• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ki ACET : Borçlarımı Ancak Ödeyebildim +-
15 Şubat 2017 Çarşamba 00:37

ki ACET : Borçlarımı Ancak Ödeyebildim +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Söke Atatürk Mahallesi Muhtarı Zeki ACET İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Söke Atatürk Mahallesi Muhtarı Zeki ACET İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Zeki Bey sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Zeki ACET : 4. Dönem Muhtarlık Yapmaktayım
Ben Zeki Acet. Söke Atatürk mahalle muhtarıyım. 1949 Söke doğumluyum. Konak Mahallesi'nde dünyaya geldim. Evliyim ve 2 çocuğum var. İlkokul mezunuyum. Çeşitli meslek dallarında çalıştım. En son fotoğrafçılık yaptım. Fotoğrafçılık mesleğini bıraktıktan sonra muhtarlığa girdim. Muhtarlığı kazandıktan sonra 1999 yılından bugüne kadar 4. dönem muhtarlık yapmaktayım.

Sedat ÜNLÜ: Bu görevde 4. dönemdesiniz. Bunu nasıl başardınız?

Zeki ACET : Atatürk Mahallesi’nde 30 Ev Vardı

Atatürk Mahallesi’nin geçmişini çok iyi bilirim. 1955 yılında biz bu mahalleye taşındık. Ben 6 yaşındaydım taşındığımız zaman. Yaklaşık 30 tane ev vardı. Bu lise 1964 senesinde yapıldı, öğretime açıldı. Ondan sonra buralar gelişti genişledi. Ve bunu takip eden Endüstri Meslek Lisesi yapıldı. Onun yapımından sonra  çok hızlı bir şekilde Atatürk Mahallesi büyüdü. Ve şu anda 15 bin nüfusu var. 7000 hane mevcut.

Zeki ACET : Mahallenin İsmi İhtilallerle Hep Değişti

Çınarlı kahveden sonraki bütün yerlerin bahçe olduğunu bilirim. 1959 senesinde çimento fabrikası yapıldı. Fabrikanın da yapılması, mahallenin genişleme etkenlerinden biri oldu. İlk bu mahalle kurulduğu zamanda mahalle olmadan önce mevki olarak semt olarak buraya Sultaniye derlerdi.Sultan devrinde buraya gelen Girit göçmenlerine yer vermişler. Sultanın adını koymuşlar o zamanlar bu mahallenin adı Sultaniye olarak geçmiş. Tabi söylentiler bunlar. Gerçek payı var mı bilmiyorum.  14 mayıs Mahallesi oldu ihtilal sonrası. Daha sonra 27 Mayıs Mahallesi oldu yine ihtilal sonrası. Ve en sonunda yine ihtilal sonrası Atatürk Mahallesi adını aldı. 1981 yılından  bu yana Atatürk mahallesi olarak hizmet vermekte.

Sedat ÜNLÜ : Siz 1999 yılında bu göreve başladınız daha sonra bu muhtarlık binasını yaptırdınız ve yenilikler getirdiniz. O süreçten biraz bahseder misiniz?

Zeki ACET : İleriyi Görmeyi Seven Bir İnsanım

Ben ileriyi görmeyi seven bir insanım. Ben eğer muhtar olacaksam iki önemli şeyi yapmak, gerçekleştirmek istiyordum.Herkes gibi her muhtar gibi kahvehanede, terzi dükkanında, berber dükkanında muhtarlık yapmak istemedim. Muhtarlık resmi hizmet veren bir müessesedir. Cumhurbaşkanlığına temsilen biz buradayız. Yerel seçimle aday olur seçiliriz. Halkın takdiri önemli.

Zeki ACET : 1999’da Aday Olduğum Zaman İki Hedefim vardı

Benim 1999'da aday olduğum zaman iki hedefim vardı. Birincisi muhtarlık binası yapacağım, muhtarlık binasında muhtarlık yapacağım dedim. Ve ikincisi bilgisayar sistemine geçmekti. O zamanlar daha yeni yeniydi bilgisayarlar. Aydın’da dahi bilgisayarın yok olduğu söylenilen zamanlar. İzmir’de bile çok az  kişide varmış o tarihlerde. Dostlarımın katkılarıyla bir bilgisayar elime geçti. Bilgisayarda çalışmaya başladıktan sonra üç buçuk yıl içerisinde kayıtları tamamladım.Bilgisayara kayıtları ilk giren muhtar benim. Ve Söke’de ilk muhtarlık binasını yaptıran kişiyim. Bu bina 41 kişinin katkılarıyla, devletimizin ve kurumların desteği ile yapılan tek binadır. Diğerleri hepsi hazıra kondu. Bu bakımdan gururluyum, huzurluyum ve mutluyum.

Sedat ÜNLÜ : Söke’nin tarihine ait fotoğraflardan oluşan bir albüm çalışmanız var. Bu albümün oluşma süreciyle ilgili bilgi verir misiniz?

Zeki ACET : Söke’nin Eski Fotoğraflarını Arşivleme İsteğim vardı

Bilgisayar geldi. Bina yapıldı. Dedik ki Söke’ye güzel bir şey bırakalım. Fotoğrafçılık mesleğimden kalma bir alışkanlığım vardı. Söke’nin eski fotoğraflarını arşivleme isteğim vardı. Fotoğrafçılık yaptığım dönemlerde de ben bunu başlatayım demiştim. 1989 yıllarındaydı. Fakat orada bir hayal kırıklığına uğradım. Bir arkadaşımızdan abimizden fotoğraf istedim. Tüh dedi. Eskiden  italyanlar zamanından kalma toplama kampı fotoğrafları vardı dedi. Annem dedi ne olacak bunların resmi diye söylendikten sonra hepsini  sobaya attı dedi. Bütün hayallerim suya düştü. Uzun süre yapmamaya karar verdim.

Zeki ACET : İnsanlar Bilsinler İstedim

Sonra içimde dürtüler fazlalaşınca 2006 yılında tekrar fotoğraf toplamaya başladım Söke’de, Söke dışında bütün herkesten fotoğraf topladım. Şimdi mesela yeni Ankara’dan gelen fotoğraflar var. Şimdi burada size onu göstermek isterim. Eski milletvekillerinden doktor Baki ÖKTEM’den kalma bir fotoğraflar var 7-8 tane. Çocukları bana gönderdi. Onların arasında çok ilginç bir fotoğraf var. Onu burada hemen belirtmek isterim. Bu ilginç fotoğraf beni hakikaten büyülüyor. Şimdiki nesillerimize ve gelecek nesillerimize birşeyler bırakmak istiyorum. Yani yaşadıkları yerde daha önce nasıl bir yaşam sürülmüş, sosyal ve kültürel yönleri nasılmış, mimari durumu nasılmış bunu bilsinler düşüncesiyle onun için bu fotoğrafları topladım.

Zeki ACET : Önemli Olan Gelecek Nesillere Birşeyler Bırakabilmek

Bu ilginç fotoğrafa dönersek 18 Temmuz 1955 yılında özel uçakla Aydın’a geliyorlar. Aydın’dan Ziraat Bankası Müdürü ve İçişleri Bakanı ile birlikte Balad Köyü’nün yıkıldığı o büyük depremden sonra Balad Köyü’nün yapımı için, imarı için geliyorlar ve sal ile  karşıya Balad’a geçerken çekilmiş bir fotoğraf. Tarihi bir fotoğraf bence. Bununla beraber başka resimler de göndermişler. 1947’ye ait fotoğraflar bunlar. Demokrat Parti’nin Söke’de açılışını gösteren fotoğraflar. Bunun gibi çok yerlerden fotoğraflar aldım. Ayaklarına kadar gittim. Önemli olan,az önce de bahsettiğim gibi gelecek nesillere bir şeyler bırakabilmek.

Zeki ACET : Fotoğraf Sergime Gelip de Ağlayanları Gördüm

 Baktım ki elimde o zaman 86 tane fotoğraf birikmiş. Bununla ilgili Söke’ye ait ilk fotoğraf sergimi  açtım. Size samimiyetimle söylüyorum. Sergime gelip de ağlayanları gördüm. Hala daha hatırlayınca tüylerim diken diken oluyor. Ve ağlayarak dışarı çıkıp da, gözyaşları içinde evlerine giden gördüm. Bunlar beni daha çok kamçıladı. O yaşlı insanların o ağlayışları tabi ki onları o günlere götürdüğünden dolayı olsa gerek. Ben kısa zaman içerisinde o 86 fotoğrafı 3000-5000’lere daha sonra 7000’lere çıkardım.

Zeki ACET : 323 Fotoğrafla Eylül 2015’te İlk Albümü Çıkardım

Ve bununla beraber dedim ki kalıcı birşey olsun bir albüm çıkarayım dedim. Bu süreç 2009 yılından 2015 yılına kadar sürdü. Ben  topladığım bu fotoğrafların içinden 323 tane fotoğraf derledim. Bu 323 fotoğrafla 2015’in Eylül ayında ilk albümümü çıkardım. Ve Türkiye’nin çok çeşitli yerlerine hatta Avrupa ülkelerine bile gönderdim. Şimdi  ikincisine hazırlanıyorum. Nasipse, Allah ömür verirse üçüncüsünü de hazırlayacağım. 

Sedat ÜNLÜ : Diğer çıkaracağınız albümler için yeterli malzemeniz var mı?

Zeki ACET : Albümü Hazırlarken Zorluk Çekmedim

Tabi var şu anda 4 albümlük arşiv var elimde. Allah utandırmasın çocuklarımız baktıkları zamanda bizim atalarımız böyle güzel yaşamızlar, tarihi yerlerde hayatlarını sürdürmüşler gibi bir özlem içerisinde olsunlar istiyorum. Ben Söke doğma büyümeli olduğum için bu süreç içerisinde bıraktığım bir iz vardır. Bu iz karşılıklı bir güven ortamı hazırladı. Ben albümün ilk çalışmalarında dahi hiç zorluk çekmedim.

Zeki ACET : İzmir’den Hiç Tanımadığım Bir Arkadaş Albüm İçin Yardımcı Oldu

Zorluk çektiğim tek nokta bu albümü hazırlarken benim evim yoktu. Bir kuruşta kenarda param yoktu.  800 lira çebimde para vardı. Bunun 500 lirasını verdim kapora olarak. Allah bin kere razı olsun. İzmir’den hiç tanımadığım bir insan Rıfat KUNDUKÇU diye bir arkadaşımız, kardeşimiz bana 5 bin lira para verdi. Hesabıma yatırdı. Sırf o albüm çıksın şimdiki ve gelecekteki nesillere bişeyler kalsın diye.

Zeki ACET : Söke’de Açılan Kitap Fuarlarına Malesef Davet Edilmiyorum

Ticaret Borsa’sı albüm karşılığı 2 bin lira para vermişti. Kendi ailemin, çevremden topladığım parayla ve çektiğim banka kredisi ile bu albümü çıkardım yüzümün akıyla. Borçlarımı da ödedim. Ama diğer kurumlardan hiç destek almadım. Bu da beni son derece üzdü. Hatta hatta Söke’de kitap fuarları açılıyor hiç davet edilmiyorum. Benimde kitabım satılsa orada ekonomik yönden bende  rahata kavuşsam olmaz mı.

Zeki ACET : Kurumlar Malesef Bana Hiç Destek Vermediler

Ama malesef bunları dahi görmedim. Burada ne satabildiysem. Sabah Ziraat Odası 25 tane albüm aldı gitti buradan. Teşekkür ederim kendilerine. Ona benzer diğer odalar ve kuruluşlar aldılar daha önceden. Bu şekilde yaparlarsa, bana destek verirlerse ben 2. Ve 3. Albümüde çıkarırım. Amaç insanlarımıza birşeyler kazandırmak diye düşünüyorum. Kurumlar malesef bana hiç destek vermedi.

Zeki ACET : Söke’nin Merkezi Buraya Ters Düşüyor

Yeterince tanıttım ama satışında zorluk çektim. Çünkü Söke’nin merkezi ile burası biraz uzak kalıyor. Çarşı içerisinde ve çevresinde olan vatandaşlar almak istiyorlardır mutlaka albüm ama burası ters ve uzak düştüğü için gelip alamıyorlar. Mesela bir tane albüm pakrtledim hazırladım İstanbul’dan istiyorlar. Vericem gün içinde kargoya bunun gibi dışarıdan çok istekler oluyor. Ama şehir içerisinde pek ilgi göremedim.

Zeki ACET : Borçlarımı Ancak Ödeyebildim

Ben beklerdim ki 2000 tane basılsın, alınsın. SÖKTAŞ  ve ÇİMENTO fabrikası aldı. Aldılar ama diğer odalardan bir şey çıkmadı. İsterdim ki daha çok alınsın paraya çevrilsin bende diğer albümler için gayret edeyim, hevesleneyim. Borçlarımı anca ödeyebildim. 2. Albüme de para hazırlamaya çalışıyorum buradan bu anlamda çok sıkıntısını çektim Sedat Bey. 

Devam Edecek...

Röportaj : Sedat ÜNLÜ 

dsc_4625-001.jpgdsc_4628-001.jpgdsc_4630-001.jpgdsc_4633.jpg

dsc_4639-001.jpgdsc_4649-001.jpgdsc_4652-001.jpgdsc_4661.jpgdsc_4659.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6445 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim