MHP İncirliova İlçe Başkanı İsmail YORGALI Röportajı
AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ MHP İncirliova İlçe Başkanı İsmail YORGALI İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi
Sedat ÜNLÜ : İsmail Bey öncelikle kendiniz tanıtır mısınız?
İsmail YORGALI : 1970-1985 Yılları Arasında Fransa’da Çalıştım
Ben 1952 Aydın-Bozdoğan doğumluyum. Ortaokul mezunuyum.1970 ve 1985 yılları arasında Fransa’da çalıştım. Ondan sonra geldim. Hem Fransa Hükümeti’nden hem de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nden emekliyim. 1969 yılından beri MHP’nin bir üyesiyim.1995 yıllarında yine ilçe başkanıydım. 1999-2004 yıllarında da MHP’de meclis üyeliği ve başkan vekilliği yaptım. Çeşitli komisyonlarda da bulundum. Tam bir ülkücüyüm.
Sedat ÜNLÜ : Şu anda burada partinizin belediye başkanlığı var. Hangi hizmetleri yaptınız ?
İsmail YORGALI : Hilal Park’ta Güneş Enerjisinden Faydalanan Bir Sistem Kurduk
Tabi 30 Mart 2014’ten itibaren Aydın’ın büyükşehir olmasından dolayı bazı hizmetler kısıtlandı. Keza gelirler de öyle. Büyük caddeleri Büyükşehir yapıyor işte biz ancak sadece çöpler ve mezarlıklarla ilgili çalışıyoruz. Tabi bütçe meselesi bu işler. Aydın’ın Büyükşehir olmasından dolayı çok değişik sorunlar da var tabi. Ondan sonra köylere hizmetler de değişik işler istiyor. Ayrıca Hilal Park’ta güneş enerjisinden faydalanan bir sistem kurduk. Değişik gazetelerde de çıktı bu. Belediye başkanımız petrol mühendisi. Dünya çapında da 6-7 ülke gezmiş birisi. Kendisinden memnunuz. Kendisiyle de devamlı görüşüyoruz.
Sedat ÜNLÜ : Şimdi yeni atamalar oldu. Siz de yeni atandınız. Atandıktan sonra bir çalışma yaptınız mı?
İsmail YORGALI : İlçe İçindeki Toplantılara Devam ediyoruz
Toplantılara gidiyoruz. Köyleri şu anda pek dolaşamadık. Bu ilçe içindeki toplantılarla devam ediyoruz. Şu anda geçici bir yönetimiz. Kongre 24- 25 Ocak gibi il başkanım öyle söyledi heralde o günlerde belli olacak. Mart’a kadar bitmesi gerekiyor. Bunun talimatını da genel merkez verir. Ona göre hareket edilir yani.
Sedat ÜNLÜ : Şu anda gündem Anayasa değişikliği. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
İsmail YORGALI : Halkın Karar Vermesi Önemli
Evet gündem şu anda bu. Hangi gazeteci gelse bunu gündeme getirir. Tabi ben bir ilçe yönetimi olduğum için tabi herkes düşüncesinde serbesttir yani genel merkezin talimatıyla. Ben de bir ilçe yöneticisi olarak süreci takip ediyorum. Televizyondan, basından, medyadan.Tabi şu anda gündem bu. Bakalım şimdi halkın karar vermesi önemli. Meclisteki karar o kadar çok önemli değil. Şimdi diyelim meclisten hemen hemen geçti sayılır. Ama halk oylamasında %49.5’te kalırsa ne olur? Geçmemiş olmamış olur anayasa değişikliği.
İsmail YORGALI : Bizim Avrupa’daki Seviyeye Gelemediğimizi Biliyorum
Tabi ben Avrupa’nın Fransa, Almanya, İsviçre gibi ülkelerinde gördüm yani hukuku kanunu. Tabi onlarda farklı. Ama bizim hala o seviyeye gelemediğimizi biliyorum. Tabi onların da kendilerine göre sistem ve düzenleri var. Fransa bugün mesela yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Orda gördüm ben. 1970’te gitttiğimde görmüştüm. Ama bizimki Türk sistemi diyemiyorlar. Karma bir sistem yani.
Sedat ÜNLÜ : Değişiklik meclisten geçerken genel başanınız destekledi...
İsmail YORGALI : Genel Başkanımız Kendisi İçin Evet Dedi Partisi İçin değil
Tamam ama benim bir oyum var dedi. O da evet dedi. Tabi o genel başkanımızın görüşü. Genel başkanımız kendisi için evet dedi, partisi için demedi. Ben kendi adıma birşey demiyorum. Ben şimdi ilçe yönetimindeyim . Daha şimdi henüz 2.tur geçmedi. Hatta ben bakıyorum anketlerde %30 kararsızlar var. Bu tabi etkileyebilir sonucu. Halkın teveccühüne bağlı çıkacak sonuç.
Sedat ÜNLÜ : Diyelim ki bu değişiklik meclisten geçti. Halk oylamasında da evet çıktı. Ya da hayır çıktı.Ondan sonraki süreçte nasıl bir Türkiye görüyorsunuz?
İsmail YORGALI : Tahmin Ediyorum Hayır Çıkarsa Seçime Gidilecek
Tahmin ediyorum. Hayır çıkarsa seçime gidilecek. Genel başkanımız da söyledi. Mantıken de durum bunu gösteriyor. Evet çıkması durumunda ise 2019’u bekleyeceklerdir veyahut da TBMM’nin kararı yani. Ama erken seçime giderler ya da yeni düzenlemeler yaparlar.
Sedat ÜNLÜ : Referandum kampanyasında evet için mi çalışacaksınız?Bu konuda parti tabanının fikri ile ilgili gözlemleriniz oldu mu?
İsmail YORGALI : Ben Şu Anda Evet Ya da Hayır Demiyorum
Ben şu anda evet ya da hayır demiyorum. Genel merkezin durumunu göreceğim. Ya da meclisin çalışmalarına göre bakacağız yani. Ben ilçe yönetiminde olduğum için tabi gözlenmlerim bana ait. Bunu şimdi açıklayamam. Ben burda yerel yönetimde ilçe başkanıyım. Bu konuda kesinlikle evet ya da hayır demiyorum. Bu %30’un içindeki kararsızlar gibi.
Sedat ÜNLÜ : O zaman parti genel merkezinden evet için çalışın diye bir talimat gelmedi.
İsmail YORGALI : Talimat Gelmesi İçin Ortam Oluşmadı
Tabi önce il merkezine gelecek. Ordan buraya falan. Şu anda herhangi bişey yok. Gelmesi için de henüz bir ortam oluşmadı. Referandumun olma günü henüz belli değil. Zaten şu anda ikinci tur da tamamlanacak. Bir de genelde bir oylama yapıldıktan sonra kesin durum ortaya çıkar.
Sedat ÜNLÜ : Bu değişiklik meclisten geçip evet için çalışılması yönünde bir talimat gelirse evet için çalışacaksınız anladığım kadarıyla? Bu ‘evet’i halka nasıl anlatmayı düşünüyosunuz?
İsmail YORGALI : Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin Bekası İçin
Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için. Genel merkezin talimatı bu. Birlik beraberlik için bunun olduğu anlatılıyor. Veyahutta Türkiye Cumhuriyeti Anayası’nın ilk 4 maddesinin değişmemesi. Ben de bu maddelerin değişmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ama diğer maddeler için hala kararsızım.
Sedat ÜNLÜ : Bir başkan adayı çıktı mı önümüzdeki kongrede ?
İsmail YORGALI : Bir Ülkede Hekim ve Hakim Yoksa O Ülkede Sorunlar Çok Olur
Şu anda yok. Kongre tarihi belli olmadığı için belli değil. Herkes aday olabilir. Benim en çok dikkatimi çeken anayasa değişikliğinde hukuk,anayasa mahkemesinin üyeleri ve HSYK oldu. Bir ülkede genelde bir şey söylüyorum hekim ve hakim yoksa o ülkede sorunlar çoktur. Mesela ben yabancıyım Fransada bugün 10 milyon yabancı var. Ben yabancı olarak gittiğimde bile vatandaşlık teklif ettiler. Tabi onların hukuku öyle. Bizim çoğu hukuk sistemimiz veya diğer kurallar kaideler İsviçre’den Avrupa’ dan alınmış. Şimdi yeni anayasada ne olur bilemiyorum. Akşam baktım bir çok kanalda bu tartışmalar vardı.
Sedat ÜNLÜ: İlçe başkanlıkları değişimleri oldu. Meral AKŞENER’ i destekliyor muydunuz? Meral AKŞENER itiraz etti mi?
İsmail YORGALI : Siyaset Kıldan İnce Kılıçtan Keskin
15 Temmuz’a kadar çok farklı bir hava vardı. 15 Temmuz’dan sonra olağanüstü hal ilan edildi. O partinin bir millet vekili değildi parti yönetiminde olmadığı için. Meral AKŞENER de eski siyasi millet vekillerimizden. Tabi onlar biraz ecele mi ettiler bilemiyorum. İtiraz etmedi ama itiraz yolu açık. Şu anda ihraç edilen Ümit ÖZDAĞ. Onunda itiraz yolu açık. Siyaset kıldan ince kılıçtan keskin. Benim görüşümde.
Sedat ÜNLÜ : Burada CHP’li belediye vardı. Siz aldınız. AKP de güçlüydü. O dönemde nasıl bir çalışma yapıldı?
İsmail YORGALI : Ben 1987 Yılından Beri Seçim Kurulu Üyesiyim
Ben seçim kurulu üyesiyim 1987’den beri. İncirliova MHP seçim kurulunda. 1999 ve 2004’te ben meclis üyesiydim. Başkan vekilliği de yaptım. 1999 - 2004’ te İncirliova da çok hizmet verdik. Kanalizasyon başlattık yollar yapıldı. O zaman başkan Şerif TAMER abimizdi.Kendisine saygı duyuyorum. 2004 seçiminde CHP kazandı. Yahya ORBAY. O da birbucuk yıl yaptı. Vefat etti. Daha sonra yine onlardan bir meclis üyesi devam etti. 2009 seçiminde Fadime ORBAY hanımefendi kazandı.
İsmail YORGALI : 10 Yıl Aradan Sonra Kendimizi Toparladık
Tabi bizde kırgınlar dargınlar vardı. O sebeble partide bölünme vardı. Onun için biz o zaman kazanamadık. Şimdiki başkanımız 2009’da 2200 oy aldı. 2004 – 2014 10 yıl aradan sonra biz kendimizi toparladık. Birlik ve beraberlik içinde çalışarak 30 mart 2014 seçimlerinde İncirliova da kazandık. Hatta 4 defa AK Parti itiraz etti. 1 defa CHP. Seçimlerdeki sandıklarda hep 10 -15 sayımız yine arttı fazla çıktı. Ben seçim kurulu üyesi olduğum için o süreci iyi biliyorum.
Sedat ÜNLÜ : Bizim aracılığımızla kamu oyuna duyurmak istediğiniz herhengi bir şey varmı ?
İsmail YORGALI: Halkımızdan Gelen En Çok Talep İşsizlikten
Şu anda anayasa değişikliğinden dolayı fazla birşey söylemek istemiyorum. Halkımızdan en çok gelen talep işsizlikten dolayı iş isthdamının artmasını istiyorlar. Yaklaşık 3000 tane cv geldi bize. 3000 kişinin içerisinde 160 eleman alınabildi. Geri kalan yüzde 95 kırgın düştü.
Röportaj : Sedat ÜNLÜ
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim