Yönetim Kurullarında Kadın Sayısının Artışına İhtiyaç Var…
Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu (GKL), Sabancı Üniversitesi’nin desteği ile Türkiye’de gayrimenkul ve inşaat sektöründeki şirketlerin yönetim kurullarını mercek altına aldı.
Yönetim kurullarında aktif görev yapan kadın üye sayısını arttırmak için harekete geçen Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu; 2018 yılı verilerine göre BIST 400’de yer alan gayrimenkul ve inşaat sektöründeki şirketlerde, kadın yönetim kurulu üye oranının yüzde 15, erkek üye oranının yüzde 85 olduğunu açıkladı. Sektörde Kadın Yönetim Kurulu Başkanı oranının ise yüzde 8 ile sınırlı kaldığına dikkat çekti.
Verilerin açıklandığı GKL etkinliğinde, gayrimenkul sektöründe Yönetim kurullarında aktif görev alan kadınlar, Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Nurol Yatırım Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ceyda Çarmıklı Kılıçaslan’ın ev sahipliğinde bir araya geldiler.
Karar vericilerinin yüzde 50’sinin kadın olduğu şirketlerde karlılık oranı, yüzde 28.7 daha yüksek…
Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nun Urban Land Institute (ULI) “Women’s Leadership Initiative (WLI)” Türkiye ayağı olarak faaliyetlerine başladığını ve gayrimenkul sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşlarıyla tek “kadın” inisiyatif olarak iş ortaklığı yaptıklarını ifade eden GKLP Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu, “Amacımız sadece çalışma hayatındaki problemleriyle baş etmeye çalışan kadını değil, bunun yanı sıra yükselme arzusunda olan ve inisiyatif almak isteyen çalışkan kadınları da desteklemek. Yapılan araştırmalar bizi doğruluyor. Karar vericilerinin yüzde 50’sinin kadın olduğu şirketlerde, karlılık oranının yüzde 28.7 daha yüksek olduğu ortaya çıktı” dedi.
Gayrimenkul ve inşaat sektöründeki şirketlerdeki kadın yönetim kurulu üye oranı yüzde 15…
“Şu meşhur cam tavanı ortadan kaldırmak ve kadınlara daha çok destek verip yönetim kurullarındaki varlıklarını arttırmak istiyoruz” sözleri ile konuşmasına başlayan GKL Yönetim Kurulunda Kadın Çalışma Grubu Başkanı Şenay Azak, dünya genelinde yönetim kurullarında kadın-erkek dengesi adına kota bulunan ülkelerde yönetimdeki kadın sayısının yüksek olduğunu, ancak Türkiye’de ise henüz bir kota bulunmadığını belirtti. Sabancı Üniversitesi’nin de desteğini alıp, dünyada ve ülkemizde yönetim kurullarındaki kadın oranını araştırarak işe başladıklarını belirten Azak, “2018 yılı verilerine göre BIST 400’de yer alan gayrimenkul ve inşaat sektöründeki şirketlerde kadın yönetim kurulu üye oranı yüzde 15, erkek üye oranı ise yüzde 85.” diyerek yüzde 15’lik kadın üye oranına dair bilgileri detaylandırdı. Azak, “Bu oranın yaklaşık yarısı Aile Üyesi veya Pay Sahibi niteliğiyle doğal olarak Yönetim Kurulunda yer alıyor diyebiliriz. Yüzde 36’sı şirket dışından Bağımsız Kadın Üye iken, ne yazık ki sadece yüzde 16’lık oranın İcracı Kadın Üye olduğunu söyleyebiliriz”dedi.
100 şirketten 10’unda kadın yönetim kurulu üyesi atanmasını sağladık…
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’ndan Sevda Alkan ise yaptıkları çalışmalarda erkek yönetim kurulu başkanlarına, yönetim kurullarına neden kadın üye almadıklarını sorduklarında, ‘uygun kişi bulamadık’ cevabıyla karşılaştıklarını ve bunun üzerine yönetim kurullarında görev alabilecek nitelikte kadına adayların yer aldığı 300 kişilik bir veri tabanı oluşturduklarını belirtti. Alkan, bu konuda yönetim kurullarında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere her yıl aktif bir eylem de yaptıklarına dikkat çekti. Halka arz edilmiş şirketlerden bir lot hissesi olan herkesin, bu şirketlerin elektronik yönetim kurullarına katılmaya hakları olduğunu ifade eden Alkan, geçtiğimiz 5 yılda 100 şirketin yönetim kurulu toplantısına katılarak ‘neden kadın yönetim kurulu üyesi atamıyorsunuz’ sorusunu yönelttiklerini ve bu soru yöneltildikten sonra 100 şirketten 10’unda kadın üye atanmasını sağladıklarını söyledi.
Etkinlik, uzun yıllardır kadınlara yönelik çalışmalar yapan Aylin Safiye Deniz’in İş hayatında eril-dişil enerjilerin dengesi konulu grup çalışması ve interaktif sunumu ile sona erdi.
Urban Land Institute (ULI) Hakkında
Urban Land Institute (ULI) (www.uli.org), kâr veya çıkar amacı gütmeyen, bağımsız bir düşünce kuruluşudur. 1936’da Amerika’da kurulmuş, bugün 80 ülkede 40 binin üzerinde üyesi bulunan, dünyanın en saygın düşünce kuruluşlarından biridir. Arazi kullanımı ve gayrimenkul geliştirme disiplinlerinde özel sektör ve kamudan bütün
kesimleri temsil eder. ULI, kentsel alanların bilinçli kullanımı için bu konuda çalışan bütün paydaşları bir araya getirerek, sürdürülebilir, yaşanabilir yerleşimler yaratmak amacıyla etkinlikler düzenler.
Haber : Merve GÜLMEZ
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim