• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Önümüzdeki Yıl Daha Güçlü Hale Getirilecektir
01 Mart 2017 Çarşamba 17:32

Önümüzdeki Yıl Daha Güçlü Hale Getirilecektir

Türkiye ve Aydın’daki ilk ve tek olan ‘’Kardeşliğe Engel Yok’’ projesinin ilk faaliyeti tanışmaya projede yer alan öğretmenler, görevli öğrenciler, engelli öğrencilerle ve aileleri ile kahvaltıda bir araya geldiler.

Kardeşliğe Engel Yok projesinin kahvaltı-tanışma etkinliğine öğretmenler, öğrenciler ve velilerin yanı sıra Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa ÖZMEN, Milli Eğitim Maarif Müfettişi Başkanı Oktay DENİZ, İl Milli Eğitim Şube Müdür Yardımcısı Tansel SARAYKÖYLÜ, İl Milli Eğitim Şube Müdür Yardımcısı Vahit ÇOPUR ve Bu Projenin Mimarı İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan KANTÜRK katıldılar.

Kardeşliğe Engel Yok

Yetersizliği olan öğrencilerin sosyalleşmesine ve yaşam becerilerine katkı sağlanması, Normal Gelişim Gösteren bireylerde de duyarlılığın ve farkındalığın arttırılması.

Efelerdeki Pilot Okullar ve Öğrenciler ile Yürütülecektir

Yetersizliği olan öğrencilerin tanınması ve sosyalleşmesine yardımcı olma amacı taşıyan proje İl Milli Eğitim Müdürlüğü liderliğinde gerçekleştirilecektir. Projenin ilk yılı Efeler ilçesinde projeye dahil edilen pilot okullar ve öğrenciler ile yürütülecektir.

Sosyal Etkinlikler ve Çalışmalarda Yer Alacaklardır

Projenin özünde, yetersizliği olan birey özelliklerinin tanınması ve bu bireylerin yaşam becerilerinde anlamlı bir farklılığın oluşturulması için, yetersizliği olan öğrenciler ile uygulama görevi üstlenen Özel Eğitim Dalı öğrencilerinin, danışman öğretmen kontrolünde çeşitli sosyal etkinliklere ve çalışmalara katılması yer almaktadır.

Sosyal Çalışmalara İhtiyaç Duyulmaktadır

Yetersizliği olan bireylerin toplum tarafından tanınmasında, kabullenilmesinde ve bu bireylere yönelik olan toplumsal yaklaşımda birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Herkesle aynı değere sahip yetersizliği olan bireylerin sosyal, psikolojik, ekonomik ve kültürel ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Yetersizliği olan bireylerin yaşadıkları sorunların giderilmesi için uygulamaya dönük sosyal çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Çeşitli Etkinlikler Düzenlenmelidir

Yetersizliği olan ve normal gelişim gösteren bireylerin bir arada olduğu kültürel, sosyal ve sportif faaliyetler gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmelidir. Yapılan araştırmalar; yetersizliği olan öğrencilerle etkileşimde bulunan normal gelişime sahip öğrencilerin duyarlıklarında, hoşgörü düzeylerinde, benlik algılarında ve sosyal biliş düzeylerinde olumlu yönde artış olduğunu ortaya koymaktadır.

Temel Gerekçe: Farkındalığın Oluşturulmasıdır

Bu etkileşim, yetersizliği olan ve normal gelişim gösteren tüm öğrencilerin sosyalleşmesinde önemli bir etkendir ve bireysel gelişim sürecinin önemli bir parçasıdır. Öğrencilerin etkileşimi için uygun koşullar sunarak, yetersizliği olan öğrencilerin tanınması, sosyalleşmesi, normal gelişim gösteren bireylerin de empati kurarak sosyal duyarlılıklarının artması ve yetersizliği olan bireylere karşı toplum olarak farkındalığın oluşturulması projenin temel gerekçesidir.

Engelliler Günü ya da Haftası İle Sınırlı Kalmamalıdır

Özel Gereksinimli yetersizliği olan bireylerin sorunlarına yönelik çalışmaların sadece Engelliler günü ya da haftası ile sınırlı kalmaması; zaman ve mekan kısıtlamalarına maruz bırakılmadan yaşam becerilerinin kolaylaştırması hepimizin sorumluluğudur.

Kardeşliğe Engel Yok Projesinin Amacı

Tüm paydaşların etkileşim içinde olmasına olanak sağlayarak; bir taraftan yetersizliği olan öğrencilerin sosyalleşmesine, yaşam becerilerinin arttırılmasına yardımcı olmak diğer taraftan da normal gelişim gösteren öğrencilerde hoşgörü ve sosyal farkındalık oluşturmak, sonuç olarak sağlıklı toplum yapısının oluşmasına katkı sunmaktır.

Efeler İlçesindeki Pilot Okullarda Yürütülecektir

‘’Kardeşliğe Engel Yok’’ projesi Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şubesi liderliğinde ilk yıl Efeler ilçesinde seçilen pilot okullarda yürütülecektir. Diğer yıllar geliştirilerek tüm ilçelere yaygınlaştırılacaktır.

İlk Yıl Projeye Dâhil Edilen ve Projeyi Yürütecek Pilot Okullar

Efeler Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Özel Eğitim Dalı, Hacı Hüseyin Arslan Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu, Aydın Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okulu, Yedi Eylül İlkokulu CP Sınıfı, Güzelhisar İlkokulu İşitme Sınıfı, Ticaret Odası İlkokulu Özel Eğitim Sınıfı, Gazi Paşa Orta Okulu Özel Eğitim Sınıfıdır.

Projenin Uygulama İlkeleri

Proje duyurusu seçilen kurumlar tarafından özverili şekilde gerçekleştirilecektir. Öğretmen ve öğrenci seçiminde gönüllülük esas olacaktır. Pilot okullardaki psikolojik danışman ve rehber öğretmen önderliğinde bilgilendirme çalışması yapılacaktır. 3 aylık faaliyet takvimi hazırlanacak ve belirlenen zamanda düzenlenecek ve onaya sunulacaktır. Faaliyet yeri ve zamanı tüm paydaşlar tarafından ortak planlanacaktır. Aileleri de kapsayan proje de ilk faaliyet, ailelerin tanışması olarak düzenlenecektir. Öğrencilerin tek başına faaliyet gerçekleştirmesine izin verilmeyecek, danışman öğretmen mutlaka yanlarında bulunacak, en az üç kişi olmasına dikkat edilecektir. Süreçte yaşanan sıkıntılar proje yönetim ekibine bildirilecektir.

Önümüzdeki Yıl Daha Güçlü Hale Getirilecektir

Değerlendirmeler proje yönetim ekibi, danışman öğretmen, uygulayıcı öğrenci, yetersizliği olan öğrenci ve aileleri bazında yapılacak. Görüşler doğrultusunda eksiklikler giderilerek proje önümüzdeki yıl daha güçlü hale getirilecektir.

Haber/ Fotoğraf : Mehmet ŞİMŞEK

_dsc9226.jpg_dsc9230.jpg_dsc9238.jpg_dsc9240.jpg_dsc9241.jpg_dsc9250.jpg_dsc9253.jpg_dsc9254.jpg_dsc9255.jpg_dsc9259.jpg_dsc9260.jpg_dsc9265.jpg_dsc9258.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4417 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim