• Aydın4 °C

Hale Erkaçar KAVURUCU / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hale Erkaçar KAVURUCU / Köşe Yazarı

SOSYAL HAKLARIMIZ AİLE İÇİ ŞİDDET

10 Aralık 2011 Cumartesi 17:20

SOSYAL HAKLARIMIZ 
AİLE İÇİ ŞİDDET

Aynı evde yaşadığınız kişiler tarafından size ya da vede yaşayan diğer bireylere;
-Fiziksel şiddet uygulanıyorsa (dayak,herhangi bir cisimle vurma,yaralama,tartaklama,evden kovma),
-Hakaret ya da küfür ediliyor,küşümseyici söz ve davranışlar yapılıyor,evden çıkmanız,arkadaş veya yakınlarınızla görüşmeniz engelleniyorsa,''öldürürüm,keserim,döverim'' sözleriyle korkutuluyorsanız,çocuklarınızı size göstermeme ya da kaçırmayla korkutuluyorsanız,
-Paranıza el konuyor ya da ihtiyaçlarınız için para verilmiyorsa,
-İsteğiniz dışında cinsel ilişkiye zorlanıyorsanız, AİLE İÇİ ŞİDDET GÖRÜYORSUNUZ.
Bu konuda Aile Mahkemesi'nden bu hareketlere son vermesi için önlem/tedbir alınmasını isteyebilirsiniz.
AYRICA;
-Eşinizin,size,çocuklarınıza veya aynı çatı altında yaşayan aile bireylerine,eşyalarına zarar verme durumu varsa,
-İletişim vasıtaları ile sürekli olarak rahatsız ediliyorsanız,
-Silah ve benzeri araçları olduğu için korkuyor ve endişeleniyorsanız,
-Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanmış olarak konuta geliyor veya konutta bu maddeleri kullanıyor ise AİLE MAHKEMESİ'nden,bu hareketlere son vermesi için bu konuda önlem/tedbir alınmasını isteyebilirsiniz.


ŞİDDET GÖRDÜĞÜNÜZDE NE YAPMALISINIZ?
Aile içi şiddet ile ilgili haklarımız 4320 SAYILI AİLENİN KORUNMA YASASI ile düzenlenmiştir.Bu Kanunun amacı aile içi şiddeti durdurmak,özellikle kadın ve çocukları korumaktır.Söz konusu kanun,aile üyelerine ailenin diğer bir üyesi tarafından şiddet uygulanması halinde bir takım özel tedbirler alınmasını içermektedir.Şiddet mağdurları bizzat şikayette bulunabilecekleri gibi,bu şiddete tanık olan veya şiddetten haberi olan kişilerin başvuruları üzerine veya polisin doğrudan harekete geçmesi üzerine de bu kanun uygulanabilmektedir.
Aile içi şiddet ile ilgili davalar AİLE MAHKEMESİ tarafından görülür.Şiddete uğrayanların mahkemede şiddete uğrama ihtimallerini kanıtlama yükümlülüğü bulunmamaktadır.
-Hemen en yakın polis ya da jandarma karakoluna başvurun ve yaşadığınız olayla ilgili tutanak tutturun. TUTANAK KONUSUNDA İSRARCI OLUN. İhtiyaç halinde polis için 155, Jandarma için 156'yı arayın.
-''Fiziksel ya da cinsel şiddet'' gördüyseniz, durumun tespit edilmesi ve delillerin kaybolmaması için karakolda mutlaka ADLİ TIP RAPORUistediğinizi söyleyin. KARAKOL DOKTOR RAPORU ALMANIZI SAĞLAMAK ZORUNDADIR.
-4320 sayılı Aile Korunması Yasası gereği, savcılığa sikayette bulunarak,evrakların Aile Mahkemesi'ne gönderilerek gerekli tetbirlerin alınmasını İSTEYİNİZ.

-ŞİKAYETTE BULUNMAK VE KORUMA KARARI İSTEMEK İÇİN KİMLİK BELGESİ DIŞINDA HİÇBİR EVRAKA İHTİYACINIZ BULUNMAMAKTADIR.

-Savcılığa başvurmadıysanı,doğrudan AİLE MAHKEMESİ'ne başvurarak 4320 sayılı Ailenin Korunması Yasası'nda belirtilen önlemlerin hakim tarafından alınmasını isteyebilirsiniz. BU BAŞVURU İÇİN HİÇBİR MASRAF GEREKMEMEKTEDİR.
-Bulunduğunuz şehrin barosuna KADIN HAKLARI KOMİSYONU'na başvurarak, yasal haklarınızı ve şiddetten korunma yollarını öğrenebilirsiniz.
UNUTMAYIN!DOĞRUDAN AİLE MAHKEMESİ'NE BAŞVURULMASI YADA CUMHURİYET SAVCILIĞI'NIN EVRAKLARI AİLE MAHKEMESİNE GÖNDERMESİ İLE YASAL SÜREÇ BAŞLAR.
 
www.aydinozel.com Köşe Yazarı Hale Erkaçar KAVURUCU
Bu yazı toplam 1310 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim