IB Diploması ile Her Çocuk Dünya Vatandaşı
Eğitim dünyasının sürekli gelişen ve değişen yapısı, birçok yeni proje ve çalışmayı da beraberinde getiriyor. Son dönemin en çok merak edilen konularından biri ise IB Eğitimi. IB programının temel amacının daha iyi ve daha huzurlu bir dünya oluşturmak için çabalayan uluslararası bilince sahip bireyler yetiştirmek olduğunu söyleyen GEO Koleji Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Talia Büke, IB Programı hakkında önemli bilgiler veriyor.
Çocuklarının, herhangi bir konuda yaşıtlarından geri kalmamasını isteyen ebeveynler, eğitimdeki tüm gelişmeleri de yakından takip ediyor. Özellikle, öğrencilerin akademik birikimlerini, sosyal hayata yönelik deneyimleriyle buluşturarak toplumun önemli bir parçası haline geldikleri lise dönemi, hem veliler hem de çocuklar için ayrı bir değer taşıyor. Lise düzeyindeki eğitimde, öğrencilere uluslararası bir vizyon katan ve onlara daha iyi bir gelecek sunan IB Diploma Programı, son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor.. Peki, IB eğitimi nedir ve öğrencilere ne gibi fırsatlar sunar? Bu soruların yanıtlarını “Eğitim bir gün değil, bugün değişecek” vizyonuyla öğrencilerini geleceğe bir dünya vatandaşı olarak hazırlayan GEO Koleji’nin Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Talia Büke veriyor.
“IB Programları, bilgili ve duyarlı gençler yetiştiriyor“
Büke, IB Diploma Programı’nı 16-19 yaş arasındaki öğrencileri üniversitede ve sonrasındaki yaşamlarında başarılı olmaları için hazırlayan, final sınavlarının bulunduğu, akademik olarak zorlayıcı ve dengeli bir eğitim modeli olarak tanımlıyor. “Programın amacı, kültürlerarası anlayış ve saygı yoluyla daha iyi ve daha huzurlu bir dünya yaratmak isteyen, sorgulayan, bilgili ve duyarlı gençler yetiştirmektir” diyen Büke, IB programının öğrencileri, kendisinden farklı olanların görüşlerinin de doğru olabileceğini kabul eden, aktif ve yaşam boyu öğrenen kişiler olmaya teşvik ettiğinin de altını çiziyor.
“Program gençlere uluslararası vizyon katıyor”
Ortak insanlık vasıflarının fakında olan uluslararası vizyona sahip insanlar yetiştirmeyi amaçlayan IB programı; IBPYP (İlk yıllar), IBMYP (Orta yıllar), IB Diploma Programı (11. ve 12. sınıflar) ve IB Kariyer Sertifika Programı olmak üzere dört kategoriden oluşuyor. Öğrencilerin, IB Diploma Programı kapsamında ilgi alanlarına göre farklılık gösterebilen altı grup temel dersten en az birini aldığını ve derslerin iki yıl boyunca devam ettiğini anlatan Büke, programa ilişkin önemli ayrıntıları da paylaşıyor: “Öğrenciler ikinci yılın sonunda tüm dünyadaki okullarda aynı günlerde yapılan ve tek bir merkezden yönetilen sınavlara giriyor. İki yıl boyunca zorunlu “Yaratıcılık”, “Fiziksel Hareket” ve “Toplum Hizmeti” programlarını alan öğrenciler, bu sürenin sonunda bir bitirme tezi yazıyor. Yapılan değerlendirmelerin ardından yeterli görülen öğrenciler diploma almaya hak kazanıyor. Programda notlar 7 üzerinden verilirken, diplomadaki en yüksek puanı ise 45 olarak değerlendiriliyor.”
IB Diploması ile Oxford’ta okumak mümkün
IB Diploması sayesinde çocukların önünde yepyeni ufuklar açıldığını hatırlatan Büke, “ilkeli, açık görüşlü, bilgili, duyarlı olarak yetişerek IB Diploması’na hak kazanan öğrenciler dünyanın en önemli üniversitelerine öncelikli kabul edilme fırsatını da yakalıyor. Örneğin, İngiltere’de Oxford Üniversitesi ve London School of Economics Aston Üniversitesi 32 - 38 IB diploma puanına sahip öğrencilere kabul önceliği veriyor. Kanada’da McGill Üniversitesi, ileri derece derslerden 5, 6, 7 ile belirli bölümlere kabul önceliği ve ek kredi; York Üniversitesi, ileri derece derslerden 5, 6, 7 ile kabul önceliği ve ek kredi avantajı sağlıyor. ABD’deki Harvard ve Yale Üniversiteleri, 3 ileri derece dersten 7 ile diploma alan öğrenciye ek kredi; Northwestern Üniversitesi ise alana göre ileri derece dersten 6, 7 alan öğrenciye ek kredi veriyor” diyor.
Türkiye’nin lider vakıf üniversitelerinde burs imkanı
“IB, sadece yurtdışında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin seçeceği bir programdır” algısının yanlış olduğunun altını çizen Büke, Türkiye’de ise birçok lider vakıf üniversitesinin, IB Diplomasına sahip öğrencilere diploma notuna göre çeşitli burslar verdiğini ifade ediyor. Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IBDP) otorizasyonu için resmi aday okul olarak lise öğrencilerine çift diploma vermeye hazır olduklarını da ifade eden GEO Koleji Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Talia Büke, IB eğitiminin gençlere sağladığı katkıları ise şöyle sıralıyor:
- Milli Eğitim Bakanlığı diplomasının yanı sıra uluslararası bir diploma vermesi
- IB Programı’nda yer alan öğretmenlerin, zorunlu olarak süregelen hizmet içi eğitimleriyle okuldaki tüm bireylerin “öğrenen” olması.
- IB diplomasının uluslararası geçerliliği ve yurt dışında en iyi üniversitelerde öncelikli kabulü
- IB mezunlarının edindikleri kazanımlarla öne çıkmaları sonucu üniversite eğitimi ve sonrasında toplumda ayrıcalıklı bireyler olarak yer almaları
- Öğrenciye zaman yönetimini ve en uygun yöntemlerle çalışmayı öğretmesi
- Öğrenciyi akademik dürüstlük konusunda bilinçlendirmesi
- Öğrencinin, makale ve denemeler yazarak yazma yeteneğinin gelişmesini sağlaması
Haber : Merve GÜLMEZ
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim