• Aydın4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakan MARAŞ : Her An Facialar Yaşanabilir
01 Ağustos 2015 Cumartesi 10:43

Hakan MARAŞ : Her An Facialar Yaşanabilir

OKT Trailer Genel Müdürü Hakan MARAŞ; İzmir’in Aliağa ilçesinde çekicisinden koparak yola çarpan akaryakıt dolu tankerin delinerek çevre faciasına neden olması Türkiye’deki yol güvenliğini akıllara bir kez daha getirdi dedi.

OKT Trailer Genel Müdürü Hakan MARAŞ; İzmir’in Aliağa ilçesinde çekicisinden koparak yola çarpan akaryakıt dolu tankerin delinerek çevre faciasına neden olması Türkiye’deki yol güvenliğini akıllara bir kez daha getirdi dedi.

OKT Trailer Genel Müdürü Hakan MARAŞ; Aliağa’da yaşanan kaza sonrasında her gün milyonlarca vatandaşın seyahat ettiği karayollarında her türlü tehlikeli ve tehlikesiz mal taşıyan yarı römorkların insan ve çevre sağlığına olan etkisi tartışılmaya başlandı. Özellikle akaryakıt taşıyan yarı römorkların çekicisinden koparak taşıdıkları tehlikeli maddenin asfalta dökülmesi ise birçok vatandaşın canına ve geri dönülmez çevre facialarına neden olabilir.  

OKT Trailer karayollarının daha güvenli hale getirilmesi kapsamında King Pin gibi araç aksamların tedarikinde ve kullanımında uluslararası direktiflere ve regülasyonlara uyulması yolunda basın açıklaması yaparak, “Aliağa’da yarı römorkun çekiciden kopması sonucu yaşanan tanker kazasında yarı römorkun çekicinin beşinci tekeri ile bağlantısını sağlayan ve dövme çelikten yapılan parçanın uluslararası yönetmeliklere uygunluğu ve sağlamlığının karayolunda hayati derecede önem arz etmektedir. 

Trafiğe tescil edilen her aracın veya römorkun Araç Tip Onayı’na sahip olmasını gerekmektedir.  Tanker ve silobas gibi yarı römork araçlar ülkemizde yayınlanan Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği (2007/46/AT) kapsamında AB direktifleri ve regülasyonları göz önünde bulundurularak Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. King Pin gibi araçların aksam, sistem veya ayrı teknik ünitelerinin de uluslararası regülasyonlara uygun olarak üretilip üzerlerinde “E”  veya “e” işaretlemesinin ve ECE R55 regülasyonu veya 94 – 20 EC direktifi çerçevesinde alınmış onay numarasının olması gerekiyor.  Bu direktifler ve regülasyonlar çerçevesinde King Pin, birim alana etki eden kuvvet gücüne bağlı olarak hammaddenin niteliği ile birlikte çekicinin ve yarı römorkun tonajı, 5. tekerin maruz kaldığı düşey yük hesaplanarak üretilir ve testlerden geçirilir. Treyler üreticileri de öncelikle aksam onaylarını ve sonrasında da 2007/46/AT yönetmeliği kapsamında uluslararası alandaki onay kuruluşlarından Tip Onay belgesini zorlanmadan alabilmektedir. Nitekim bazı treyler üreticileri, araç tip onaylarında belirtilen kriterleri göz ardı ederek “E” veya “e” işaretlemesi olmayan ya da işaretlemesi olmasına rağmen kriterlere uygun üretilmeyen King Pin’i tedarik edip araçlarında kullanarak insan sağlığını ve çevreyi çok büyük tehlikeye atmaktadırlar.  

1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe giren ADR mevzuatında, taşıtların yapımına ve onayına ilişkin şartlarda da treyler kaplin aletleri, ECE Yönetmeliği No. 55 veya değiştirildiği şekliyle, 94-20-EC direktifinin teknik gereksinimleri ile belirtilen uygulama tarihleri ile uyumlu olması belirtilmektedir. ADR mevzuatında da öngörüldüğü gibi treyler üreticileri tarafından yarı römorklarda kullanılan King Pin’in yapısının ve özelliğinin standartlara uygunluğu denetlenmeli ve zaman içerisinde aşınması veya hasar görmesi durumları göz önünde bulundurularak TÜVTÜRK muayene istasyonlarında daha detaylı kontrol edilmelidir. 

OKT Trailer Genel Müdürü Hakan MARAŞ; King Pin kopması esnasında büyük oranlarda can kaybına ve çevre kirliliğine yol açabilecek özellikle akaryakıt tankerlerinin üretim sürecinde uluslararası direktiflere ve regülasyonlara uygun olmayan aksamların kullanılmasından kaçınılmalıdır. Araç tip onayına uygun olmayan, aşınan ya da hasar gören King Pin’in ise derhal tespit edilerek gereği yapılmalıdır. Bu süreçte denetim mekanizmalarını daha aktif kullanmalı ve nihai kullanıcıları da ilgili konular kapsamında bilgilendirmeliyiz. Böylece sektörümüzü daha güvenli bir şekilde geleceğe taşıyabilir ve karayolunda insan sağlığını ve çevreyi koruyabiliriz dedi.

OKT Trailer Hakkında

1983 yılında kurulan OKT Trailer, 30 yılı aşkın süredir gerek yurt içinde gerekse yurt dışında müşterilerine hizmet vermektedir. 1989 yılında; yanlardan çift silindirli ve arkadan devirmeli ilk damper kasa üretimiyle, sektörü “kullanıcı dostu ürün” kavramıyla tanıştırdı. 

1991’ de ilk fabrika yatırımını gerçekleştiren OKT Trailer; Amerikan tipi damper üretimi ile alışılmış damper vizyonunu değiştirerek, müşterilerinden yoğun ilgi gördü. 1994’e gelindiğinde; 2000 m²lik ilave tesis yatırımı ile OKT Trailer, ilk treyler damperi üreterek bir ilki gerçekleştirdi. 

Sahip olduğu gelenek ve değerlerle çizdiği vizyon doğrultusunda, büyümesini sürdüren OKT Trailer;2000 yılında 10.000 m²lik kısmı kapalı, toplamda 18.000 m²lik fabrika alanına ulaştı. 

Alüminyum damper üretimi ile birlikte sahip olduğu tecrübeyi alüminyum tanker ve silobas üretimlerinde de kullanarak ürün gamını genişletti.

Yurtdışı satışları hızla ilerleyen OKT Trailer, tüm dünyada tanınan ADR Tip Onayını2004 yılında Alüminyum Silindirik Tanker Semi Treyler ile ilk kez aldı. Bugün karayolunda tehlikeli madde taşımacılığı mevzuatına göre gerek araç üstü gerekse semi treylerde farklı ihtiyaçlara cevap veren yeni tasarımları ile OKT Trailer sektöre yön vermektedir.  

2014 yılında; Dünya standartlarında üretim kalitesi ile Türkiye şartlarına uygun, Hayvancılık Sektörü’ nün beklentileri dikkate alınarak geliştirilen Canlı Hayvan Taşıma Aracı; üstün özellikleri ile sektöründe ilk ve tek yerli üretim araç olarak müşterilerinin hizmetine sunuldu. 

Artan ihtiyaçlar doğrultusunda, fabrika alanlarını büyüten ve yeni yatırımlar gerçekleştiren OKT Trailer; bugün yaklaşık 20.000 m²lik kapalı üretim alanı ve 200 kişilik personeliyle, sektörün önde gelen üreticileri arasında yerini almıştır.

OKT Trailer, 1983 yılından bu yana, benimsediği misyonu toplam kalite felsefesiyle bütünleştirerek, Petrol ve kimyasal türevleri, inşaat sektörü, beton, agrega ve gıda taşımacılığı gibi alanlarda ürettiği karayolu taşıma çözümleriyle, marka sözünün arkasında durmayı başarırken, sertifikasyon ve kurumsallaşma süreçlerini kalite ve güven çerçevesinde şekillendirerek dünyada adından söz ettiren nadir Türk markalarından biri olmuştur.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1951 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim