• Aydın17 °C

Mustafa ÇAKIR / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa ÇAKIR / Köşe Yazarı

ZENGİNLİK KAPISI JEOTERMAL

09 Ekim 2011 Pazar 20:14

JEOTERMAL ENERJİ – 3

 

Değerli Kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması için çoğu zaman kişisel teşebbüslerin gücü yetmediğinden, akıl edilse, düşünülse bile icra edilememektedir. Ah elime şu kadar bir imkan geçse ben şunu yaparım, bunu yaparım sözlerini hep işitmişizdir. Yıllar geçer o düşünceyle ilgili bir faaliyet o bölgede icra edilirse ah ah ah rahmetli filanca taa yıllar evvel bunu söylemişti, rahmetlinin ömrü vefa etmedi gibi sözleri hep işitmişizdir. Gelin bu nesil bunu görsün yapılacak çoook işler var. Öncelikle siyaset kurumu bunun için vardır. İşte Aydın’ımıza Ankara’da temsile yetkili yedi milletvekilimiz, İşte il parlamentosunda yetkili il genel meclisi üyeleri, bu işler için yetki almamışlar mıdır? Buradan hepsini göreve davet ediyorum.

Öncelikle bu amaçlı alt yapı çalışmaları yapmak üzere il genel meclisi bünyesinde ve Aydın sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla genişletilmiş bir çalışma komisyonu oluşturalım.  Bu komisyonun aldığı kararlar Valimizin başkanlığında toplantılar yapılsın, bu toplantılara bütün milletvekillerimizin iştiraki sağlansın. Bu doğrultuda parlamentoda ve parti guruplarında bu zenginlik dile getirilsin, bilahare kanun ve yönetmenlik düzenlemeleri yapılsın. Üniversitemiz bu işin içine davet edilsin. Göreceksiniz, halkımızın çok iyi anlayıp kolayca uygulayabileceği bir hale dönüştürüldükçe kalkınma ve refah peşinden gelecektir.

Bir zamanlar Nazilli’de bir kooperatif kurmuştuk, şimdiki adı ÖR-KOOP, bu kooperatife kurduğumuz zaman bölgede sütçülük atadan kalma usullerle, örgütsüz bir şekilde yapılıyor, toplam 70-80 ton civarında bölgede üretilen süt kapanın elinde kalıyordu. Hollanda’da günlük şu kadar süt üretiliyormuş denildiğinde, parmak ısırılıyordu. Gittik nasıl gelişmiş diye inceledik. Baktık ki pazarlama ağı çok güzel oluşturulmuş teşkilatlı bir şekilde üreticiye destek veriliyor. Bizde oluşturabiliriz, dedik ve ÖR-KOOP’u kurduk. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Şimdi ilimizde ve bölgemizde ÖR-KOOP’un sayesinde hayvancılık nerelere geldi. Artık günlük ilimizden 400 ton süt çıkar hale geldi ülkemizin et süt konusunda büyük katkı sağlayan bir il haline geldik. Bu çalışma ilimizde yaşayan halka, sosyoekonomik açıdan büyük katkı sağladığı yadsınamaz. Çünkü ilimizde pamuk ziraatı her geçen gün mevsim değişiklikleri nedeniyle imkansız hale gelmektedir. Oysa hayvansal bitkiler yetiştirerek tarlaların otunu çöpünü her şekilde değerlendirmek ve makineli ziraat yaparak işçilikten azami ekonomikliği sağlayabilmek imkanı veriyordu. Esas alınan fikir buydu. Bu taban üzerine oturtulan ÖR-KOOP felsefesi kurulduğu yıllarda köylerde çok büyük tepkilere yol açmıştı. Şimdilerde ise konu çok iyi anlaşılınca ve projenin yararları ortaya çıkınca ÖR-KOOP büyüdükçe büyümüş günlük 150-200 ton süt pazarlaması ve organizasyonu yapar hale gelmiştir.

İşte bu örnek esas alınarak bu kıymetli değerlerimize yöre halkına açılabilmesi halinde, katılım, ilgi ve alaka yüksek olacak ve bölgenin jeotermal enerjinin nimetlerinden yararlanılarak sosyoekonomik kalkınma ve refah seviyesinde yükselme yaşanacaktır.

  Şehirlerin ısıtması ve soğutması veya sanayinin ihtiyaç duyduğu ısınma ve soğutma ihtiyaçları için hala kullanılmaya hazır duran elimizdeki jeotermal kaynağa yönelmiyoruz, yönelemiyoruz veya yöneltilmiyoruz. Soğuk hava tesislerimizde, sera sistemlerimizde ve meyve kurutmacılığında elektrik üretiminden sonra kalan atıl ısıyı yerin altına pompalayacağımıza, pekala  istifadeye açabiliriz.

www.aydinozel.com Mustafa ÇAKIR 

Bu yazı toplam 1525 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim