• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KÖŞK ZİRAAT ODASI BAŞKANI VELİ TUNA RÖPORTAJI
30 Kasım 2016 Çarşamba 20:06

KÖŞK ZİRAAT ODASI BAŞKANI VELİ TUNA RÖPORTAJI

AydınÖzel Gazetesi Muhabirlerinden Emrullah TURGUT Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli TUNA İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabirlerinden Emrullah TURGUT Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli TUNA İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT :  Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? Nerelisiniz nerde doğdunuz, hangi eğitimleri aldınız?

Veli TUNA : Köşk Zeytinyağı Tariş ve Köşk Ziraat Odası Başkanıyım

 İsmim Veli TUNA. Köşk doğumluyum. Lise mezunuyum. Köşk Zeytinyağı Tariş ve Köşk Ziraat Odası Başkanıyım. Ziraat Odası Başkanlığımı geçen dönem yarıda devraldım. Başkanlıkta bu ikinci dönemim. Çiftçilik yapıyorum, Zeytin, İncir ve meyve var. Ayrıca çilek satıyoruz.

Emrullah TURGUT :  Yıllara bakıldığı zaman çiftçi olmak iyi bir şey mi kötü mü ?

Veli TUNA : Gelirimiz Gittikçe Azalıyor

Gelirimiz gittikçe azalıyor; giderlerimiz pahalı oluyor, sattıklarımız o kadar para etmiyor. Maalesef gelirimizde azalma var.

Emrullah TURGUT :  Ziraat odası olarak ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Veli TUNA : Tarım Market’i Açtık

Biz geldikten sonra Tarım Marketi açtık, çiftçilerimize piyasaya göre biraz daha indirimli ilaç gübre satışı yapıyoruz. Tarım Danışmanlığı hizmetimiz var hem ova çiftçisine hem köy çiftçilerine Tarım Danışmanlığı hizmeti veriyoruz.

Emrullah TURGUT: Tarım Danışmanlığı derken yani bir çiftçi geldi hangi ürün daha iyi verilmeli bu konular mı?

Veli TUNA : Danışmanlık Hizmeti Veriyoruz

İlaç, gübre hangisi kullanılabilir, hangisini içse daha faydalı olur, bu konular. Organik tarım, iyi tarım danışmanlığı yapıyoruz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Çiftçilerimizin daha sağlıklı ürünler yetiştirmeleri için onlara yol gösteriyoruz. Çiftçilerimizden aylık belirli bir ücret alıyoruz. Çiftçilerimize sağlamış olduğumuz Danışmanlık hizmeti için ek bir ücret almıyoruz.

Emrullah TURGUT : Çiftçisiniz zeytinliklerimiz incirliklerimiz var dediniz. Gördüğüm kadarı ile Aydın’da zeytinin incirin tanıtımı gerekli seviyede değil neden bu şekilde?

Veli TUNA : Ticaret Borsası İle Ortak Bir Çalışmamız Var

Ticaret Borsası ile ortak bir çalışmamız var Aydın Ziraat Odaları olarak. Türkiye genelinde tanıtım çalışmalarına başlayacağız o çalışmaları hızlandıracağız geçmişte eksikti o çalışmalar

Emrullah TURGUT: Aydın’ın incirden yeteri kadar kazandığını düşünmüyorum. Üreticiler ne düşünüyor?

Veli TUNA: Üretici İncir Fiyatından Memnun

 İncirden kazanıyorlar. Üretici kestane ve incir fiyatından memnun. Biz üretim tarafında olduğumuz için o tarafta bakıyoruz. Tüketiciye pahalı geliyor.

Emrullah TURGUT: Ülke ekonomisi olarak arada Ziraat Odası Başkanları olarak bakan ziyaretine denk geliyorsunuz orda dile getirdiğiniz çiftçiye daha fazla katkı sağlayacak neler var cevap alabiliyor musunuz?

Veli TUNA : İncirde Don TARSİM kapsamına Alınacak

 İncirde don olduğu zaman verim kayboluyor onunla ilgili Tarım Bakanlığına müracaatımız oldu. O kabul aşamasında büyük ihtimalle önümüzdeki dönem incirde don Tarsim kapsamına alınacak. O üretici için çok önemliydi çünkü üretici dondan çok zarar görüyor, onunla ilgili çalışmamız var şu anda.

Emrullah TURGUT: Jeotermallerle ilgili incire diğer ürünlere zarar verdiğine çiftçiliğin zamanla biteceği söylentileri var jeotermalin zarar verdiğine inanıyor musunuz? Bu konuda çalışmanız var mı?

Veli TUNA : Jeotermalin Zararlı Olduğunu Tahmin Ediyoruz

Jeotermalin zarar verdiğine inanıyoruz ama elimizde kesin kanıt yok, o yönde bir çalışmamız yok. Büyükşehir Belediyesi jeotermal komisyonu kurdu. Üniversite ile ortak çalışma yapılıyor jeotermalin zararları ile ilgili. Elimiz de kesin bir şey yok ama jeotermalin zararlı olduğunu tahmin ediyoruz. Sadece incirde değil her üründe. Doğada mesela domateste büyük sıkıntı oldu. Zararı var ama kesin kanıtlanmış bir şey yok. Zararı var jeotermalin havaya salınan buharı sabaha karşı mahsullerin üzerine düşünce yakıyor. Ama tabi kesin elimizde kanıt yok

Emrullah TURGUT: Bazı ürünlerde Tarım Bakanlığının açıkladığı firmalar oldu. Özellikle incir sanırım, zeytinyağı da olabilir, Köşkten çok sayıda firma vardı. Köşk o konuda iyiydi nasıl oluyor denetimler yapılmıyor mu?

Veli TUNA: Cezalar Caydırıcı Değil

TAŞİŞ yağ diyorsunuz zeytinyağından. Köşk’ten baya firma vardı onda 3 - 4 firma vardı. Denetimler yetersiz, cezalar caydırıcı değil ondan dolayı firmalar başka bir isim altında o faaliyetine devam ediyor. Cezaların caydırıcı olmaması o işi yapanların ekmeğine yağ sürüyor. O işi başka bir marka ile devam ettiriyorlar o da zeytin üreticisine, zeytinyağı üreticisine zarar veriyor.

Emrullah TURGUT: Burada Köşk meslek yüksek okulu var  bilmiyorum hangi bölümler var ama üniversite ile ortak çalışmanız oluyor mu?

Veli TUNA : Ticaret Borsası İle Ortak Proje Yürütüyoruz

 Üniversite ile ortak çalışmamız yok, orda bizi ilgilendiren bölüm yok galiba. Ticaret borsası ile ortak bir çalışmamız var bizim. Ortak bir proje yapıyoruz. Sultanhisar Ziraat Odası, biz, Aydın Ticaret Borsası olarak 3 kurum beraber çalışıyoruz. Kestane tescili ile ilgili ortak bir proje. Ticaret borsası bir proje hazırladı biz de katılımcısıyız.

Emrullah TURGUT: Bir ara Aydın kestanesi olması konusunda Nazilli itiraz etmişti o markalaşma olayı gerçekleşti mi?

Veli TUNA : Kestane ile Kanser Hastalığı Çalışmalarımız Devam Ediyor

Gerçekleşiyor, çalışma onunla ilgili zaten. Ayrıca ADÜ ile ilgili bir projemiz var devam ediyor. Kestane hastalıkları ile ilgili. ADÜ Ziraat Fakültesi ile 2 senedir çalışıyoruz. 3. Senemizdeyiz, o projemiz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Köylerde kestane ile kanser hastalığı ile ilgili deneme çalışmaları yapıyoruz onu devam ettiriyoruz.

Emrullah TURGUT : Ziraat Odası Başkanı olarak Aydın il olarak bakıldığında arazileri tarım için gayet elverişli arazilere sahip verimli topraklara sahip. Aydın Halkı’nın bu toprakları yeteri kadar tarım alanında üretim alanında kullandığını düşünüyor musunuz?

Veli TUNA : Çiftçilerimiz Genelde Bilinçli

Çiftçilerimiz genelde bilinçli, bir de işte tarım danışmanlarımız vasıtasıyla çiftçiyi daha çok bilinçlendiriyoruz. O yönde de çok faydamız oluyor çiftçiye, çiftçiler bilinçleniyor. Diğer Ziraat Odalarında da Tarım Danışmaları var onlarda çiftçileri bilinçlendirme çalışmaları yapıyorlar.

Röportaj : Emrullah TURGUT

_dsc3273.jpg_dsc3285.jpgmanset-012.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4821 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim