• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mesut GÜMÜŞ : Yardımlaşma, Dayanışma ve Birlikte Hareket Etmek +-
14 Aralık 2016 Çarşamba 00:26

Mesut GÜMÜŞ : Yardımlaşma, Dayanışma ve Birlikte Hareket Etmek +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Ülkücü İşçiler Derneği Başkanı Mesut GÜMÜŞ ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Ülkücü İşçiler Derneği Başkanı Mesut GÜMÜŞ ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Osman ÇELİKKOL : Öncelikle kendinizden bahseder misiniz ?

Mesut GÜMÜŞ : Ortaokul Çağlarında Ülkü Ocakları Teşkilatına Girdim

1985 Aydın doğumluyum. Aydın Merkez Kozaklı köyündenim. Ülkü ocaklarını ortaokul çağlarımda tanıdım. Daha sonra lise yıllarımda okul başkanlıkları yaptım. Bundan önce Ülkü Ocakları teşkilatlardan sorumlu 2. Başkanlığını görevini yerine getirdim. Daha sonra Genel Merkezden Ülkücü İşçiler Derneği Başkanlığı teklifi sunuldu. Herkes tarafından uygun görülürse dedik ve bizde 7 arkadaş bu yola çıktık.

Mesut GÜMÜŞ : 500’e Yakın Üyeye Ulaştık

Allaha şükür şuanda 500 kadar üyemize ulaştık. Aynı zamanda Nazilli ve Kuşadası’nda da Ülkücü İşçiler Derneğimiz bulunmaktadır. Bu ilçede bulunan şubelerimiz İl Merkezden öncede vardı. İl Merkez Ülkücü İşçiler Derneğini kurduktan sonra İncirliova’da da bir şubemizi açtık. Aydında ilk Ülkücü İşçiler Derneği 1980’lerde açılmış ama darbe sebebi ile kapatılıyor. Tabi aradan geçen uzun bir süreden sonra bizlere nasip oldu.

Osman ÇELİKKOL : Ülkücü İşçiler Derneği kaç yılında kuruldu ?

Mesut GÜMÜŞ : Başbuğ’un Emri Üzerine

Komünistlerin fabrikalara yanaşmalarından dolayı Başbuğun emri üzerine 1972’li yıllarda kurulmuş bir dernektir. Komünizme karşı işyerlerinde işçilerin haklarını savunabilmek adına bu girişimde bulunuluyor.

Osman ÇELİKKOL : Derneğin ismi Ülkücü İşçiler Derneği. Adından anlaşılacağı üzere Ülkücü İşçilere mi hitap ediyor?

Mesut GÜMÜŞ : Her İşçi Bizim Gözümüzde Birdir

Aslı itibari ile genel olarak işçiye hitap ediyor. Örneğin A fabrikası B fabrikası olarak iki fabrika ele alalım. Bende bu fabrikanın birine girdim ve bir işçiye dedim ki; kardeş sen ülkücü değilsin ben sana yardımcı olamam deme ihtimalim var mı ? Adımız Ülkücü İşçiler Derneği olabilir fakat her işçi bizim gözümüzde aynıdır.

Mesut GÜMÜŞ : Ülkücü Olmayanlar Gelmesin Demedik

Biz kendi sosyal medya platformumuz olan sayfamızda da paylaşımlarda bulunduk. Kim olursa olsun işyerinden tazminatını alamamış, iş yerinden haksız yere çıkarılmış, usulsüzlükle çıkarılmış arkadaşlara yardımcı olabilmek için sosyal medya platformumuzdan paylaşımlarda bulunduk. Burada paylaşım yaparken demedik ki ülkücü olmayanlar gelmesin demedik, gelsinler dedik. Biz hem bu şekilde derneğimizin adını ön plana çıkarmak hem teşkilatımızı en iyi şekilde tanıtmak istedik.

Mesut GÜMÜŞ : Onlar Kutladığında Bomba Patlıyor, Polisle Çatışmaya Giriliyor

Şimdi şöyle bir şey var. İşçi dediğimiz zaman kırmızı bayrağını eline alıp sokağa çıkan komünist kısım geliyor akla. Örneğin 1 Mayısta gördüklerimiz yanında HDP’ nin bayrakları ile gelenler. Ama bizde 1 Mayıs bayramını kutluyoruz fakat biz şenlik havasında kutluyoruz. Ama onlar kutladığında illaki bombalar patlıyor veya Polise karşı bir çatışma oluyor. Sonuçta bu işçi bayramı.

Osman ÇELİKKOL : Fabrikalara giderek buradaki işçilerin sıkıntıları, sorunlarını alıp bu konuda bir çalışma yapıyor musunuz ?

Mesut GÜMÜŞ : İşe Girmelerini Sağlıyoruz

Bizlerin ilk baştaki amacı bütün fabrikaların İnsan Kaynakları Müdürleri ile irtibata geçmek. Birinci maksadımız buraya işçi yerleştirileceği zaman, işsiz kalmış arkadaşlarımız bizlere gelip taleplerini iletmesi doğrultusunda ve işyerinin ihtiyaçları doğrultusunda, İnsan Kaynakları Müdürleri ile irtibata geçiyoruz. Yavaş yavaş bu konuda ilerleme kaydediyoruz. Örneğin  işyeri sahibi bizim arkadaşlarımızı arıyorlar ve bize şu vasıflarda, şu kadar, tornacı, kaynakçı gibi işçiler lazım. Bizim buraya gelen arkadaşlarımızda bize iş lazım diyorlar. Bizlerde  bu istenilen özelliklere göre arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz ve işe girmelerini sağlıyoruz. Yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Mesut GÜMÜŞ : Eğitim Veriyoruz

Biz işçi arkadaşlarımızı meslek dallarına göre ayırıyoruz. İş sağlığı güvenliği ile bilgilendirmeleri yapıyoruz ve bununla ilgili eğitimler veriyoruz. İlk yardım seminerleri veriyoruz. Bunun yanında ülkücülüğü anlatan seminerlerde veriyoruz. Bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Mesut GÜMÜŞ : Bildiğim Kadarı İle 3 Fabrikada Sendika Var

Aydında bildiğim kadarı ile 3 fabrikada sendika var. Jantsa, Titan, Aykim ’de var diye biliyorum. Yani Belediyeler, Kipa vb. yerleri göze almazsak merkez fabrikalarda sendika yok. Neden yok diye sorduğumuzda; Aydında herkesin bir gelirin var. Zeytin olsun, incir olsun var bir ek gelirleri. Şimdi en kötü sendika sendikasızlıktan daha iyidir. Ben aynı zaman da 8 yıl Jantsa ’da çalıştım. Oranın sendika temsilcisiydim.

Mesut GÜMÜŞ : Tek Oturup Anlaşmak Ayrı 5-6 Kişi Oturup Anlaşmak Ayrı

Şöyle bir şey var. Patron ile oturup birebir konuşmak ayrı bir şey 5-6 kişi ile oturup konuşmak ayrı bir şey. Patron ile yalnız oturduğunda diyebiliyor; bak kardeş sana 100 lira daha fazla vereyim, alanın hoşuna gidiyor ama diğer arkadaşların alamıyor. Bu şekilde olunca o adam oradan çekilince herkes çekiliyor.

Mesut GÜMÜŞ : Belediyeden 10 Personel Çıkarıldı

Ama sendika olduğu zaman iş değişiyor. Örneğin en son belediyeden 10 kişi çıkarıldı. Burada oturup, muhabbet edelim, bayrağımızı sallayalım havasında değiliz. Bunların hepsini takip ediyoruz. Şimdi Aydın Büyükşehir Belediyesi Sosyal Belediyecilik diyor ama 10 tane elemanını çıkardılar işten. Gerekçeleri adam azaltma.

Mesut GÜMÜŞ : Her şeylerini Eksiksiz Verdiler

Biz onun takibini yapıyoruz. Adamları çıkarırken tazminatlarını, ihbarını verdiler hepsini tam ödediler. Hiçbir eksiksiz. Ödemeleri de takip ediyoruz. Ödemedikleri takdirde bizde gerekli işlemleri başlatacağız. Aynı zamanda kulağımıza bazı duyumlar geldi. İşte bu çıkarılan personelin yerine kendi personellerini aldılar gibi. Onu da takip ediyoruz. Bu adamlar şimdi işsiz.

Mesut GÜMÜŞ : Turistik, Menderes Parkları gibi Yerlerde Tam Aralıksız 8 Saat Çalışılıyor

Ama belediyede bir sendika olmuş olsaydı kimse kafasına göre personel çıkaramazdı. Sosyal Belediyecilik ne demektir. Başta çalışanına bütün haklarını vermektir. Turistik Park, Menderes Parkta çalışanların öğle arası yok, yemek molası yok, çay molası yok ve oradan bir şey yiyip içtikleri takdirde parasını kendi ceplerinden kesiliyor. Oradaki arkadaşlarımız ile görüşüyoruz. Bazen senin Ülkücü İşçiler Derneğinde ne işin var gibi tehdit edildikleri de var. Biz bunların hepsini takip ediyoruz.

Mesut GÜMÜŞ : Haklarını Bilmiyorlar

Bizlerin bir şey yapabilmesi için belli bir talep toplamamız gerekiyor. Aynı zamanda işten çıkarılma korkusu var personelde. Yani bu konuda dava açıp tekrar geri girebilirler işe. Tazminatlı bir şekilde de geri aldırabilirsin. Ama arkadaşlarımız bunu bilmiyorlar. Haklarını savunmak için yola çıkıyor ama adam diyor ki seni işten çıkarırım.

Mesut GÜMÜŞ : 15 Gün Boyunca Kurs Vermek Zorunda

İlk başta senin yerini değiştiririz diye tehdit ettiler. Bende dedim ki sana 15 gün boyunca kurs vermek zorunda. Bunun sonuçta eğer orada çalışamayacağına inanıyorsan eski yerine dönmek istediğini söyleyebilir ve eski işine geri dönebilirsin dedim ve bunu söyle dedim onlara. İlk zamanda senin yüzüne gülerler, öyle bir şey mi var derler. Bu arkadaş orada söylüyor bunu. Örneğin garson iken seni otoparka vereceğiz diyorlar. Sen bunun 15 gün eğitimini vermek zorundasın. Bu 15 gün sonunda sen buna bir kağıt imzalatacaksın. Ben bunun 15 gün eğitimini aldım ben burada çalışabilirim veya çalışamam diye. Çalışmam derse onu orada zorla çalıştıramazsın. Tekrar aynı işine geri vermek zorundasın. Ama korkutuyorlar. Mecbur kalıyorlar. İstedikleri gibi yerlerini değiştiriyorlar.

Mesut GÜMÜŞ : Herkes Kendine Eleman Çekmiş

Öyle bir potansiyel var ki. Patron var, müdür var, amirler var, Usta başları, Ustalar gibi her grubun kendi elemanları var. Herkes kendine eleman çekmiş. Bu sefer ortaya bir şey attığın zaman dışarda kalanlar işten çıkarılıyor. Bir topluluk bir birlik yok. Biz bu topluluğu sağlamaya çalışacağız bir şekilde.

Mesut GÜMÜŞ : Aydında ki Bütün İş Yerleri İçin Çalışmamız Var

Biz sadece belediyedeki çalışan personeller için değil de Aydın’da ki bütün iş yerleri için bir çalışmamız var. Bizim işimiz sendikalaşmak değil de oradaki arkadaşlarımızı sahiplenmek, onların haklarını savunmak, yeri geldiğin zaman burada onlara seminer vermek. Seminerlerimizi de o işin uzmanı kişiler veriyor. Ben şimdi ilk yardımdan anlarım ama tamamen profesyonel değilim. Yine bu konuda uzmanlaşmış arkadaşlarımız var. Onlara rica ediyor ve gelip burada sertifikalı bir şekilde eğitimlerini veriyorlar. Bizim işçi hareketimiz sadece ve sadece komünizme karşı değil, çünkü işçi hareketi sadece komünistlere ait değildir ve bu arkadaşlarımızın haklarını bizlerde savunabiliriz.

Osman ÇELİKKOL :  İleriye dönük çalışmalarınız var mı ? Sadece işçilere yönelik mi devam edeceksiniz ?

Mesut GÜMÜŞ : Temelimiz İşçi Hareketidir

Biz işçi hareketiyiz ama aynı zamanda buraya kayıt olan arkadaşlarımız da işçi olacak diye bir kaide yok. Tabi yöneticide kayıt olabilir, işveren de kayıt olabilir, esnaf ta, müdür de, emekli bir öğretmende kayıt olabilir. Bizim burada yaptığımız işte bir sınırlama yok. Ama temelimiz işçi hareketidir.

Osman ÇELİKKOL :  Önceden Ülkü Ocaklarının düzenini işleyiş tarzı olarak sevmezdim. Hala daha aynı mı yoksa bir değişiklik var mı ?

Mesut GÜMÜŞ : Ülkü Ocakları Ülkü Evleri Kuruyor

Şuan da Ülkü Ocaklarının çok güzel bir politikası var. Ülkü evleri kuruluyor. Örneğin Erzurum, Trabzon, İstanbul, Ankara gibi yerlerde buraya gelen ülkücü abilerimizin kızları buralara gittiklerinde eğitim öğretim için buralara yerleştiriliyor. Fakat bir şartımız var. Derslerinde başarılı olmak zorundalar. Zayıf dersleri bulunmayacak. Dersleri zayıf olanlar da  zaten evlerimiz başarı derecelerine göre sınıflandırılıyor. Bu evlere iş veren üyelerimiz de destek veriyor. Kendi imkanlarımız ile  oluşturulan bir proje. Çok güzel eğitimler, seminerler veriliyor.

Osman ÇELİKKOL : Lise mezunusunuz. Neden üniversiteye de gitmediniz ?

Mesut GÜMÜŞ : Abim ile Ufak Bir İşletme Kurduk

Ben o zaman Balkan Makinede staj yapmıştım. Üniversiteyi de kazandım ve kaydımı yaptırmıştım. Oranın müdürü Allah razı olsun, üniversiteye gidip ne yapacaksın dedi. Oraya gideceksin ülkücüyüm diye koşuşturacaksın, bu sefer mesleği unutacaksın dedi. Burada çalışacaksın dedi. Bizde mesleğe atıldık. Kaydımı dondurdum. Mesleğimiz de ilerledik. Askere gittim geldim yine aynı yerde devam ettim. Sonra Jantsa’ya geçtim.8 yılda Jantsa da çalıştım. 8 Senenin sonunda abimizle ufak çaplı bir işletme kurduk. Şimdi de bu şekilde devam ediyoruz.

Osman ÇELİKKOL :  Belki üniversiteye gitseydiniz daha farklı olurdu.

Mesut GÜMÜŞ : CNC Program Yazarım

Eğer üniversiteye gitmiş olsaydım mesleği unutmuş olurdum. Yaklaşık 30 kişilik sınıfta anca 5-6 kişi mesleği devam ettirirdi. Ben tamamen mesleğimi bırakmadım. Halen daha birkaç fabrikaya CNC program yazmaya giderim. Bir yandan da fabrikalarda makinelerim var.

Osman ÇELİKKOL :  Aydında bu iş ile ilgilen fazla kişi yok herhalde ?

Mesut GÜMÜŞ : 92’de 1 Fabrikada 1 Makine İle Giriş Yapıyor

Aydın’a 1992 yılında giriyor bu makineler. 1 fabrikada 1 makine ile giriş yapıyor. Biz 2005 yılında mezun olduk. Bu makineler için İzmir’den İstanbul’dan özel ekip getiriliyor. Bu CNC derslerini gören de ilk bizdik. Şuanda da Aydın’da her yerde CNC makine var.

Osman ÇELİKKOL :  Bu makineler tamamen ithal mi ? Yerli üretime önem verilmiyor mu?

Mesut GÜMÜŞ : Çin Malı ve Tayvan Malı Piyasada

Türk yapımı da varda bir Çin malı veya Tayvan malı kadar yok. Biz Balkan makinede çalışırken İzmir’e CNC makinesi yaptırdık. İstediğimiz şekilde söyledik yapıldı fakat bir fayda alamadık makineden. Ben şuanda üniversite hastanesinde görmüşünüzdür, para ile yiyecek içecek veren makineler veya askeride bulunan. Şuanda Aydın’da tek yapan benim. Üretim manasında değil de dağıtım manasında. Örneğin Aydında bir abimiz yapmış makine ve biz çok sevindik. Türk yapımı otomat yapıldı diye. Aydında da bu otomatları satın alıp işleten tek biz varız. Biriside üretim yaptığını duyunca çok sevindik, yanına gittik. Ben Aydında iken gidip de neden İstanbul’dan alayım ki. Fiyatını sorduk. Bana verdiği fiyat şaşırttı. Langırtlardaki gibi bir para mekanizması vardı. Sadece bir kara kutu. Bende dedim ki bunun tam profesyoneli alıyorum. İçinde çeşit çeşit ürün koyabiliyorum. Seninkinde sadece tek ürün konulabiliyor. Ben seninkinin üstünde bir model alıyorum aynı fiyata. Aynı zamanda bu parayı attığımda para üstünü veren bir mekanizmaya sahip. Dedim ne kadar maliyeti var bunun. Verdiğim fiyat altı kurtarmaz dedi. Bu şekilde iş yapamazsın dedik. Şuanda da piyasada da yok o kişi. Daha sonra araştırdım. Parçalarını nerden yaptırdığını. Düşük maliyete yaptırmış.

Mesut GÜMÜŞ : Gerek Destek Gerekse Hukuksal Olarak Yardımcı Olmaya Çalışıyoruz

Bizim burada amacımız; tabelamız olsun, oturalım çay içelim gibi bir durumumuz yok. Bizler işçilere yönelik, onların haklarını savunabilecek, yönetimimizde avukat arkadaşlarımızda var, sendikacı temsilci arkadaşlarımız var. Üyelerimizde çoğunluğu fabrikada çalışan insanlar. Onlardan gereken bilgileri alıyoruz. Ondan sonra ne yapılması gerekiyorsa da gerek destek olarak gerek hukuksal olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Mesut GÜMÜŞ : Şube Açılımlarına Devam Edeceğiz

Aydında belli bir potansiyele ulaştıktan sonra ilçelerimize şubelerimiz açmak istiyoruz. Daha öncesinde Nazilli ve Kuşadası’nda şubeler varmış fakat il başkanlığı yokmuş. Daha sonra il başkanlığı açılınca bizde İncirliova’da bir şube açtık. İlk hedeflerimizden biride şuan Germencik.

Osman ÇELİKKOL : Kuşadası turizm üzerine, Söke tarım üzerine, Nazilli Sanayi üzerine işçiler daha yoğun.

Mesut GÜMÜŞ : Yardımlaşma, Dayanışma ve Birlikte Hareket Etmek

İlla sanayide çalışan bir işçi olmasına gerek yok. Normal sanayi esnafı da olabilir. Bizimki aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışma üzerine kurulmuştur. Bizim yerimizde tornacımız var, kaynakçımız var, tesisatçımız var, boyacımız var, aklınıza gelebilecek her meslek dalından arkadaşımız var. Biz de bir yandan şunu yapmaya çalışıyoruz. Yıllardır Fetocular bunu yapmış. Hep birbirinden alışveriş yapmışlar. Bizde bunu sağlamaya çalışıyoruz. Kendi aramızda bir yardımlaşma, paylaşım yapmaya çalışıyoruz. Diyelim dışarıdan birisi bana telefon açtı ve dedi ki başkanım bana doğalgazcı lazım. Bende derim ki bütün her yerden bir fiyat al sonra gel birde bizim arkadaştan fiyat alalım konuşalım. Burada çevremizdeki insanlarda kazansın istiyoruz.

Devam Edecek…

Röportaj : Osman ÇELİKKOL

manset-024.jpg

_dsc4502-002.jpg_dsc4505.jpg_dsc4507-002.jpg_dsc4511.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8912 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim