- Aydın15 °C
KONÇE'DEN KUŞADASI'NA DOSTLUK KÖPRÜSÜ
KUŞADASI BELEDİYESİ KAMU YARARINDAN TAVİZ VERMİYOR
KUŞADASI YEREL ÜRETİCİ PAZARINDA BAHAR BEREKETİ
KUŞADASI BELEDİYESİ RAMAZAN YARDIMLARINA 23 NİSAN’DA DA DEVAM ETTİ
CHP AYDIN ESKİ MİLLETVEKİLİ BAYDAR KUŞADALI PARTİLİLERİ İLE BULUŞTU
Tarım Projemiz, 32 Proje İçerisinde Yer Aldı
MHP Aydın Regaip Kandili Açıklaması
Rektör, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ni Ziyaret Etti
Aydın Tarım İl Müdürlüğü Faaliyetleri
Zincir marketler ürün satış sınırlaması
ADÜ DOKTORA ÖĞRENCİLERİNE TÜBİTAK 2211-C DESTEĞİ
EFELER BELEDİYESİ’NDEN SEVGİLİLER GÜNÜ KONSERİ
CHP Söke'den Ayçiçek Yağı Tepkisi
DİDİM, TRİATLON İÇİN HAZIRLANIYOR
ADÜ’de Dr. Gül Dilek Türk'ün Kitapları Yayımlandı
- 10:15 - Aydın Edessa Kebap Gururlandırmaya Devam Ediyor
- 10:53 - BAŞKAN ÖMER GÜNEL’DEN BAŞKAN DENİZ ATABAY’A DESTEK
- 10:48 - KONÇE'DEN KUŞADASI'NA DOSTLUK KÖPRÜSÜ
- 10:41 - BÜYÜKŞEHİR’İN ATATÜRK BULVARI’NDAKİ ÇALIŞMASI VATANDAŞLARDAN TAM NOT ALDI
- 10:30 - İKİÇEŞMELİK İŞ BİRLİĞİ İLE GÜÇLENİYOR
- 10:18 - KUŞADASI BELEDİYESİ KAMU YARARINDAN TAVİZ VERMİYOR
- 10:15 - BAŞKAN ÖMER GÜNEL’DEN HAVUZ MEDYAYA AÇIK DAVET
- 09:53 - en
- 16:41 - AYDIN TİCARET BORSASI, AYDIN YAMALAK SARISI ZEYTİNİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ’Nİ ALDI
- 16:18 - KUŞADASI BELEDİYESİ YARDIMIMIZA KOŞTU
- 14:40 - BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN KEREVİZ VE HAVUÇ ÜRETİCİSİNE DESTEK
- 14:20 - BAŞKAN ÇERÇİOĞLU 23 NİSAN RESİM YARIŞMASI'NIN ÖDÜLLERİNİ VERDİ
- 14:05 - KUŞADASI BELEDİYESİ YALAN HABERLERİ YARGIYA TAŞIDI
- 13:53 - KUŞADASI YEREL ÜRETİCİ PAZARINDA BAHAR BEREKETİ
- 09:54 - MUSTAFA SAVAŞ'IN 23 NİSAN MESAJI
Alper DERELİOĞLU / Köşe Yazarı





SOSYAL MEDYA KOPYALA-YAPIŞTIR
Sevgili Aydın Özel Haber Portalı takipçileri. Hepinize merhaba. Sizinle her hafta değişik konularda yazacağım makalelerim ve köşe yazımlarımla farklı konularda görüşlerimi ve öngörülerimi paylaşacağım. Benim için de farklı bir deneyim olacak. Bu nedenle hem çok mutluyum hem de çok heyecanlıyım. Editörümüz Adnan Bey bana bu teklifi yaptığında gerçekten büyük kıvanç duydum. Ben ki yazı yazmayı nefes almak gibi , mesleğim vesilesiyle bir yaşam biçimi olarak gören biri için bir köşe yazısı yazmak bir iki saatimi alacaktı. Ama hiç de o kadar kolay değilmiş. Köşe yazısı yazmanın fikri bir ön hazırlık gerektirdiğini yeni fark ediyorum. Bu nedenle ilk köşe yazımın biraz geç yayınlanması nedeniyle üzüntüme belirtirken anlayışlı olacağınıza inanmıyorum.
Sosyal medya ve internet haberciliği. Yeni çağın bence en önemli değerlerinden biri. Yakın Çağı biçimlendirecek araç bence internet. Düşünün, yeryüzünde her gün 1 milyara yakın insan internete giriyor. Bu bir milyar fikir bir şekilde internet üzerinde dolaşıyor demektir. 400 Milyona yakın insan her gün wikipedia adlı internet ansiklopedisini güncelliyor. Yer küre üzerinde ışık hızından daha hızlı bir fikir paylaşımı ve bir biçimde örgütlenme söz konusu. Ben bunun olumlu bir şey olduğunu düşünenlerdenim ve geleceğin medyasını şekillendirecek olanın da internet yayıncılığı olduğuna inanıyorum. Çünkü bilgi çok önemli. Haberleşme insanlar için her çağda çok önemliydi. Şimdi her insan bir haber konusu haline geldi. Çektiğiniz bir video ya da fotoğraf aynı anda milyonlarca insan tarafından paylaşılabiliyor. Tabi ki her güzel icadın götürüleri de var. Ama hayatta önce bardağın dolu tarafının görülmesinden yanayım. Önce dolu tarafı görelim. Bilgiye erişimde interneti ne kadar kullanıyoruz. Ya da şöyle sorayım. İnterneti sadece vakit geçirmek olarak mı kullanıyoruz?
İnternet kullanımının yaygınlaşası ile ‘’ internet bağımlılığı’’ dediğimiz kavram karşımıza çıktı. Hepimizin şikayetçiyiz. Çocuklarımızı online oyunların başından ya da chat yapmaktan alıkoyamıyoruz. Peki çocuklarımız ya da biz bilinçli bilgi tüketicileri miyiz? Araştırma yetilerimizi geliştirecek bir tedrisattan geçtik mi? Hepsine koca bir hayır. Maalesef bu alana resmi eğitim sistemimiz hala daha mesafeli. Ama şunu söyleyeyim, okullarda medya okur yazarlığı adı altında seçimlik bir ders var. Ben bu dersin konulmasını yeterli görmüyorum. Toplumsal bilinçlendirme anlamında daha fazla şeye ihtiyacımız var. Ama şunu da söylemeliyim; sorunu sadece öğretimle çözemezsiniz. Bu konuda medyaya da önemli görevler düşüyor.
Bir de şu dezenformasyon konusuna gelelim. Yani bilgi kirliliği hadisesine. Evet internet dipsiz bir kuyu. Ben ‘’çöplük tabirini doğru bulmuyorum. Bu kuyuda herkes için bir tas su herhalde bulunur. Önemli olan o kuyudan nasıl su çekileceğini bilmek. Kuyudan azami en iyi verimi almak. Mesleğim gereğince bir çok hukuk portalında dolanırım. Ama burada dolaşan milyonlarca fikirden sadece doğru bilgi olduğu konusunda kesin kanaat edindiğim bilgilerden faydalanırım. Bunun gibi bir çok portalda insanların demokratik tartışma ortamları yarattığına ve bilgi transferi gerçekleştirdiklerini görüyorum ve bu hoşuma gidiyor. BBC “Dünyadan Haberler” bölümü direktörü Richard Sambrook, uzun vadede sosyal medyada ne olacak sorusuna şöyle bir yanıt veriyor: ‘’İlerde medya kuruluşlarının kendi muhabirleri, kendi haberleri olmayacak. Onun yerini haberlerini kamusal alanda paylaşan, gündemin nabzını tutan bağımsız gazeteciler alacak.’’ Bugün pek de ciddiye alınmayan, hesaba katılmayan “vatandaş gazeteciliği” çok önemli bir kavram haline gelecek.’’ Bu fikri önemsiyorum. Dünyanın küçük bir köy haline geldiğini düşündüğümüzde şunu söyleyebiliriz; yakın çağ bilgiye erişim çağı. Bilgi altın kadar, su kadar önemli hale geldi. Bu ülkenin insanları olarak bu gelişmenin bir adım bile gerisinde kalmayalım. Hatta bir adım önünde olalım.
İnternet artık siyaseti de etkiliyor. Ülkelerde rejimleri değiştiriyor. Arap Baharını hepimiz gördük. Bir yıldır Arap ve Kuzey Afrika coğrafyasının siyasi haritasının nasıl değiştiğini görüyoruz. Tabi bu yazımın konusu olmadığı için Arap Baharının neden ve sonuçlarına değinmiyorum. Sadece şunu belirtmek istiyorum, internet ve sosyal medya insanoğlunun en yakınındaki S.O.S. çantasından daha da yakın. Bir laptop alın, Dünyaya sesinizi duyurun. Bu kadar basit. Bu sosyal medyanın ve iletişimin gücü. Artık örgütlenme siyasi partilerde, derneklerde ya da başka yapılarda olmuyor. Örgütlenme sitelerde, bloglarda, facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde oluyor. Zira insanların fiziki sınırları yok. İletişim sınır tanımıyor. Evinden giremezse cep telefonundan giriyor. Seçim bizim. İnterneti doğru kullanmak ya da kullanmamak bize bağlı. Elimizin altındaki tuşlar biz ne istersek onu yazıyor, onu buluyor. Ondan uzaklaşmak yakında mümkün de olamayacak.
Bazı toplum bilimciler yaklaşık iki asır sonra yazılı basının ortadan kalkacağını savunuyorlar. Bu bir fikir, bir varsayım. Ben de inanıyorum. Geleneksel yazılı basın bir gün bitecek gibi geliyor bana. Ama ‘’Ben her şeyden vazgeçerim o kuşe kağıdının kokusundan vazgeçmem’’ diyorsanız dua edin ki bugün yaşıyorsunuz. O güzel kokudan mahrum değilsiniz zira. Ama torunlarınız muhtemelen mahrum kalacaklar. Biz şimdilik şanslıyız. Ama şunu da söyleyeyim ki, sadece gazete, dergi kalkmayacak. Kitap da kalkacak. Zira hologram teknolojisi her geçen gün gelişiyor. En son bir cep telefonu firmasının hologramlı menü ve yazma özelliği olan bir cep telefonu geliştirdiğini öğrendim. Hayrete düştüm. Bu kadar çabuk mu? Yani geleceğin Dünyasında kitaplar hologram olursa şaşırmayalım.
Değerli okurlarım. Görüldüğü gibi gelişen Dünyada her gün yaşam biçimleri, iletişim alışkanlıkları, düşünce yapımız, yaşam stilimiz biz farkında olmasak da kabuk değiştiriyor. Ama en büyük korkum kes-kopyalacı bir toplumun yaratılması. Yani daha tembel, daha hımbıl daha az araştıran ve sorgulayan bir toplumun oluşması. Sosyal Medyanın kendi evriminde bu sorunu da zaman içinde çözeceğine inanıyorum. Zira değişmeyen tek şey değişimdir. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın ve yaşama algınızı yüksek tutun. Şimdilik hepinize kucak dolusu sevgi ve hürmetlerimi sunarım.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı

ADÜ Öğretim Üyesinin Kitabı Yayınlandı
VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ PSİKOLOJİK DESTEK
SPORCU DOSTU BELEDİYEDEN VİTAMİN JESTİ
Rektör GETAT ve MEDİKO’yu Yeni Binasında Ziyaret Etti
KUŞADASI’NDA DERMAN BELEDİYECİLİK ÖRNEĞİ
SÖKE SAĞLIK HİZMETLERİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
KOÇARLI MYO KARİYER GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ
Didim MYO’da Covid-19’un Turizme Etkileri Konuşuldu

Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8

Vatandaş Devletten Destek BekliyorAdnan AYTAŞKIN
Aydın Yangın Söndürme Tüpü 0544 814 84 80AydınÖzel Yangın Söndürme Tüpü 0544 814 84 80
YÖNETİMSEL NEZAKET, LİDER KARAKTERİDİR…Kürşat KARACABEY
Corona’nın Kişilere Göre Etki AlanıGülşah İLHAN
KALEMİMFigen Yıldırım CİVAN
Aydın Yaşamasını Bilene İdeal Bir ŞehirEnver ERBİL
BOP amatörce bir bakışSeyhan KAYNARCA
Aydınspor 1923 İyi-Kötü Yolda !Emrullah TURGUT
Özlem ÇERÇİOĞLU İşini İyi Yapmıyorsa SoracaksınOsman ÇELİKKOL
Sema YURTTUTANKaya GAYMALI
O Çocukları Ayırmayalım – Hayırseverler NeredeMehmet AKSEL
İsmet Sezgin Farkı!Cemal Aydın ÖZPOLAT
AYDIN VE KÜÇÜK AKILLAR...Hasan BİNAY
Su KurnazlarıSezat CİVAN
Kadın CezaevleriHakan KURTARAN
Aydınspor 1923 Başkanlarının Birçoğu İcattırAydın ŞENGÜL
AYDIN'DA BURUK BİR 30 AĞUSTOSSefer SARI
Bende Aydın Özel'de YazacağımHalil EROĞLU
ANAYASANIN 10 MADDESİNİ TAKAN YOKAli NARİN
MİLLİ AYDIN BANKASIMevlüt KENAR
ÖRGÜTLENME HAKKIMIZHale Erkaçar KAVURUCU
DAHA GÜZEL BİR YAŞAM İÇİNMuammer ÖZTÜRK
LİSANSLI EMLAK YASASI ÜZERİNEŞuayip YEĞEN
BÜTÜN ŞEHİR AYDINCoşkun IRMAK
Terör de Sona Doğru muMehmet PALA
AZAN TERÖR VE YENİ KÜRDİSTANAdem ÖZDEMİR
ATATÜRK SOLAK MIYDI?Mustafa ÇAKIR
MYANMAR , SOMALİ ve TÜRKİYEMehmet TÜRKİŞ
RAMAZAN ORUCUZeki ALTIN
Bizim ŞEHİDİMİZ, garibanın GEMİ(CİK)LERİ varŞerif Ali DEĞİRMENÇAY
KANDAN BESLENEN BÜYÜK PATRONAlper DERELİOĞLU
Aydının Mülki Amirinden Şaşılacak Yüksek PerformansBekir AYGÜL
OLU GİDE BİZİM OLAN OLU GİDEGökhan ÖZAKEL
KARARTILAN ADALETAnıl KÖSEHANCI
AH ÖZGÜRLÜK HAY ÖZGÜRLÜKHakan DEMİR
Fransa ve Bizim Fransızlar..Hakan IŞIKÇI
KAYBEDEN ŞEHİRAtila Muharrem UÇMAKLIOĞLU
Sanat DünyasıHakan Kavakdereli
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ YAKLAŞIRKENCihan ŞAHİN
OSMAN PAMUKOĞLU YAZDI...Levent ÖZBOYACI
SAMOS ve KOS adalarındakı turızmTanju TÜNAY
İZMİRİN İŞGAL EDİLDİĞİ GÜNHalil KANARGI
Terörün kesin Çözümüİsmet TÖR
GELECEK 2Ahmet SAKAR
HAYATIN İÇERİSİNDEKİ RENK MOTOSİKLETOktay TOROS
DİYANET DUYARSIZBilgin KUŞAKSIZ
SİYASAL UFKUMUZ NE OLMALIDIRFerda Çağlar ERKUT



Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim