• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ezginin Günlüğü Aydın BRERA'da Sahne Aldı
09 Kasım 2016 Çarşamba 17:26

Ezginin Günlüğü Aydın BRERA'da Sahne Aldı

Türk Müziğinin efsanevi grubu "Ezginin Günlüğü" 8 Kasım Salı gecesi Brera'da Aydın'lılar ile buluştu.

Türk Müziğinin efsanevi grubu "Ezginin Günlüğü" 8 Kasım Salı gecesi Brera'da Aydın'lılar ile buluştu.

AydınÖzel Muhabirlerinden Muhammet MUTLU ' nun Ezginin Günlüğü Çağrı ÇETİNSEL ( Vokal-Gitar) ile çok özel bir ropörtaj gerçekleştirdi.

8 Kasım Salı gecesi Türk müziğinin efsanevi grubu "Ezginin Günlüğü" Aydın'ın popüler mekanlarından BRERA'da Bedrettin Atabey Organizatörlüğünde sahne alan grubu Aydın halkı yalnız bırakmadı. Gruba yoğun bir ilgi gösterildi. Çalan şarkılarla, dinleyiciler çok duygusal ve eğlenceli anları bir arada yaşadı.

Muhammet MUTLU : Öncelikle kendinizden bahsedermisiniz kısaca ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Solo Albümüm Var

1980 İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı'nı bitirdim. "Öyküden Önce" isimli bir solo albümüm de var. 2014 Nisan'dan beri Ezginin Günlüğü grubunda Vokal-Gitar olarak yer almaktayım.

Muhammet MUTLU : Ezginin Günlüğü'nün tarihçesinden bahsedermisiniz ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : 1982 yılında, İstanbul’da kurulduk..

Ezginin Günlüğü, 1982 yılında, İstanbul’da kuruldu. 1980 yılında yapılmış olan askeri darbe yönetiminin baskılarının en yoğun şekilde hissedildiği bu yıllarda, insanların bir araya gelmesi engellendiği için, konser gösteri gibi etkinlikler düzenlemek, bir müzik albümü çıkarmak çok zordu ve bir sürü engelle karşılaşıyordu. Ezginin Günlüğü, bu yıllarda, muhalif bir ses olarak ortaya çıktığı için, bütün bu uygulamalardan nasibini alarak yoluna devam etti

Bu ilk yıllardaki repertuarında, hem geleneksel halk türküleri ve hem de grup üyeleri tarafından, Nazım Hikmet, Shakspeare, Ritsos, A. Kadir, Mevlana, Kavafis, Paul Valéry, Orhan Veli, Ömer Hayyam, G. Lorca, Şeyh Galip, Sadi gibi çeşitli Türk ve dünya şairlerinin şiirleri üzerine bestelenen kendi şarkıları yer aldı.

 

Muhammet MUTLU : Ezginin Günlüğü ilk konserini ne zaman verdi ve albümünü ne zaman yayınladı ?

 

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : 1983’te İstanbul’da, Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde verdi..

Emin İgüs, Hakan Yılmaz, Şebnem Ünal, Vedat Verter ve Nadir Göktürk tarafından oluşturulan müzik altyapısını, sahne üzerinde 10 kişilik bir ekiple uygulayan Ezginin Günlüğü, ilk konserini Ocak 1983’te İstanbul’da, Hodri Meydan Kültür Merkezi’nde verdi. Bu ilk konserin kayıtları daha sonra, “İstanbul Konserleri” adı altında kaset olarak da bastırıldı. Daha sonra da İstanbul, Ankara ve İzmir’de birçok konser gerçekleştiren Ezginin Günlüğü, 1985 yılında ilk stüdyo çalışması olan ‘Seni Düşünmek’ albümünü yayınladı. Long Play ve kaset olarak basılan bu çalışma öncesinde grubun kadrosunda birtakım değişiklikler olmuş, Tanju Duru ve Cüneyt Duru gruba katılmış ve ekip Emin İgüs ve Nadir Göktürk’le birlikte, dört kişilik bir çekirdek kadro oluşturmuştu. 1986 yılında 2. LP çalışması olan ‘Sabah Türküsü’gerçekleştirildi. Emin İgüs’ün askerlik döneminde gerçekleştirilen bu çalışmada şarkıları Hakan Yılmaz ve Gülnaz Göver seslendirmişti.

Muhammet MUTLU : Diğer albümlerden de kısaca bahsedermisiniz ? Nasıl bir tarzı vardı grubun ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Azeri şarkı ve türkülerden oluşuyordu..

Bu yıllarında Ezginin Günlüğü’nün sahne repertuarında önemli bir bölümü de Azeri şarkı ve türküler oluşturmaktaydı. Bu yüzden, 1987 yılındaki 3. Albüm çalışması olan ‘Alagözlü Yar’ Azeri müziği üzerine yapıldı. Bu çalışmada, daha önce Mustafa Bülbül, Reşit Behbudov gibi çeşitli Azeri sanatçılar tarafından yorumlanmış Azeri mahnılar kaydedildi. Gene bu albümde, Üzeyir Hacıbekov’un ‘Arşın Mal Alan’ operetinden ‘Gülçehre’yi de Şebnem Ünal seslendirdi.

Daha sonra, 1988 yılında ‘Bahçedeki Sandal’ ve 1990 yılıda da ‘Ölüdeniz’ albümleri çıktı. Bu iki albümün repertuarı, tamamen grup üyeleri tarafından bestelenmiş, çeşitli şairlerin şiirlerinden oluşmaktadır.

1990 yılının sonlarında grubun kadrosunda çok önemli bir değişiklik oldu. Bu süreçte, farklı müzikal ve profesyonel arayışlar gerekçesiyle, Emin İgüs, Cüneyt Duru ve Tanju Duru gruptan ayrıldılar. Eski ekipten kalan tek eleman olan Nadir Göktürk, grubu yeniden oluşturma doğrultusunda çalışmalara başladı. Daha önce grubun çeşitli stüdyo çalışmalarında bulunmuş olan Fatih Saçlı ve 12 Eylül askeri darbesi yüzünden uzun yıllardır Hollanda’da yaşamak zorunda kalmış olan Hüsnü Arkan’ın katılımıyla, Ezginin Günlüğü, yeni bir döneme girmiş oldu.

1991 yılındaki Almanya turnesi, grubun yeniden toparlanması sürecini hızlandırdı. Ve, Hüsnü Arkan (vokal), Arzu Bursa (vokal), Fatih Saçlı(flüt), Nadir Göktürk (keyboard), Sedat Yapıcı (gitar), Erkan Gürer(bas), Güven Şancı (davul) grubun yeni kadrosunu oluşturdu. Ama daha bu oluşum süreci tamamlanmadan, ‘İstavrit’ albümünün kayıtları tamamlandı. Bu albümün özelliği, grubun ilk kez, çeşitli şiirlerin yanında, kendi şarkı sözlerini de üretiyor olmasıdır. 1993 yılındaki ‘İstavrit’ albümü, hem Hüsnü Arkan’ın solistliğinin getirdiği ‘sound’ değişikliği ve hem de ‘şarkı sözü’ yazımının getirdiği farklılıklarla, Ezginin Günlüğü’nün artık yeni bir sayfa açmakta olduğunu hemen belli etmişti.

Gene bu yıllarda hem askeri yönetimin yavaş yavaş sivilleşmesi ve hem de Türkiye’de özel televizyonların yayın hayatına girmesiyle, daha önce devlet televizyonunda sansürlenen Ezginin Günlüğü bu özel kanallarda yer almaya başladı. Özellikle 1995’de yayınlanan ‘Oyun’ albümü, klipleri de yayınlandığı için, Ezginin Günlüğü’nün popülaritesini çok artırdı. Daha önce üniversite gençliği ve çok sınırlı bir dinleyici kitlesi tarafından tanınırken, bütün Türkiye tarafından tanınan bir grup haline geldi. Özellikle ‘Düşler Sokağı’ adlı şarkısı, albüm satışlarını 100.000’lerin üzerine çıkardı.

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Tribute albümü olan tek grup diyebiliriz..

1996 yılında ‘Ebruli’ albümüyle gruba solist olarak Feyza Erenmemiş katıldı. 1997’de eski şarkıların tekrar seslendirilmesinden oluşan ‘Hürriyete Doğru’, 1998’de ‘Aşk Yüzünden’, 2000’de ‘Rüya’ ve 2002’de ‘Her Şey Yolunda’ adlı albümler yayınlandı. Bu tarihte Eylem Atmaca gruba katıldı. Daha sonra, 2003’te ‘İlk Aşk’, 2005’te ‘Dargın mıyız’ albümleri yayınlandı. 2007’de ise, grubun kuruluşunun 25. Yıldönümü dolayısıyla, bir tür tribute albüm olarak ‘Çeyrek’ yayınladı. ‘Çeyrek’te, grubun 25 şarkısının, Türkiye’nin önde gelen 25 şarkıcısı tarafından yapılan seslendirmeleri yer almakta.

Muhammet MUTLU : Kayıtlarınızı sadece grup olarak mı yaptınız dışarıdan bir katkı aldınız mı hiç ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Birçok müzisyen arkadaşımızın da katkısı bulunmaktadır

Ezginin Günlüğü’nün yaptığı kayıtlarda, grup üyeleri dışında, birçok müzisyen arkadaşımızın da katkısı bulunmaktadır.

Muhammet MUTLU : Yurtdışında konser veriyormusunuz ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : 2016 Aralık'ta yine Münih'teyiz

Ezginin Günlüğü, olarak Almanya, Hollanda, İsveç, Belçika, İngiltere,Gürcistan, Kıbrıs gibi değişik ülkelerde de birçok konser gerçekleştirmeye devam ediyoruz 2016 Aralık'ta yine Münih'teyiz.

Muhammet MUTLU : Ezginin Günlüğü nün yoğun bir değişim yaşamasının sebebi nedir ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Doğanın kanunu bu ..

Zaman zaman değişen arkadaşlar oldu. Ama bu çok normal. Şimdi, 25 senede insanların hayatında neler değişiyor… Evleniyorlar, boşanıyorlar... Grubun içinde de böyle değişimlerin olması çok doğal bir şey. Olmasa garip olur aslında.

Muhammet MUTLU : Halkın konserlerinize ilgisi ne ölçüde ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Yoğun bir ilgiyle karşılaşıyoruz

Mardin'e de Batman'a da Edirne'ye de gitsek yoğun bir şekilde ilgiyle karşılaşıyoruz.

Muhammet MUTLU : Grup üyeleri olarak müzik dışında bir işle uğraşıyormusunuz?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Bizim hayatımız müzik..

Bizim hayatımız müzik, grupta farklı meslek gruplarına sahip arkadaşlar olsada müzikten başka bir şeyle ilgilenmiyoruz.

Muhammet MUTLU : Sahne alacağınız yerin durumunu nasıl değerlendirip sahne alıp almamaya karar veriyorsunuz ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Türkiye'nin bir ucundan öteki ucuna heryerde sahne alıyoruz..

Birileri bizi çağırıyorsa ona göredir zaten bizim özellikle aradığımız bir durum yok. Türkiye nin her yerinde sahne alabiliyoruz.

Muhammet MUTLU : Yakın bir zamanda albüm çalışmanız var mı ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Albüm çalışmalarımız var..

Geçen sene 'İSTANBUL GİBİ' yi çıkardık. yakın zamanda olmasa da bir albüm projemiz var.

Muhammet MUTLU : Sahne alan amatör gruplara tavsiye edebileceğiniz bir şeyler var mı ?

Ezginin Günlüğü – Çağrı ÇETİNSEL : Müziğin hakkını vermeye çalışsınlar..

İnternete aşırı boğulmasınlar daha çok kendilerini geliştirmeye yönelik gerçekten okuyup müziği anlamaya çalışarak müziğin hakkını vermeye çalışarak hareket etmeliler.

2015 yılında, 17. albümleri ‘İSTANBUL GİBİ’yle dinleyicileriyle buluşan grubun, şu anki kadrosu: Eylem Atmaca Karaca, Çağrı Çetinsel, Cafer İşleyen, Can Göktürk, Nadir Göktürk, Erkan Gürer ve Cem Gezginti’den oluşmaktadır.

Ropörtaj : Muhammet MUTLU

breraesginingunlugu.jpg_dsc1817.jpg_dsc1819.jpg_dsc1823.jpg_dsc1824.jpg_dsc1826.jpg_dsc1828.jpg_dsc1831.jpg_dsc1835.jpg_dsc1836.jpg_dsc1837.jpg_dsc1858.jpg_dsc1863.jpg_dsc1873.jpg_dsc1877.jpg_dsc1879.jpg_dsc1880.jpg_dsc1882.jpg_dsc1891.jpg_dsc1900.jpg_dsc1902.jpg_dsc1910.jpg_dsc1916.jpg_dsc1918.jpg_dsc1920.jpg_dsc1930.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4311 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim