Hanife KIRKUŞU : Seçimden Sonraki İlk Toplantımızda Bir Baktım ki Tek Bayan Benim +
AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Mehmet ŞİMŞEK Koçarlı Gündoğan Mahallesi Muhtarı Hanife KIRKUŞU ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi
Mehmet ŞİMŞEK : Kendinizi bize kısaca tanıtır mısınız?
Hanife KIRKUŞU : Arnavut Kızıyım
Ben bir Arnavut kızıyım. Koçarlı, Yeniköy’de 1969 yılında doğdum. 27 yıllık evliyim ve 2 tane de çocuğum var. Arnavut kızıyım dedim çünkü bundan 120-130 yıl önce Balkan Savaşları zamanında dedelerimiz buraya gelmişler ve buraya yerleşmişler. Şuan da zaten Yeniköy’de genel olarak Yörük ve Arnavut kökenli vatandaşlarımız ikamet etmektedir.
Hanife KIRKUŞU : Çok İyi Arnavutça Konuşuruz
Bu geçen süre zarfında bizim kendi dilimiz de hiçbir şekilde kaybolma, unutulma gibi bir şey söz konusu değil aksine gayet güzel Arnavutça konuşuruz. Bizim Arnavut Böreği çok meşhurdur ve onlarda bizde de hala devam etmektedir. Arnavutlar akraba ilişkilerine çok önem verirler ve bu sebeple de zaten birlik ve beraberliğimiz her geçen gün daha da artmaktadır. Kendi aramızda kavga gürültü olmayacağı gibi hiç kimseyle de bir kavgamız olamaz. Aksine her kesimden insanlarla diyaloğumuz çok iyidir.
Mehmet ŞİMŞEK : Peki hiç Arnavutluk’a gittiniz mi? Ya da böyle bir girişiminiz oldu mu?
Hanife KIRKUŞU : Dedelerimizin Yaşamış Olduğu Memleketi Merak Ediyorduk
Dedelerimizin yaşamış olduğu memleketi çok merak ediyorduk. Kuzenlerimiz ile ne zaman bir araya gelsek Kosova’ya gidelim mi? Orada akrabalarımız var mıdır? Diye her seferinde konuşuyorduk. Yani orada akrabalarımız var mı ya da yok mu bizde bilmiyoruz. Çünkü babalarımız hiç gelmemiş ve buradan da hiç kimse gitmemiş ve zaten kimin kaldığı kimin geldiği o dönemde bilinmiyormuş. Çünkü o dönemde şimdiki gibi iletişim ağları yokmuş ve insanların birbirinden haber almaları çok zormuş.
Hanife KIRKUŞU : İlk Defa 2013 Yılında Arnavutluk'a Gittik
O dönemde buraya 3-4 kardeş olarak gelmişler ve zaten orada da soy devam etmiş. Bizlerde burada büyüdük yani herkes kendi yaşam mücadelesini vermek zorunda kalmış. Bundan 4 yıl önce gene kuzenlerle bir araya geldiğimizde: nasıl bir yerden gelmişiz diye gidip görmek istedik ve ilk defa 2013 yılında Arnavutluk’a gittik. Orada 10 gün boyunca her yeri gezip dolaştık.
Hanife KIRKUŞU : Orada Doğmuşuz ve Orada Yaşıyormuşuz Gibi Hissettik
Orada o kadar güzel bir duygu yaşadık ki ve bunu kelimelerle ifade etmek mümkün değil. Sanki bizler orada doğmuşuz ve orada yaşıyormuşuz gibi hissettik. Kendi memleketimiz ve hepsi de Arnavut ve bizim zaten Arnavutça konuşamama gibi bir sıkıntımız da olmadığı için insanlarla konuşmakta ve anlaşmakta hiçbir sıkıntı yaşamadık. Çünkü aynı dil, aynı kültür ve aynı örf ve adetler olunca bizde kendimizi oralı gibi hissettik.
Hanife KIRKUŞU : İkici Gidişimizde Bir Akrabamızı Bulduk
Daha sonra buraya geldik ve bir daha gider miyiz acaba dedik. Geçen yıl tekrar gittik ve bu gidişimizde bir akrabamızı bulduk. Zaten sürekli araştırıyorduk bizim sülaleden birileri var mı? Yok mu? Diye. Akrabamızı bulduk ama nüfustaki kayıtlar dedemize kadar mevcuttu.
Hanife KIRKUŞU : Sırplar Nüfus Kayıtlarını Yok Etmişler
Dedemin babasının nüfus bilgileri yok. Çünkü o dönemde Sırplar bu nüfus kayıtlarını yakarak yok etmişler. Bunları yok etmelerindeki maksatta savaştan sonra gelip bizden mal, mülk ve miras anlamında hiçbir talepte bulunamasınlar diye. Yani nüfustaki bilgilerimiz hala duruyor olsaydı çifte vatandaşlık imkânımız da olacaktı.
Mehmet ŞİMŞEK : Oraya gittiğinizde hep orada kalma gibi bir hissiyatınız oldu mu? Yani sizin de söylediğiniz gibi aynı örf ve adetler aynı kültür ve aynı dili konuşuyor olmanız münasebeti ile bu sizde nasıl bir çağrışım bıraktı?
Hanife KIRKUŞU : Orada 1-2 Ay Zaman Geçirmek İsterdim
Gerçekten orada kalma gibi bir hissiyatımız olmadı. Yani burada doğmuşuz, burada büyümüşüz ve aynı zamanda çocuklarımızda burada doğdular ve burada büyümekteler. Ama kendi adıma orada yaşamak isterdim. Yani en azından 1-2 ayı orada geçirmek isterdim.
Mehmet ŞİMŞEK : Peki sizin çocuklarınız da Arnavutça konuşabiliyorlar mı?
Hanife KIRKUŞU : Okula Gidene Kadar Türkçe Bilmiyordum
Benim çocuklarım Arnavutça konuşamıyorlar ama anlaya biliyorlar. Çünkü benim eşim Arnavut değil ve eşimle de Türkçe konuşmak zorunda olduğumdan dolayı ve çocuklarımız da Türkçeyi daha çok duydukları için onu daha çabuk öğrendiler. Ama mesela bir Arnavut ile evli olsan, evde mutlaka Arnavutça konuşulur ve ev ortamında Türkçe konuşulmazdı. Mesela benim dönemimde ben okula gidene kadar Türkçe bilmiyordum ve biz Türkçeyi okulda öğrendik.
Mehmet ŞİMŞEK : Muhtar olmaktan memnun musunuz?
Hanife KIRKUŞU : Gönülleri Kazanıyor Olmak Beni Hep Mutlu Eder
Evet, hem de çok memnunum. Çünkü zaten ben bu işi özellikle çocuklara ve yaşlılara yardım edebilmek için istemiştim. Bulunduğum konum itibariyle onların isteklerini yerine getirebilmek, yerine getirebilecek kurum ve kuruluşlara müracaatlarda yardım etmek, onların dertlerini dert edinmek ve bazen sadece onların hal ve hatırlarını sormak bile onları mutlu ediyor ve zaten bizde bunun geri dönüşümünü alıyoruz. Yani kısacası onların gönüllerini kazanıyor olmak beni hep mutlu eder.
Mehmet ŞİMŞEK : Muhtarların sorumluluklarından biraz bahseder misiniz?
Hanife KIRKUŞU : İşini Severek Yapan Muhtarlar İçin Gerçekten Çok Fazla
Muhtarların sorumlulukları gerçekten işini severek yapan muhtarlar adına çok fazla olduğunu söyleyebilirim. 7 yaşındaki bir çocuktan tutun 70-80 yaşındaki büyüklerimize kadar birçok sorumluluğumuz var. Onların talep ettikleri ya da talep etmeseler dahi onlar için iyi ve güzel olacak her adımı atmak, girişimlerde bulunmak bizim en önemli sorumluluklarımızdan bir tanesidir. Bunun dışında bazı sıkıntıları vatandaşımızla birebir halledebileceğim zaman zaten anında hallediyorum.
Mehmet ŞİMŞEK : Muhtarlıkta yaptığınız işler nelerdir?
Hanife KIRKUŞU : Elimizden Gelebilecek Her Türlü İşi Yapmaya Çalışıyoruz
Bizim vatandaşımız için yaptığımız yol çalışmaları var. Eksiklikler her dönemde oluyor. Yani logarların çökmesi sonucu onların düzeltim işlemlerini yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan gıda sıkıntısı yaşayanlara birebir yardım ediyoruz.
Mehmet ŞİMŞEK : Muhtar olarak insanlara ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz?
Hanife KIRKUŞU : Vatandaşlarımızın Taleplerine Duyarsız Kalmıyorum
Muhtarlığın getirmiş olduğu bütün sorumlulukların içinde olan bütün yardımları yapmaya çalışıyorum. Vatandaşlarımızın taleplerine duyarsız kalmıyorum. Mesela çocukların bir park talepleri oldu ve bunu çözümlemeye çalışıyoruz. Yani kısacası kurumlarla ilgili yapılması gereken yardımlarda her türlü girişimde bulunuyoruz.
Mehmet ŞİMŞEK : Bu işi yaparken başınızdan ilginç olaylar geçiyor mu? Geçiyor ise bir kaçını anlatır mısınız?
Hanife KIRKUŞU : ‘’Bize Park Yapıyormuşsun Bizde Ona Bakıyoruz’’ Dediler
Bu çocuklar için yaptığımız park olayında ilk işçilerin geldiği gün 5-6 tane çocuk orada öyle güzel sıralanmışlardı ki; onlara siz burada ne yapıyorsunuz? Dediğimde bana ‘’ bize park yapıyormuşsun bizde ona bakıyoruz’’ dediler. Bunu duyduğumda o kadar mutlu oldum ki hatta bunun fotoğrafını facebook hesabımda paylaşmıştım. Yani daha başlamadan çocuklar çok mutlulardı, onun heyecanı içinde olduklarını görmek bizleri de işimizi daha çok sevmemizi sağlamış oldu. Şimdi beni nerde görseler bu bizim muhtarımız diyorlar.
Hanife KIRKUŞU : Yalnız Yaşayan Yaşlılara Sürekli Gidip Geliyorum
Yani çocuklardan bile ilgi alaka alıyorum ve park olayı ile birlikte bu günden güne artmaktadır. Bunun dışında bizim mahallemizde yalnız yaşayan yaşlılar var ve ben sürekli onlara gidip elimden geldiğince ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırım. Yani onların faturalarını ödüyorum ve maaşlarını çekiyorum çünkü birçoğu maaşlarını çekmesini bilmiyorlar. Yani pek doğru bir şey değil ama onların gönlü almak için maaşlarını çekmelerinde bile yardımcı oluyorum. Bana sadece Allah razı olsun demeleri bile yetiyor.
Mehmet ŞİMŞEK : Bir bayan muhtar olarak işinizde ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Hanife KIRKUŞU : Şimdiye Kadar Hiçbir Bayan Arkadaşımız Muhtar Adayı Olmadı
Zaten ilk muhtar adayı olduğum zaman çok ön yargılı davranıldı. Acaba bu bayan muhtarlığı yapabilir mi yapamaz mı diye. Muhtar olunca biz onu evinde mi arayıp bulacağız gibi ön yargılı yaklaşımlar çok olmuştu. Çünkü şimdiye kadar hiçbir bayan arkadaşımız muhtar adayı olmadı. Ben zaten bir erkek muhtarın yaptığı ve yapabileceği her şeyi yapabileceğimi her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğimi söylemiştim.
Hanife KIRKUŞU : Bu İşi Çok İyi Yaptığımı Söyleyenlerde var
Her ne kadar ön yargılı yaklaşan vatandaşlarımız oldu ise de o dönemde bunlar beni yıldırmadı ve nasibimizde varsa oluruz dedik ve çok şükür muhtar olduk. Muhtar olduktan sonraki süreçte insanlar beni tanıdıkça yanlış düşündüklerini zaten anladılar ve gördüler. Bu işi çok iyi yaptığımı da söyleyenler var. Yani 52 mahalleden oluşuyoruz ve bir tek ben bir bayan muhtar olarak bu erkek muhtarların arasında ne yapabilirim gibi bir şey aklımın ucundan bile geçmedi.
Hanife KIRKUŞU : Seçimden Sonraki İlk Toplantımızda Bir Baktım ki Tek Bayan Benim
Yani aralarına girebilir miyim, yapabilir miyim gibi bir şey hiç düşünmedim. Seçim oldu, bitti ilk toplantımızda baktım herkes erkek ve bir tek kadın benim. Şunu da eklemek istiyorum sağ olsun arkadaşlar beni hiç yadırgamadılar, hiç dışlamadılar ve hiçbir zaman bir bayan olarak görmediler. Hep beraber iç içe muhabbetlerimiz, istişarelerimiz oldu ve bundan dolayı da rahat bir muhtarlık dönemi yaşıyorum.
Devam Edecek...
Röportaj : Mehmet ŞİMŞEK
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim