• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TEMA VAKFI TOPRAĞI VE SUYU ANLATTI
16 Mart 2020 Pazartesi 17:37

TEMA VAKFI TOPRAĞI VE SUYU ANLATTI

TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet ÖZDEMİR, Eğitimden Sorumlu Temsilci Yardımcısı Ayşe PEHLİVAN, Eğitim ekibinden Elvan YAŞAR, Fatma BAŞOL, Efeler Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerine TEMA Vakfı’nı tanıttılar, 360 öğrenciye Toprağı, Suyu anlattılar.

TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet ÖZDEMİR, Eğitimden Sorumlu Temsilci Yardımcısı Ayşe PEHLİVAN, Eğitim ekibinden Elvan YAŞAR, Fatma BAŞOL,  Efeler Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerine TEMA Vakfı’nı tanıttılar, 360 öğrenciye Toprağı, Suyu anlattılar.

TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet ÖZDEMİR  Efdeler Cumhuriyet İkokulu’nun 360 öğrencisine yönelik, sınıf öğretmenlerinin desteği ile yapılan Eğitim Etkinliği hakkında yaptığı açıklamada; “ Efeler Cumhuriyet İlkokulu TEMA Vakfı Eğiti,m Gönüllüsü öğretmenlerimiz tarafından , Çevre Eğtim Programlarını uygulayan bir okulumuzdur. TEMA Vakfı Yavru TEMA Koordinatörü Songül TUNCER öğretmenimiz  12 sınıfı kapsayan, dört guruptan oluşan  ve okul salonunda yapılacak eğitim etkinliği programı hazırladı. TEMA Vakfı Eğitimden Sorumlu Temsillci Yardımcısı Ayşe PEHLİVAN, eğitim ekibinden Elvan YAŞAR, Fatma BAŞOL ile birlikte okulda buluştuk. Birinci gurupta, 1-C, 1-E, 2-E sınıfları, İkinci gurupta, 2-A, 2-F, 3-C sınıfları, Üçüncü gurupta,3-A, 3-B, 4-E sınıfları, Dördüncü gurupta, 4-C, 4-D, 4-H sınıfları  ile buluşuldu. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın kısa adının TEMA olduğunu söyledik. TEMA Vakfı erozyon ve çölleşmeyle mücadele eden bunun içinde ağaçlandırma ve eğitim çalışmaları yürüten gönüllü bir kuruluştur. Ben arkadaşlarım TEMA Vakfı’nın gönüllüleriyiz. 

Öğrencilerimize, toprak, orman, temiz su ve temiz hava’nın hayatımızdaki önemine işaret ettik.ve özetle şu bilgileri paylaştık;  Toprak, gıda güvenliğimiz için  çok değerlidir. Toprak, böceklerin, canlıların, bitkilerin evidir. Ağaçlar, bitkiler toprağa tutunur, topraktan beslenirler. Bitkiler bir araya gelir, orman olur, otlak olur, arılara, böceklere, sincaplara kısaca yaban hayatındaki tüm canlılara yuva olur, onları besler.

Toprağa düşen yağmur taneleri toprağın derinliklerine doğru süzülür, buralarda birikir, çoğalan sular toprağın yüzeyine çıkar, kaynak suyu olur. Kaynak suları dereleri, nehirleri oluşturur, içinde su canlılarını yaşatır. Biz ve bütün canlılar topraktan gelen kaynak sularını içeriz.

Bizi, tüm canlıları besleyen, onlara ev ve yuva olan toprak nasıl oluşur? Güneş kayaları ısındırır, yağmur kaya içindeki mineralleri eritir, bitki kökleri, likenler  ufalanmasını sağlar, çok uzun bir zaman diliminde kayalar güneş, rüzgar, yağmur, bitkiler  ve küçük canlılar sayesinde parçalanır  ve ufalanır. Kayalar parçalanarak taşlara, toprak tanelerine dönüşür. Toprak gözümüzle göremeyeceğimiz ama mikroskopla görebileceğimiz milyonlarca canlıyı içinde basrındır. Bu canlılar bitki ve hayvan kalıntılarının toprağa dönüşmesini sağlarlar.

Toprağın en basit koruma yöntemi,başta eğimli araziler olmak üzere fidan dikmektir. Bitkiler kökleriyle toprağı tutar, erozyonla taşınmasını önlerler.

Başta Cumhuriyet İlkokulu Müdürü Aykut YİĞİT, Müdür Yardımcısı Hasan GÜL, olmak üzere, etkinlik boyunca desteklerini esirgemeyen Songül TUNCER, Aysel ÇAM, Selcan FERAH, Pınar DUMAN, Tülin ÖZKAN, N. Güliz MİLLİCİ, Feride GÜVENÇ, Melek ALBAYRAK, Selda ÖZTÜRK, Zeliha İZ,  Nursel AFATSUN, Celal YILDIRIM öğretmenlerimize, TEMA Vakfı Eğitim Gönüllüleri Ayşe PEHLİVAN, Elvan YAŞAR ve Fatma BAŞOL’a teşekkür ederim.” Dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 953 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim