YÖNETİM KURULUNDA KADIN DERNEĞİ MASADAYIZ BAŞLIKLI PANEL DÜZENLEDİ
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD), Avrupa Birliği Yerel STK’lar hibe fonu kapsamında “Masadayız” başlıklı bir panel düzenledi. YKKD Başkanı Hande Yaşargil’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele; Akiş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Klimasan Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Güçlü Onur, Klimasan Yönetim Kurulu Üyesi Selim Hamamcıoğlu, Akiş GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş ve Mutlu Akü Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Tülin Karabük konuşmacı olarak katıldı.
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin Avrupa Birliği Yerel STK’lar hibe fonu kapsamında düzenlediği “Masadayız” panelinde konuşmacılar, yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanma hikayelerini ve yönetim kurulu tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Akiş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, 2011’de Sermaye Piyasası Kurulu’nun çıkardığı halka açık şirketlerde yönetim kurulu üyeliği mecburiyetinin getirilmesinin önemli bir devrim olduğunu belirtti. Ahmet Dördüncü sözlerine şöyle devam etti: “Bağımsız yönetim kurulu üyesi niye var? Azınlık haklarını orada temsil ediyor olmak ne demek? Daha önceki yönetim kurullarında hiç kimse bir şey söylemezdi, bir tek yönetim kurulu başkanı bir şey söyler, öteki üyeler bir şey söylemek için yönetim kurulu başkanının kaşına bakarlar, kaşı oynuyorsa ona göre pozisyon alırlardı. Yönetim kurulları böyle olurdu”. Dördüncü; “Bağımsız yönetim kurulu üyesi olduğunuzda ne arıyorsunuz diye soracak olursanız, özgüven arıyorum. Özgüven derken, oradaki yönetimin karşısına çıkarak, sadece azınlık haklarını korumak için değil şirketin menfaati, şirketin doğru yolda gitmesi için sorgulayacak ve bunu sorgulayacak derinliği, bilgisi olanları, iş dünyasıyla alakalı sorular sorabilecekleri kastediyorum. Gerektiğinde ben hemfikir değilim, böyle imza atamam diyebilmeli. Bağımsız yönetim kurulu üyesi olmanın en önemli yanının özgüven olduğunu düşünüyorum. Gerektiğinde ortak da olsa yönetimde de olsa ‘bu iş böyle olmamalı’ diyerek meydan okuyacak insanlar gerekli. Biz erkekler olarak sizden çok şey öğreneceğiz, çok şey öğrenmemiz gerekiyor. Sizin de erkeklerden bir şey öğrenmeniz gerekiyorsa o da özgüven. Kadınların her şeyi en doğru şekilde yapmak için vakit kaybettiklerini görüyorum. Ben Akkök’te icra kurulundayım ve ekip arkadaşlarım ağırlıklı olarak kadın. Böyle bir ortamda çalıştığınız zaman çok rahat gözlem yapma fırsatınız oluyor. Çok güzel bir söz var ‘tek kanatlı kuş uçmaz’. Bugün demografiye bakıyorsunuz dünyanın yüzde 50’si kadın. Bizde hakikaten çok kabiliyetli, çok donanımlı kadın adaylar var. Bu aslında kadınların sorunu değil. Erkeklerin bu işe kadınlardan daha çok sarılıyor ve onları yukarı taşıyor olması lazım. Toplumsal cinsiyet eşitliğinden yola çıkarsak şimdi konuştuğumuz yönetim kurullarında kadın, yönetim seviyelerinde kadınların da önünü daha çok açabiliriz. Benim kadınlara önerim pragmatik ve özgüvenli olmaları.”
Klimasan Yönetim Kurulu Üyesi Selim Hamamcıoğlu; 5 kişiden oluşan Klimasan Yönetim Kurulu’nda 2 bağımsız üyenin de kadın olduğuna dikkat çekti. Hamamcıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Farklı sektörlerden insanların bize yeni perspektifler katacağını düşündüğümüz için iki kadın bağımsız yönetim kurulu üyemizi de farklı sektörlerden seçtik. Beyaz yaka çalışan sayısında kadın erkek oranımız yönetim kurulu üyeliğinde olduğu gibi yüzde 60 erkek, yüzde 40 kadın. Bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde ancak daha gidecek yolumuz var. Kadın mavi yaka çalışanlarımızın sayısı da her yıl giderek artıyor, kadın çalışan sayımızda her yıl yüzde 12 ile 15 oranında bir artış var. Mavi yaka çalışanlarımızda kadınların işe devamlılığı erkek çalışanların 3 katı oranında daha fazla. Kadın çalışanlarımız çok daha uzun süre çalışıyorlar.” Hamamcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz istediğimiz kadar şirketlerde kadın yönetim kurulu üyeleri sayısını artırmaya çalışalım. Türkiye’nin aile demografik yapısına baktığınızda, bir kere biz bir Anadolu kavmiyiz ve bundan 80 yıl öncesine baktığımızda kadınların ikinci planda kaldıklarını ve Atatürk dönemi ile birlikte öne çıktıklarını görüyoruz. Bu konuda öncelikle ciddi bir şekilde geriye bakmamız gerektiğini düşünüyorum. İkincisi ise biz istediğimiz kadar şirketlerde kadın yönetim kurulu üye sayısını artırmaya çalışalım, Türkiye’deki şirketlerin hali hazırda yüzde 70’i aile şirketi. Bunlarda da eğer kalifiye çocukları kadın ise yönetim kuruluna giriyorlar. Anadolu’daki şirketlerde kadın yönetim kurulu üyesi olmak oldukça zor. Türkiye’deki gerçek bu ve bunu akıntıya karşı kürek çekmek olarak tanımlıyorum. Çarpışmadan hiçbir şey olmuyor. Benim kadınlara en büyük tavsiyem seslerini yükseltmeleri. Kadınların kendine güvenmeleri önemli. Biz Klimasa olarak tüm iş süreçlerinde cinsiyete değil yapılacak işe, performansa ve hakikaten özveriye bakıyoruz. Klimasa özelinde söyleyecek olursak kadınların çok daha yüksek bir performansla çalıştıklarını görüyorum. Çünkü kendini ispat etmek istiyorlar ve yüzde 120 performansla çalışıyorlar.
YKKD Başkanı Hande Yaşargil’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele ayrıca Klimasan Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Güçlü Onur, Akiş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Akiş GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş ve Mutlu Akü Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Tülin Karabük konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşmacılar, yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanma hikayelerini ve yönetim kurulu tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Hakkında:
2012 yılında çalışmalarına başlayan Yönetim Kurulunda Kadın Oluşumu, Ocak 2017 yılı itibariyle yapılanmasını tamamlayarak dernek statüsü kazandı. Derneğin çalışmalarına baz oluşturan Yönetim Kurulunda Kadın Programı, Yönetim Kurulu Üyeliği alanında saygın akademik kurumların akredite ettiği, Türkiye'nin ilk ve tek sertifika programı olma özelliği taşıyor. Program, kadın yönetim kurulu adaylarına Türk iş dünyasının en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkanı tanıyor. 18 ay süren her dönemde "mentorlar" yeni bir kadın aday ile çalışıp, onların yönetim kurulu rollerine hazırlanmasında önemli rol üstleniyorlar. Adaylar bu süre zarfında ayrıca iş ve akademik dünyadan tecrübeli isimlerden de farkı konularda eğitim alıyor. Bugüne kadar ilk iki dönemi tamamlanmış olan programa, ilk dönem 40, ikinci dönem 48 olmak üzere toplam 88 kadın lider ve bir kısmı her iki dönemde de gönüllü destek veren 65 mentor dahil oldu. Toplam 90 kadın liderden 47'si bu programda yer aldığı süre içinde bir ya da daha fazla yönetim kurulu üyeliğine atandı. YKKD şuanda 50 Kadın lider ile Üçüncü Dönemini sürdürdüğü bu özgün programı devam ettirirken, yönetim kurullarında kadın temsil oranının artırılması yönünde iletişim, işbirliği, farkındalık ve bilgi paylaşım platformu olarak çalışmalarını hayata geçirmektedir.
Programın hedefleri
- Türkiye'de yönetim kurulu üyesi olmaya uygun yetkinlik ve tecrübeye sahip üst düzey kadın yönetici aday havuzu büyütmek
- Yönetim kuruluna üye seçen/atayan karar vericiler ile yüksek potansiyelli kadın yöneticileri bir araya getirmek
- Mentorların tavsiye ve rehberlikleri ile kadın adayların yönetim kurulu üyeliğine doğru donanımları güçlendirmek
- Ülkemizin önde gelen şirketlerinin yönetim kurulu başkanlarının farklı özelliklerdeki kadın yöneticileri yakından tanıyabilmesini ve onları uygun pozisyonlara tavsiye etmelerini sağlamak
- Haber : Merve GÜLMEZ
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim