• Aydın19 °C

Şuayip YEĞEN / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şuayip YEĞEN / Köşe Yazarı

DEPREM GELMEDEN, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ

08 Kasım 2011 Salı 01:01

BİNALAR  YIKILMADAN  , CANLAR YANMADAN  DA

               TEDBİR  ALMASINI  BİLMELİYİZ.  

           Sayın okuyucularımız  emlak sektörü içinde olanlar, kent merkezlerinde kentsel dönüşüm projeleriyle temas da olanlar,  ev  ve arsa sahip ve bilhassa hissedarlarını çok yakından ilgilendiren  bir konuyu,  Kentsel dönüşüm çalışmaları ve deprem  vesilesiyle     Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan  dile getirmiş ve açıklamasında;  “Kaçak yapılaşma konusunda  ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI  ile çalışma içine gireceklerini, iktidarı kaybetsek bile  bunu yapacaklarını , Artık şehrimizde kaçak yapı,  gece kondularda bunlara yönelik  gerekirse  yetkiyi bakanlığımıza alacağız ve bu tür binaları DEĞİŞTİRMEYEN, Binaları  YIKMAYANLARI sormadan KAMULAŞMASINI YAPACAK  VE bu binaları biz yıkacağız.”  Açıklamasını yapmıştı.

          Bu beyanatıyla , Uygulanan mali denetimlerle   Ekonomi  ve Vergi gelirlerinin arttırılmasını gerçekleştirerek ,sağladığı  bütçe ile  hem inşaat hem de sosyal yatırımlarını artıran  hükümet, bu kez “YAPI  DENETİM MEKANİZMASI”  nı  da bir disiplin getireceğinin işaretlerini  verdi.

       -

        YAPI DENETİM MEKANİZMASI    uygulanması  19 ilden , 81 ile çıkarılacak. Ancak, uygulamadaki  yapı denetim mekanizmasının  da % 100 doğru veya çok sağlıklı  yapıldığını söylemek de ,doğru değil. Ümit ederiz ki  Deprem yönetmenliği  ve  yapı denetim  kanunu   bizim kentimizde doğru uygulanmış,  istismar edilmemiştir.   Bu bakımdan   YAPI DENETİM MEKANİZMASINI  da  yeniden düzenlemek lazım.  Bu husus  deprem zararlarını  ve can kaybını önlemek için çok önemli ve hassas durumdur.

      

         Bu arada  Kentimiz  AYDIN , büyük şehir olma hazırlıkları yapıyor.Biryanda JEOTERMAL enerji  yatırımları,   KOBİ  yatırımları, TARIMDA SERA VE ENTEGRE  YATIRIMLAR. ADÜ yanında yeni açılması beklenen ÜNİVERSİTELER  ile , yeni ilköğretim ve lise kolejler ile EĞİTİM KENTİ ve Yeni açılan ve daha da açılacak HASTANELER ile de SAĞLIK KENTİ, Yapılması beklenen  TERMAL OTELLER ile  de  TURİZM KENTİ  olmanın yoluna girmiştir.Bu yıllarda  Ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektörü  kentimizde de ilk sırayı alıyor.   Kentte hem konut inşaatları  için,  hem de  Toplumsal binaların  yapılması için  ihtiyaç  olan, geniş araziler aranıyor. Arazi bulmakta  zorluklar çekiliyor. Araziler, Kimi yerde tarım kanununa, kimi yerde orman kanununa, kimi yerde  tarihi arkeolojik alan  kanununa takılıyor.  Yatırımcı izin alıncaya kadar  yoruluyor. Tüm bu zorluklara rağmen inşaatlar devam ediyor . Ancak,hem inşaat başlama süresi gecikiyor. Hem  maliyet  artıyor.

       Ayrıca   kentimiz içinde , yan yana , sanki üst üste  sıralanmış  bir çok eski konut bulunmaktadır.     Deprem onlar için bir kabus gibidir.    Mahallelerde   bu  konutlarda   bir an önce YENİLENME ,  KENTSEL DÖNÜŞÜM   beklenmektedir. 

      Evet  yapılanma  çalışmaları halen vardır. Ancak bu sıradan ,günün  raiş  fiyatlarına göre yapılmaktadır.   

        Gerçek  yenilenme  için, KENTSEL DÖNÜŞÜM  PROJELERİNİN   ACİLEN YAPTIRILIP ele alınması lazım gelmektedir. 

         İşte burada da, Bu konutların toplanmasındaki  hukuki zorluklar karşımıza çıkmaktadır.  Bu arsa haline gelmiş konutlar, çok eski olmasının  yanında.    ÇOK MİRASCI ile karşımıza çıkmaktadır.Bu hisseli  arsayı  sahip olmak ” %90 evet,” olmasına karşın, “%10 hayır”   diyen hissedarı razı  için , aylarca  veya yıllarca beklemek durumunda kalmakta, çevre düzenlemesi gereği o alan kullanılamamaktadır.

      KENTSEL DÖNÜŞÜMDE, GENİŞ ALAN  AÇMAKTA  ZORLANILMAKTADIR. O zaman da küçük arsalar üzerine sıkıştırılmış , küçük alanlara yerleşen  projeler hız kazanmaktadır.

       Bunlar da güzel konutlardır.  Depreme yakalanmadan  yapılan her yeniliği kabul ediyoruz, ancak çocuklarımıza çevre bilinciyle yetiştiriyorsak, onlara  güzel ve yaşanılabilir çevre sunmalıyız.  Çocuklarımıza, torunlarımıza verecek bir cevabımız olmalı  .

         Kentsel dönüşümü  desteklerken,  Geniş yerleşim alanlı , Sosyal yaşam alanları da olan kent  arzu ediyoruz.  bu bakımdan  bir an önce     İMAR KANUNUNDA   ve de  KAT MÜLKİYETİ KANUNUNDA  gerekli ve şart olan  değişiklikler yapılmalıdır.

       

           Hükümetin bu yaklaşımında  istifade edilmelidir.  İnşaat   Odaları ,   İnşaat Mühendisleri odaları  Ve  Mimarlar  odaları   da bu çalışmalara katılarak, Çalışmalara  tecrübe, bilgi ve  hız katmalıdırlar.

          Ankara   ve İstanbul  koşullanmış emlak danışmanları federasyonlarının   bu konuda çalışmalarını , AYDIN   EMLAKÇILAR  DERNEĞİ olarak destek vermeye devam ediyoruz, bu konuların peşinde olmaya devam ediyoruz.

 

         Bu projelerin uygulanma fırsatı  bulması için ;

         FİNANS BAKIMINDAN   Değişik  modeller  uygulanabilir.  Bankacılara  bu  konuda proje üretmeye davet ediyoruz.

         Finans bakımından  ,  Yabancı ( Destekleme ) fonlardan  istifade edilebilir.

         Geliştirilecek  kentsel dönüşüm   projelerinde , fertlerin İmar Haklarının  korunması, gayrimenkulleşmesi sağlanabilir  diye düşünüyorum.

        

          AYEM-DER  başkanı olarak, üyemiz olan  emlâk danışman ve komisyoncularının vermiş olduğu yetkiye dayanarak,  Başbakanın  söylemlerinin ardında olmayı bir vatandaşlık görevi olarak   görüyor  ve destekliyorum.

         

         Bazı  hususları ne belediyemiz, ne de  özel idare  çözüm bulamamakta  olduğundan  kentsel dönüşüm karanlıkta yol almaya benziyor .Emlak komisyoncuları bile yoruluyor.

         Hazırlanan projelerin inşaata başlama zamanları devamlı  tehir ediliyor.   Bu da yatırımcıların kentsel dönüşüme girmelerini   geciktiriyor.  Evet,  bunun giderilmesi çalışmaları  belediyeler,  özel idare şehircilik  müdürlüğü ve  Bakanlıklar  düzeyinde ele alınmalıdır.

         Bu minvalde  İmar kanunu  ve kat mülkiyeti  kanunu da yeniden  yapılandırılmalı.   Bu kanunlar yapılandırılırken    bilhassa ;

        -Eski binaların boşaltılması  esnasında biryıkım  veya boşaltma kararlarının   oy birliği  ile değil, oy çokluğu ile alınması  temin edilmeli,   

        -Bu binaları boşaltan kişilerin gayrimenkul   üzerindeki haklarının, korunması ve müktesep hak haline gelmesinin temini  sağlanmalı.

        -Bu ve bunun gibi  halen yaşanan bazı konular,   fertlerin haklarının korunması  ve adaletin tesis edilmesi adına  kanun düzeyinde  hazırlanması  halinde,  Kentsel dönüşüm  projeleri ,  kendi içinde  Finansman Kaynağını  bulacaktır  diye düşünüyorum.

 

       Bu kanun düzenlemelerinin  çok çabuk zaman içinde  yapılmasını, yeni, yeni kayıplar vermeden  tedbirlerin alınmasını arzu ederken,    bu yeni kanunlardan istifade ile  AYDIN  kent merkezindeki  mahallelerimizin de   Mimar  Sinan mahallesi  görünümüne gelmesini   temenni ediyorum.

        Teknolojik gelişmelerdeki   yeni buluşlar   da  buna  yardım etmektedir.

        Aydın, artık eskisi gibi kalmayacak.  İsminde  taşıdığı   gibi,     Aydın insanların yaşadığı , daha aydın bir kent olacak .

      

         Bizlerde  bu kentte yaşayanlar olarak ,  İnşaatla her ne şekil olsa da,  ilgilenen biri olarak,  bu çevremize katkıda bulunabilirsek ne mutlu.

      

        Tüm Hemşerilerimin daha nice Kurban Bayramlarına kavuşmasını  dilerken, Ahretlerinin  de bayram olmasını temenni ederim.

      Aydın da kalın  , Aydınlıkta kalın , Mutlu olun inşallah.   Saygılarımla.

            

"Aydın Tüm Menkul-Gayrimenkul Ticaret ve Komisyoncuları Derneği "

 

                                                    Başkan

                                               Şuayip  YEGEN

                       ( Endüstri   mühendisi /Aydın Belediye meclis üyesi)

İLETEŞİM

 

  GSM   :  0 535 977 33 57 (Bşk),……………………..(Drnk)

GMAİL:   suayipyegen@gmail.com

ADRES :Zafermah. Menderes Kültür Merkezi  /AYDIN

Bu yazı toplam 1347 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim