HÜSEYİN YILDIZ : ÇİFTÇİNİN DURUMU NE OLACAK
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında Aydın Tarımını anlattı.
HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım. Değerli Bakanım, değerli milletvekillerim, bürokratlar, çok değerli basın mensupları, değerli arkadaşlar; tabii ki bu Cumhurbaşkanlığı sisteminde Sayın Bakan Genel Kurula gelmediği için özellikle milletvekilleri gelip burada konuşma yapmak zorunluluğu duyuyoruz.
HÜSEYİN YILDIZ : ÇİFTÇİNİN DURUMU NE OLACAK
Sayın Bakanım, geçen sene pamuğun maliyeti 4,46’ydı, teşvikle beraber 5,2 olarak pamuk sattınız. 2019’a geldik, girdiler de yüzde 60 arttı. Şu an, Aydın’da olsun, Şanlıurfa olsun, Hatay olsun, Adana olsun, pamuğun maliyeti 4,4 ama maalesef, sizin belirttiğiniz fiyat 5,6 -5,7 civarında. Urfa’nın Ziraat Odası Başkanıyla görüştüm -bugün, daha bir saat önce- Adana’nın, Hatay’ın ve Aydın’ın bütün ziraat odası başkanlarıyla görüştük, şu an kilo 1 lira zarar ediyoruz Sayın Bakanım. Bu çiftçinin durumu ne olacak? Bazen düşünüyorum, acaba bizim Tarım Bakanı gerçekten Türkiye Cumhuriyeti’nin Bakanı mı, yoksa Avrupa Birliğinin Bakanı mı diye düşünüyorum. Çünkü biz, şu an girdiler olarak mazot, ilaç, tohum, gübreleri ithal ediyoruz arkadaşlar, ithal ediyoruz. Yani Türk çiftçisinin şu an elinde bir tarlası var, onun da yüzde 80’i ipotekli, bir de işçiliği var; diğer verilerin hepsini yabancılara veriyoruz. İşin gerçeği bu. Aydın’daki Söke Ovası Türkiye'nin en iyi pamuk üreten bir ovası arkadaşlar. Önümüzdeki dönemde vereceksiniz, kimse pamuk ekmeyecek. Şu an, 100 dönümde adam aşağı yukarı 100 bin lira zararı var ve buna acilen bir önlem almanız lazım.
HÜSEYİN YILDIZ : PAMUK STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR
Yanlış hatırlamıyorsam, yirmi beş gün önce… AKP’nin milletvekillerine, özellikle Şanlıurfa, Aydın, Hatay ve Adana Milletvekillerine sesleniyorum: Siz gidip geziyorsunuz ya, bu vatandaşların hâlini görüyorsunuz. Şimdi ben özellikle Sayın Bakanımızdan şunu rica ediyorum: Siz geçen sene 80 kuruş verdiniz, yüzde 60 girdi fazlalığı var ve tekrar 80 kuruş veriyorsunuz. Bu vatandaş, bu çiftçi nasıl ayağa kalkacak? Her şeyden önce, pamuk stratejik bir üründür. Yani devletin verdiği 80 kuruşun en az 10 katının devlete geri dönüşü var değerli arkadaşlar.
HÜSEYİN YILDIZ : DİDİM TARIM DEĞİL, TURİZM BÖLGESİ
İkincisi, Sizin Tarım İl Müdürünüz. Ben Didim bölgesinde yaşıyorum. Didim turizm bölgesi Sayın Bakanım. Türkiye'nin en güzel denizi, en güzel havası Didim’de. Avrupa’nın emekli olan Türklerinin yüzde 50’si Didim’e yerleşir ve bizim geçim kaynağımız turizm. Ne hikmetse bir firmanın isteği doğrultusunda, getirdiniz, oraya… Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılması için Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü şu an çalışma yapıyor, sadece bir firma için. Peki, ben sizi soruyorum: Belediye Başkanı, sivil toplum örgütü, ticaret odası ve bütün Didim halkı bu projeye karşı zaten orası turizm bölgesi.
HÜSEYİN YILDIZ : TMO KÖYLÜ’DEN İNCİR ALMIYOR, ARACI KAZANIYOR
Madem sizin İl Tarım Müdürü bu kadar çalışkansa ilk önce bizim şu an Aydın merkez, İncirliova, Germencik, Buharkent, Nazilli’deki jeotermallerin sorunlarına çare bulsun. Şu an bizim incirimizin kalitesi düştü, biliyorsunuz. Yani inanın ki şu an çiftçiler depolarındaki inciri satamıyor. TMO’yu devreye soktunuz, doğru. Yine şu an fiyat düşük ama TMO’da gidip şu Nazilli’ye bir el atın bakalım. Yine oradaki iş adamları, aradaki aracılar kazanıyor, garibandan, köylüden incir falan alınmıyor, sorabilirsiniz. Gidiyor orada tüccar, köylü gariban da uzun vadede inciri topluyor, getiriyor TMO’ya veriyor, aradaki farkı tüccar kazanıyor, köylü kazanmıyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Bir dakika rica edeyim.
BAŞKAN – Lütfen tamamlayınız efendim.
HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – JES İLE İLGİLİ SORUNUMUZ ÇOK BÜYÜK
Sayın Bakanım, Aydın ilinde şu an verimli topraklarımız, incirimiz, zeytinimiz gerçekten zor durumda. Jeotermal enerji santralleriyle ilgili sorunlarımız çok büyük. Geldiniz, oraları gezdiniz. Aydın’da tüneli geçtikten sonra sağa sola baktığınız zaman açıkta o boruların ne olduğunu, havaya ne kadar buhar verdiklerini kendiniz biliyorsunuz. Diğer taraftan, gelin, bu jeotermal enerji santralleri, ruhsat verdiğiniz yerleri yapanlar devam etsin ama çevreye uyumlu olsun, en azından bu suyu çiftçiler için, evlerin ısıtılması için de seracılıkta kullanmamız gerekiyor. 36 milyon adam yatırım yapmış, Germencik’te 150 adam çalışıyor, yan tarafında bir firma jeotermal enerji santrali var ve sıcak su buhar vermiyor. Bunu siz kendiniz biliyorsunuz. Bu kanunları getirin, Mecliste bir an önce düzeltelim, Aydın’ın sorunlarını hep beraber çözelim. Bütçeniz hayırlı uğurlu olsun.
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim