirliliği taşıyarak, İlimize ulaşmaktadır denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada 645 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile açık deniz haricindeki bütün yüzeysel suların izlenmesi ( Büyük Menderes Nehri vb. dere, çay), kalitesinin belirlenmesi (numune alınması), ötrofıkasyon tespiti ile çevresel kalitesindeki olumsuzlukların tespitine yönelik tüm iş ve işlemler Orman ve Su İşleri Bakanlığı (DSİ 21.Bölge Müdürlüğü) yetki ve sorumluluğundadır denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Bunun yanında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’de, dolaylı veya direkt olarak nehre yapılan deşarj noktalarından, arıtılmış veya arıtılmamış atıksulardan alınan numunelerle atık su oluşturan faaliyetlerin izlenmesi, ilgili Yönetmeliğe aykırı durumların tespitinde gerekli idari yaptırım uygulaması gerçekleştirmektedir. 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanuna bağlı Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, evsel veya endüstriyel kaynaklı atıksu üreten faaliyetler denetlenmekte, arıtma tesisi kurma yükümlülüğü bulunan gerçek veya tüzel kişilere arıtma tesislerini kurmaları sağlatılmaktadır. Yönetmeliğe göre verimli çalışan atıksu arıtma tesislerinin alıcı ortamlara deşarjına ilişkin Çevre İzni verilmektedir denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Büyükşehirimiz ilçeleri ve merkezimizin tüm atıksuları, bazı yerlerde arıtılarak bazı yerlerde de arıtılmadan doğrudan veya yan dereler yoluyla Büyük Menderes Nehrine bırakılmaktadır. 6360 sayılı Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte ilimizde yer alan tüm belde ve belediyelere ait alt yapıların sorumluluğu Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na (ASKİ Genel Müdürlüğü) devrolmuştur. İlimizdeki Atıksu ile ilgili tüm sorumluluk Aydın Büyükşehir Belediyesine aittir denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada İlimiz, ağır sanayiden çok tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştiği bir ildir. Organize sanayi bölgelerimiz dışında münferit olarak faaliyet gösteren kirletici vasfı yüksek olan sanayi tesislerimizin arıtma tesisi mevcuttur denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada İlimizde faaliyet gösteren jeotermal santralleri faaliyetleri sonucu açığa çıkan jeotermal akışkanı reenjeksiyon yöntemi ile bertaraf etmektedirler. Ancak; arama ve sondaj faaliyetleri esnasında, reenjeksiyonun mümkün olmaması nedeniyle; ilgili işletmelerden konunun bilimsel olarak ispatlanması istenilmekte; alıcı ortama deşarjın söz konusu olması durumunda; deşarj standartlarının belirlenmesi için, jeotermal suyun jeokimyasal analiz raporu, alıcı ortamın su kalitesi ve debisi gibi bilgilerin ilgili Bakanlığa sunulmak üzere, Valiliğe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)  iletilmesi ve belirlenecek deşarj standartlarına uyulması gerektiği bildirilmektedir. Faaliyetleri sırasında daha önce ÇED süreçlerinde vermiş oldukları taahhütlere uymayan işletmelere gerekli idari ve mali yaptırım kararları uygulanmaktadır denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada DSİ. 21. Bölge Müdürlüğünün yapmış oldukları örneklemeler sonucunda 2012-2014 yıllarına ait veri ortalamalarına göre; Büyük Menderes Nehrinin Aydın sınırlarına girmiş olduğu (Denizli Sarayköy Köprüsü üzerinde) noktadaki analiz değerlerinde nehir suyu daha kirli,  denize döküldüğü noktadaki ölçümlerde ise nehir suyu parametreleri daha temiz çıkmaktadır denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Büyük Menderes Nehri, Kuyucak ilçemizden itibaren İnorganik ve organik parametreler bazında 3. Sınıf iyileşme göstermekte ve II. Sınıf su kalitesine yükselmektedir. (Nehre bağlı yan dere ve çayların etkisiyle kirlilik yükünün seyreldiği görülmekte). Ancak nitrit parametresi özelliğini korumaktadır denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Ayrıca, Büyük Menderes Nehrindeki kirliliğin Havza bazında değerlendirilmesi gerektiğinden, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce TÜBİTAK'a Büyük Menderes Havzası Havza Koruma Eylem Planı hazırlatılmış, bu Havza Koruma Eylem Planı doğrultusunda Nehir Yönetim Planları oluşturulmuştur. Hazırlanan Havza Koruma Eylem Planı ve Nehir Yönetim Planları dahilinde veri toplama ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu çalışmalar projelendirilip uygulamaya geçirilecektir denildi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Havza yönetimi gereği Bölge Valileri bir araya gelmekte ve uygulamalar takip edilmektedir. Uygulamalar doğrultusunda Büyük Menderes Nehri kirliliğinde kalıcı iyileşmeler yaşanması için gerekli çalışmalar kesintisiz devam etmektedir denildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1592 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim