Mehmet Yunus Şahin : Odalar Birliği Olarak Okul Yapıyoruz +-
AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi
Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz? Nerede doğdunuz, hangi eğitimleri aldınız, iş hayatına nasıl başladınız ?
Mehmet Yunus Şahin : İTÜ Maden Fakültesini Bitirdim
1951 Mersin Tarsus’ta doğdum. Çocukluğum Tarsus’ta geçti. Lise bitimine kadar da ailemin Adana’ya geçmesi ile Adana’da bulundum. 1968 yılında Adana’da liseden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi’ni okudum. Üniversiteyi bitirdikten sonra master’ımı yarım bıraktım ve iş hayatına atıldım.
Mehmet Yunus Şahin : 3 Yılda 9 Yıl Çalışmış Gibi Bir Tecrübe Edindim
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü 5 buçuk sene görev aldım. 1981 yılında proje müdürü olaraktan istifa ettim. O arada 1 yıl Almanya’da Afşin-Elbistan projesi kömür üretimi ile ilgili lisan kursu ve mesleki eğitim gördüm. 1981 yılında evlendim ve İzmir Gümüldür ’de Kurşun, Çinko, Gümüş madeninde şantiye şefi olarak özel sektöre geçiş yaptım. Daha sonra işletme müdürlüğü, yer altı işletmesi sallantılı masa zenginleştirme tesisi kurdum. Orası benim için çok büyük deneyim oldu. 3 yıl çalıştım ama 9 yıl gibi bir tecrübe edindim.
Mehmet Yunus Şahin : 3 Oda 1 Salondan 20 Milyon Dolar’a
Daha sonra burası ekonomik olmadı, kapandı ve Yaşar Holdinge geçtim. Yaşar Holding’in Mikronize Mineral üretme konusunda uzman bir firma haline getirdik. 3 oda 1 salondan 20 Milyon Dolarlık bir şirket haline getirdik. 1997 yılında emekliye ayrıldım. Sonra Bilecik’te Mikronize Maden konusunda 4 ortak arkadaş bir tesis kurduk. Ben firmanın hem kurucu ortağı hem de genel müdürlüğünü yaptım. Bundan 3-4 yıl öncesine kadar orası ile ilişkim sürdü. 2001 yılında Kaltun Madenciliğe part-time danışman olarak işe başladım. Daha sonra koordinatör oldum.2008 yılında EBSO’dan ayrılınca Aydın Sanayi Odası kuruldu. Kurulduğundan bugüne kadar ben yönetimde bulunuyorum.
Osman ÇELİKKOL : Aydın Sanayi Odası EBSO’dan neden ayrıldı?
Mehmet Yunus Şahin : Aydın Sanayi Odası Bağımsız Bir Oda Oldu
Aydınlı Sanayiciler bizler bağımsız bir oda olacağız dediler. Bu sebeple bir ayrılma durumu oldu. Öncede şube idi şimdi bağımsız bir oda oldu. 1954 yılından bu yana Aydın Sanayicilerin ödediği aidatlar paralar maalesef EBSO’da kaldı. Bizim bütün mallarımız EBSO üzerine tescilli olduğu için mahkeme onları haklı gördüler. Şuan burada bulunmamızın sebebi de budur. Bir önceki bulunduğumuz binayı elimizden aldılar. Sonra orayı Ticaret Odası satın aldı. Sonra Belediyeye satıldı.
Mehmet Yunus Şahin : EBSO Döneminde 8 Yıl Başkan Vekilliği
Daha sonra 1989 yılında yarım kalan masterımı Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamladım. Bir de kamuda çalışırken akşamları 2 yıl işletme masterı yaptım. Devlet bursu ile orayı da tamamladım. Evliyim. Eşim Makine Mühendisi. Kızım Maden Yüksek Mühendisi. Oğlum Makine Mühendisi. Bizim ailemiz kısaca madenci. Oğlum ve kızım daha önce Kanadalı bir firma olan Tüprag Madencilikte çalışıyordu. Oğlum daha sonra ayrıldı ve Arçelik’e geçti.
Mehmet Yunus Şahin : Maden Üzerine Bütün Kuruluşların İçerisindeyim
Daha önce söylediğim gibi ben birçok sivil toplum kuruluşunda çalıştım. Madenciliğin kuruluşlarında çalıştım. Şuanda TOBB Meclisinde üyeyim. Maden Mühendisleri Odası üyesiyim. Kısacası maden üzerine olan bütün kuruluşların içindeyim. Ege Bölge Sanayi Odası döneminde Meslek Komitesi Başkanı idim. 8 sene Ege İhracatçılar Birliği Başkan Vekilliği görevinde bulundum. Aydın Sanayi Odası’na seçilince oradan da ayrıldım.
Mehmet Yunus Şahin : 1000 Üye 1 Milyar Dolar İhracat
Aydın Sanayi Odası 2008 yılında 515 üye ile kuruldu. Şuanda 970 üyemiz bulunmakta. Ben başkanlığa aday olduğumda, dönemim sonunda 1000 üyeye ve 1 Milyar Dolar’da ihracata ulaşacağız dedik. Ben ihracata çok önem veriyorum. 2014’te 744 Milyon Dolarlara ulaştık. Fakat ülkenin içinde bulunduğu durum nedeni ve yakın çevrede bulunan ülkeler ile olan sorunlar nedeniyle 2015’te 636 Milyon Dolar’a düştü. 2016 yılı içerisinde de 620 Milyon Dolarlara düştük. Bu durum sadece Aydın’da olan bir durum değil Türkiye genelinde olan bir durum.
Mehmet Yunus Şahin : Yatırım, Üretim, İhracat, İstihdam
Türkiye’nin ihracatı 159 Milyar Dolarlardan şuan 142 Milyar Dolarlara düştü. Biz sanayiciler olarak temel felsefemiz 4 ayak üstünde; yatırım, üretim, ihracat ve bunu yapacak olan istihdam. Bununla ilgili 2 yıl önce Aydın İl Müftüsü Ömer Bey ile işbirliği yaptık. Aydın’da 1500 tane camide bir Cuma hutbesi hazırladılar sağ olsunlar. Biz onlara teknik konuları verdik onlar dinsel konular ile harmanlayıp bir Cuma günü bütün camilerde istihdamın önemi anlatıldı.
Mehmet Yunus Şahin : Baş Düşmanımız Nitelikli Eleman Bulamamak
Köylü çocuklarının gelip Aydın İşkur ile beraber iş edindirme kurslarına davet ettik. %100 bir başarı olmadı. Katılım beklediğimizden düşük oldu. Çünkü köylerde yeni bir sistem var. Köydeki bir vatandaş anasına babasına bakıyor ve maaş alıyor. Bu durumda insanları sanayiciliğe yönlendirmiyor. Biz şunu istiyoruz. Türkiye sanayileşecekse ara elemanın nitelikli hale gelmesi gerekiyor. Bizim şuan baş düşmanımız nitelikli eleman bulamamızdır.
Osman ÇELİKKOL : Meslek Liselerine gereken önem verilmiyor o halde.
Mehmet Yunus Şahin : Manisa’daki Eğitim
Manisa çok güzel bir örnek yapmış. Festo adında bir Alman şirketi ile işbirliği yapmış. Oraya uygulamalı çok güzel bir okul inşa etmişler. Yılbaşından önceki hafta ben oraya gittim. 950 öğrencileri var. Bunu 3000’e çıkarmak için ilave tesis yapma durumları vardı. Muhteşem bir eğitim görüyorlar. Manisalıları tebrik ediyorum. Bizde onu istiyoruz.
Mehmet Yunus Şahin : Odalar Birliği Olarak Okul Yapıyoruz
Şuanda biz yeni bir okula başladık. Odalar birliğinin okulu olarak; Aydın Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası olarak bu TARİŞ’in arkasında bir yerde okul yapılıyor. Buraya da bize, Aydın’a gerekli olan kalifiye eleman hangi dallarda yetişecek ise bunlar Milli Eğitim tarafından tespit edildi, beraber bir toplantı yaptık. Program belirlendi ve o şekilde eğitime başlanacak. Bizde onların arkasındayız. Bu şekilde bunu Söke’de Nazilli’de özellikle büyük ilçelerimizde, Kuşadası ve Didim’de daha çok hizmet sektörüne dayalı oluşturulabilir ve geliştirilebilir. Bunları da yapacağız. Şuanda bizim önümüzde duran en büyük projemiz Aydın Serbest Bölgesi.
Devam Edecek…
Röportaj : Osman ÇELİKKOL
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim