• Aydın1 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
​TÜRK İHRACATÇILARININ YENİ ŞANSI AFRİKA OLACAK
09 Nisan 2019 Salı 15:08

​TÜRK İHRACATÇILARININ YENİ ŞANSI AFRİKA OLACAK

Afrika Kıtası’nda Serbest Ticaret Alanı uygulaması, önemli bir potansiyel sunuyor.
  • Afrika Kıtası’nda Serbest Ticaret Alanı uygulaması, önemli bir potansiyel sunuyor.
  • Düşük ticari engeller Afrika Kıtası’nın 2030 yılına kadar ek 140 milyar dolarlık ithalat yapma potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor.
  • Türkiye’nin Afrika’yla ticaret hacmi 2003-2018 arasında 4 kat yükseliş göstererek 20.6 milyar dolara ulaştı.
  • Bölgede imalat sanayi, tekstil, perakende ve çelik sektörlerinin büyük potansiyeli bulunuyor.

 

 

İstanbul, 9 Nisan 2019 –Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, büyük bir hızla gelişmeye devam eden Afrika’ya yönelik beklentilerini açıkladı. 2019 yılında yüzde 3 büyüme öngörülen Afrika’da, nüfus artışı ve şehirleşme, büyümeyi tetikleyen en temel faktörler arasında bulunuyor. Elektrik ulaşımında artış olması yatırımların da büyümesini destekliyor. Sermaye stokunun artması için ithalata ihtiyaç duyan bölgede, az maliyetli sermaye girişlerine yönelik talep büyüyor. Bu da Türk ihracatçıları için yeni bir şans anlamına geliyor.

 

“Afrika, Türk ihracatçılar için önemli potansiyel barındırıyor”

 

Türkiye’nin Afrika’yla ticaret hacminin 2003-2018 arasında 4 kat yükseliş göstererek 20.6 milyar dolara ulaştığını belirten Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, Türk şirketlerinin Afrika’da çok daha fazla yatırım yapma potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Özüner sözlerine şu şekilde devam etti:

“Afrika Kıtası’nın, son yıllarda kaydettiği gelişim yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor. Birçok Afrika ülkesi iş çevreleriyle dost reformlar gerçekleştirirken, Serbest Ticaret Alanı uygulaması, yabancı yatırımcıların bölgenin sunduğu potansiyelden en iyi şekilde faydalanabilmelerine olanak tanıyor. İhracatçılarımız için Afrika ülkeleri birçok sektöre yönelik fırsat sunuyor.

 

Türkiye'nin, 45 Afrika ülkesi ile Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması bulunuyor. Kıta’dan ithalatımız ise 8.9 milyar dolar seviyesinde. Büyükelçiliklerimizin artışı ve özellikle hava ulaşımının kolaylaşması, bölge ülkeleriyle işbirliği olanağını daha artırıyor.”

 

Potansiyeli yüksek sektörler: İmalat sanayi, tekstil, perakende ve çelik

Türk yatırımcıların bölgeye yapacakları yatırımlarda öncelikle sektörleri iyi araştırmaları gerektiğini belirten Özüner, imalat sanayinin taşıdığı potansiyelin altını çizerken, yatırım yapılabilecek alanlar hakkında şu değerlendirmede bulundu:

 

“Afrika’da imalat sanayi halen emekleme aşamasında ve çok hızlı gelişiyor. Türk şirketlerinin bölgede en çok yatırım yaptığı tekstil ve perakendenin yanı sıra çelik sektörü için de Afrika’da halen bastırılmış ve arzın gelişmesini bekleyen bir talep var.

 

Öte yandan Afrika’da bazı hususlara da dikkat etmek gerekiyor. Bölgede su kaynaklarının yetersizliği uzun vadede gelişimi etkileyebilecek en önemli faktörü oluşturuyor. Ayrıca finansman konusu da yatırımcılarımızın göz önüne almaları gereken bir başka konu. Bölgede nakit ödemeler genelde kabul görülen uygulama ancak yerel şirketlerde çoğu zaman yeterli nakit olmadığından bir çok işlem de gerçekleştirilemiyor. Bu nedenle Afrika’ya yönelik stratejileri olan tüm yabancı şirketlerin, pazar paylarını artırabilmeleri için finansman konusunu güvenceye almaları ve vade sağlayacak finansal kurumlarla anlaşmaları gerekiyor.”

 

Afrika’ya ticarette kefalet sigortası dönemi

Euler Hermes Türkiye olarak firmalara güvenli bir şekilde ticaret olanağı sunmak adına çözümler ürettiklerini belirten Özüner, “İhracatçı müşterilerimizin Afrika’daki ülkelere olan satışları için alacak sigortası ile teminat sağlıyoruz. Özellikle gıda sektöründe ihracatçılarımıza yeni müşteriler kazandırmış durumdayız. Sunduğumuz diğer ürün olan kefalet sigortası ile de bankaların sunduğu teminat mektubunun kapsamında ilave yeni kapasite yaratıyoruz. S&P tarafından teyit edilen “AA” kredi notumuz ile yurt dışı projeler ya da yurt dışındaki lehtarlara teminat mektubu verilmesi gerektiren işlemlerde güçlü bir garantör olarak kabul ediliyoruz” dedi.

 

Euler Hermes Hakkında

Euler Hermes alacak sigortasında dünya lideri olmasının yanı sıra kefalet sigortası, garanti ve tahsilat alanlarında da sektörün lider şirketleri arasındadır. 100 yılı aşan tecrübesiyle, Euler Hermes şirketler arası müşterilerine nakit ve ticari alacakların yönetimini destekleyecek finansal hizmetler sunmaktadır. Euler Hermes, sahip olduğu bilgi ağı ile küresel GSYİH’in yüzde 92’sini temsil eden pazarlarda faaliyet gösteren küçük, orta ve çok uluslu şirketlerin kurumsal ödeme gücünde günlük değişimleri takip ve analiz etmektedir. Merkezi Paris’te olan şirket 52’den fazla ülkede 6 bin 50 çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Allianz Grup üyesi Euler Hermes, Paris Euronext borsasında işlem görmektedir. Grup, Standard & Poor’s ve Dagong Europe tarafından AA- notuna layık görülmüştür. Euler Hermes, 2017 yılında 2,6 milyar Avro konsolide ciro açıklamıştır ve 2017 sonu verilerine göre, Grubun dünya çapında sigortaladığı ticari işlem hacmi toplam 894 milyar Avro değerindedir.

Daha fazla bilgi için www.eulerhermes.com.trTwitter @eulerhermes ve LinkedInadreslerini ziyaret edebilirsiniz.

 

Aslı Soyuer / Jüliet Demircioğlu - Bedia Dernek

Artı İletişim Yönetimi - Euler Hermes Pazarlama Yöneticisi

Tel: 0212 347 03 30 - Tel: 0212 290 76 10

eh@artipr.com.tr - bedia.dernek@eulerhermes.com

 

 

 

 

Bu değerlendirmeler aşağıdaki feragatnameye tabidir.

Geleceğe Dair İfadelerle İlgili Temkin Notu: Burada yer alan ifadelerin bazıları gelecekle ilgili beklentiler ve yönetimin mevcut görüş ve varsayımlarına dayalı ileriye dönük ifadeler olabilir. Bu ifadeler bilinen ve bilinmeyen riskler içerdiğinden bu durum, gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilen veya ima edilenden farklı olmasına yol açabilir. Metin içeriği gereği ileriye yönelik ifadelerin yanı sıra, “olabilir”, “olacaktır”, “olmalıdır”, “beklenmektedir”, “planlanmaktadır”, “amaçlanmaktadır”, “beklemektedir”, “inanmaktadır”, “tahmin etmektedir”, “öngörmektedir” veya “devam etmektedir” gibi kelimeler ileriye yönelik ifadelere örnek teşkil etmektedir. Gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilenden farklı olmasına yol açan sebepler, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla şöyle sıralanabilir: (i) genel ekonomik koşullar özellikle de Allianz SE’nin temel iş kolundaki ve ana pazarlarındaki ekonomik koşullar, (ii) gelişmekte olan piyasalar da dahil olmak üzere finans piyasalarının performansı, (iii) sigortalı zarar olaylarının ciddiyeti ve sıklığı, (iv) hastalık ve ölüm oranları ve trendleri, (v) kalıcılık seviyeleri, (vi) kredi temerrütlerinin boyutu (vii) faiz oranları, (viii) Euro-Dolar paritesi de dahil olmak üzere döviz kurları, (ix) değişen rekabet düzeyleri, (x) para yığılması ve Avrupa Para Birliği de dahil olmak üzere kanun ve yönetmeliklerdeki değişiklikler, (xi) Merkez Bankalarının ve/veya yabancı hükümetlerin politikalarındaki değişiklikler, (xii) şirket alımlarının etkileri ve ilgili birleşme konuları, (xiii) yeniden yapılanma önlemleri ve (xiv) genel rekabet faktörleri (her durum için yerel, bölgesel, ulusal ve/veya global bazda). Bu faktörlerin çoğunun terörist faaliyetlerin sonucunda meydana gelmesi veya kuvvetlenmesi daha muhtemeldir. Burada bahsi geçen konular zaman zaman Allianz SE’nin ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonuna sunduğu dosyalarda açıklanan riskleri ve belirsizlikleri de içerebilir. Grup, burada yer alan geleceğe dair bilgilerin güncellenmesi konusunda hiçbir yükümlülük üstlenmemektedir

Haber  :Helin ÖDEN

1554809204_zlem___z__ner_2.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 794 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim