• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet Ali TOPRAK : Mimar Sinan Okulu İş Yeri Temsilcisiyim +-
07 Ocak 2017 Cumartesi 21:49

Mehmet Ali TOPRAK : Mimar Sinan Okulu İş Yeri Temsilcisiyim +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Ege Asansör Sahibi Mehmet Ali TOPRAK Röportajı ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Ege Asansör Sahibi Mehmet Ali TOPRAK Röportajı ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Mehmet Ali TOPRAK : Bütün Okul Ve İş hayatım Söke’de Geçti.

 1973 yılında Afyon Sincan’da doğdum. Altı aylıkken oradan Davutlar’a gelmişiz. Oradan, daha sonra iş gereği Söke’ye taşınılmış. Bütün okul ve iş hayatım Söke’de geçti. Yaklaşık 2002 yılının sonlarında Aydın’a taşındık.

Osman ÇELİKKOL : Bu işe nasıl başladınız?

Mehmet Ali TOPRAK : Branş Seçiminde Asansörü Seçtim

Meslek Lisesi’ne gittim. Meslek Lisesi’nde elektrik branşından buraya yönelttiler. O zaman elektrik, kalorifer, asansör vs. bölümlerinin tamamı elektrik adı altında idi. Mesleki eğitim veriliyordu. Daha sonraki branş seçiminde biz asansör bölümünü seçtik. Stajyer uygulamasını asansörde devam ettik.

Mehmet Ali TOPRAK : 2007’nin Sonlarına Doğru İş Yerimizi  Açtık

1991 yılında stajyerlik bitti. Söke’de yerel bir firmada aktif olarak da sektöre girdik. Daha sonra kurumsal işlerle iş portföyü arttı,  teknoloji konusunda biz kendimizi geliştirdik. İşte o teknolojinin gelişmesi neticesinde, Aydın’da asansörü yapılacak olan resmi kurumlar vesilesiyle buraya geldik ve yerleştik. 2007’nin sonlarına doğru iş yerimizi burada açtık, kendi işyerimizi aktif hale getirdik. O zamana kadar maaşlı olarak çalıştım yani.

Osman ÇELİKKOL : Bu yeri açarken maddi ve manevi olarak ne zorluklarla karşılaştınız?

Mehmet Ali TOPRAK : “Biz Seni Biliriz” Dediler

Bir sene boyunca borç ödeyerek burayı açtık. Tabi daha önceden müşterilere kendimizi tanıtmış olduğumuz için müşterilerin gelişi daha rahat oldu. Çalıştığım firma batmıştı. Batan firmada ustabaşı olarak biz biliniyorduk. O kapsamda müşteriler sağ olsun bize “Sizin firma battı, seninle de işimiz yok” demedi “Biz seni biliriz” dediler. O firma, battıktan sonra devamında Ege Asansör doğdu yani.

Osman ÇELİKKOL : Siz Ege Asansör olarak sadece montaj, bakım-onarım  mı yapıyorsunuz, üretim  ve satış da yapıyor musunuz?

Mehmet Ali TOPRAK : Asansörde Birçok Kalem Var

İmalat bizde yok. İmalat zaten başlı başına ayrı bir kapsam. İmalata girmek için fabrika kurmak lazım. Asansörde birçok kalem var. Bütün bu ayrı kalemleri  bir tek kişi zaten yapamaz. Şuan Aydın’da veya Türkiye’de gördüğün büyük firmaların çoğu da sadece tek bir kalemde çalışır.

Mehmet Ali TOPRAK : Otis’in Kendi Ray Sistemi Yoktur

Mesela en büyük dünya markası olarak bilinen Otis’in kendi ray sistemi yoktur. O da raycıdan ray alır.  Araçlardan örnek verelim. Bir aracın motorunu markanın kendisi üretiyorsa farını da başka bir firma üretir. Ama toplamda o aracın kendi markasıyla çıkar. Neticede bir toplamadır yani. Bizde de durum böyle yani. Kabinimizi belli bir firmadan, motorumuzu belli bir firmadan  alıp, bunları birleştirip, Ege Asansör markasını basarak garantiyi biz işletiyoruz. Zaten bakanlıkta kayıtlar bu şekilde geçiyor. Ege Asansör markalı olarak geçiyor. Belgeleri kullanma zorunluluğu var sadece. Biz firmalardan belge zorunluluğunu istiyoruz.

Osman ÇELİKKOL : Bu işin zorlukları, artıları eksileri nelerdir?

Mehmet Ali TOPRAK : Yetişmiş Eleman Meselesi  Zorluklardan Bir Tanesi

Her işin kendine göre bir zorluğu tabi ki var.  Bizde servis ağı var. İnşaat sektöründe müteahhitler sıkıntıya düşüyor, firmalar sıkıntıya düşüyor, bununla ilgili kar payı  olarak da en düşük sektörlerden birisidir montaj kısmı. Bakım servisinde ise yetişmiş elemanın varsa bir binaya bir kere gitmeye karşılık bir bedel belirliyorsun ama iki kere gittiğin zaman bu sefer o bedel yarı yarıya düşüyor. Bir personel iki defa o binaya gitmiş oluyor. O yüzden yetişmiş eleman meselesi  zorluklardan bir tanesi.

Mehmet Ali TOPRAK : İşte 4+4+4 Sistemine Geçişten Sonra Milli Eğitim’de Çırak Kalmadı

4+4+4 sistemine geçişten sonra Milli Eğitim’de çırak kalmayışı bir sorun. Şimdi yeni yasa çıktı. Bütün çalışan personel  yeterlilik belgesi adı altında belgelendirilecek . Bununla ilgili cezai işlemler var. Her belgenin bedeli normalde 800 liraymış. Ben şimdi ustalık belgesini aldım, işletmemi açtım. İlk açarken basit usul ile  açtım. Ticarethaneye bağlı olarak değil, basit usulle, esnaf olarak açtım ve hala daha ticaret odasına kayıt olmadım.

Mehmet Ali TOPRAK :  Esnaf Olduğum İçin Esnaf Odasına Kayıt Oldum

Olmam çünkü yasal haklarım var. Esnaf olduğumdan dolayı esnaf odasına kayıt olabiliyorsun. Ama ustalık belgen yoksa esnaf odasına kayıt olamıyorsun ticaret odasına kaydolabiliyorsun. Ticarethane açabiliyorsun o zaman . Normalde bir işletmenin çalışması için Ticaret Odası’na kaydolduğun zaman yanında bir ustalık belgesine haiz bir eleman çalıştırma zorunluluğun var bu işleri yapabilmek için.

Mehmet Ali TOPRAK : Bugün Herkes Asansörlük Dükkanı Açabiliyor.

Bugün sen de bir asansörlük dükkanı açabilirsin. Normalde açamaman lazım.  Bana o Ustalık Belgesi’ni niye verdiler. Okulda onca yılımı harcadım. Şuan ilkokuldan mezun olmuş veya olmamış fark etmez paran varsa ticaret odasına kaydol gel işletmeni aç. Senin tahsilini soran yok paranı soruyorlar sadece. Ne oldu bizim tahsiller boşa gitti. Şimdi ne oldu yıllar sonra bugün için bütün elemanlara Yeterlilik Belgesi adı altında belge satacaklar. Verecekler demiyorum, satacaklar.

Mehmet Ali TOPRAK : Bakıma Giden Çırak’a Belge Vereceksin

Ayrı bir gelir kapısı. Bu belgeyi verecekler, vermek zorundalar, vermeden çırak çalıştıramıyorsun. Bakıma giden çırağa belge vereceksin. Sahaya giden montaj ekibine iki günlük kurslarla bu belge düzenleniyor. Yeni yasa bu daha. Henüz oturmadı. Yani o oturduktan sonra piyasada baya asansörcü olacak, çırak dahi belgem var deyip, asansörcüyüm diyecek, o kapsama girecek.

Osman ÇELİKKOL : O zaman iş yeri açmak için ayrı bir şartlandırma gerek bu işi yapabilmek için mesela siz ustasınız, aynı zamanda usta öğreticilik belgeniz var. Aynı zamanda eğitim de verebiliyorsunuz.

Mehmet Ali TOPRAK : Mimar Sinan Okulu İş Yeri Temsilcisiyim

Şöyle söyleyeyim Mimar Sinan’da Okulu’nda işyeri temsilcisi benim şu anda. Çıraklar üzerindeki işyeri eğitmeni vardır. Hocaların yanı sıra, Aydın’da o temsili  şu an ben yapıyorum. Bunu bu belgelere sahip olduğum için yapabiliyorum. Normalde herhangi bir şirket sahibi olup da belge sahibi olmayan firma bunu yapamıyor. Şuan Milli Eğitim’den stajyer öğrenci istedim ama öğrenci yok. Belge var ama öğrenci yok. Usta öğreticisi belgesi var dedin ama o belge için benim dışarıdan birilerine kurs aldırmam gerekiyor. Benim o yetkiye sahip olmam gerekiyor. Yanımda çalışan elemana en azından o belgeyi bir şekilde düzenleyebilmem lazım. Normal şartta ama kapsamları farklı. Diyorum ya belge satacaklar verecekler değil.

Devam Edecek…

Röportaj : Osman ÇELİKKOL

dsc_1920.jpgdsc_1924.jpgsablon-020.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6036 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim