• Aydın17 °C

Mustafa ÇAKIR / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa ÇAKIR / Köşe Yazarı

JEOTERMAL -1

19 Eylül 2011 Pazartesi 20:09

İlk başlangıç yazımda Aydın İlinin çok zengin enerji kaynakları olduğundan bahsetmiştim. Şimdi jeotermal enerjiye bir başlangıç yapıyorum.

Öncelikle jeotermal enerji nedir. Jeo: Yeraltı demektir.

Termal: Sıcaklık demektir.

Bunlar birleşince Jeotermal sözcüğü çıkar. Bu da yerkürenin derinliklerindeki magmanın veya değişik türdeki gazların yarattığı ısının yeraltında bulunan suları ısıtarak buhara dönüşmesi ile meydana gelir. Bu kaynağın ne kadar zengin olduğuna değişik sismik yöntemlerle araştırıp, rezerv tespiti yaptıktan sonra, sondaj makineleri ile yer küreyi delerek yeryüzüne çıkarabilirsiniz. İşte basınç yönünden 25 atü civarındaki ve sıcaklığı 200 derce civarındaki su buharının yeryüzüne çıkardığınızda müthiş bir enerji kaynağı elde etmiş olursunuz. Şayet bunu günümüz teknolojileri ile tesisler kurup kullanılabilir hale getirir iseniz, birçok yönden başta enerji olmak üzere istifade edebilirsiniz. Ayrıca enerji üretiminde kullanılan ısıdan sonraki artık ısıdan da Meyve sebze kurutmacılığı, konutların ve işyerlerinin ısıtılması, Sebze yetiştiriciliğinde (seracılık) kullanılması ile insanlığın yararına hem de doğayı kirletmeden istifade edebilirsiniz. Bu konuyu gelecek yazılarımda daha açık anlatacağım.

İşte germencik ömerbeyli köyünde Elengüllü sahasında kurulan GÜRİŞ Jeotermal Santrali: saatte 47 bin 400 kilovat elektrik üretilmektedir. Bu Aydın’ımızdaki Kurulu Kemer barajının iki katıdır. Karşılığında termik santral kurulmuş olsaydı insanlarımızın ihtiyacı olan oksijen için, tam 120 milyon çam ağacı dikerek insanları yaşatmaya çalışırdınız. Yani ilimizde böyle doğal kaynağa dayanan bir santral kurulmakla tam 120 milyon ağaç dikmiş gibi hava kirliliğine engel olunmuştur.

Bu santral gibi Aydınımızda Kızıldere, Buharkent Ortakçı, Pamukören, Nazilli, Kuyucak, Atça, Salavatlı, Yılmazköy, Işıklı Köyü, ve Ortaklar Naipli jeotermal sahaları vardır. Bunlardan kızıldere salâvatlı ve ömerbeyli sahaları tesisleşmiş enerji üretir hale gelmiştir.

Pamukören, Yılmazköy ve Ortakçı(Buharkent) sahaları ihale edilmiş kuyu açma çalışmaları devam etmektedir.

Bir kuyunun açılış maliyeti takriben 5 milyon dolar civarındadır. Yirmi bin kilovat/saatlik bir santral kurabilmek için en az yedi kuyu açmak zorundasınız.  İşte bu maliyetleri karşılayacak ilimizde yatırımcı olmayınca bu sahaların, yani kısacası Aydın’ımızın jeotermal kaynakları ulusal veya uluslar arası sermaye ye açılmış durumdadır. Yani artık tröstler ilimizde yatırım yapmaktadır.

Alâ !  yapsınlar sefa geldiler hoş geldiler. Onlar bizim başımız tacıdır. Ancak Aydın ve Aydınlıdan kopuk olmamalıdırlar.  Aydın ilinin enerji kaynaklarında Aydınlının hakkı vardır. Bunlarla spor kulüplerimiz ve İl özel idaresi mutabakat içersinde olmalı, hatta sivil toplum kuruluşları oluşturularak bunlarla koordinasyon ve takip içinde olunmalı, spor kulüplerimize destekleyici olunmalı, Yöre halkının buhar nedeni ile veya görüntü kirliliği nedeni ile bu kaynaklardan istifade etme hakkı vardır. Bunları gelecek yazılarımda nasıl ve neler yapılabileceği hususlarında sizleri aydınlatacağım gelecek yazımda görüşünceye kadar sağlıcakla kalın.

Bu yazı toplam 1573 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim