• Aydın12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Söke Şairler Ve Yazarlar Derneği Başkanı Tülay SARAYKÖYLÜ Röportajı
03 Şubat 2017 Cuma 03:54

Söke Şairler Ve Yazarlar Derneği Başkanı Tülay SARAYKÖYLÜ Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Söke Şairler Ve Yazarlar Derneği Başkanı Tülay SARAYKÖYLÜ Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Söke Şairler Ve Yazarlar Derneği Başkanı Tülay SARAYKÖYLÜ Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Tülay Hanım öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Tülay SARAYKÖYLÜ : 10 Yıldır Söke Şairler ve Yazarlar Derneği  Başkanlığı Yapıyorum

Söke’liyim. Eğitmen Ali SARAYKÖYLÜ ile evliyim. Lise mezunuyum. Bir çocuk annesiyim. Ozan isminde bir oğlum var. 10 yıldır da Söke Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanlığı yapmaktayım. Aynı zamanda Gazeteciler Cemiyeti’nin Söke Şubesi’nin de şu an başkan yardımcısıyım. 3 yıldır emekliyim.

Sedat ÜNLÜ : Derneğiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tülay SARAYKÖYLÜ : Derneğimiz 1989 Yılında Kuruldu

Derneğimiz 1989 yılında kurulan bir dernek. Şairler ve Yazarlar Derneği olarak  Aydın bölgesinde  Aydın merkez de dahil olmak üzere ilk kurulan dernek,Söke Şairler ve Yazarlar Derneği'dir. Bizim 60’a yakın üyemiz var. Daha önce 180 üyemiz vardı. Fakat dışarıda oldukları için pek verim olmadı. Kurucu başkanımız Ali Kılıçlı beyefendi idi. Daha sonra tabi değişimler oldu. Ben ise 2007 yılında bu göreve başladım.

Tülay SARAYKÖYLÜ :Okullara ve Köylere Kitap Yardımı Yapıyoruz

Bizim derneğimiz bir kültür derneği olduğu için şairlerimiz ve yazarlarımızla burada toplanırız,fikir alış verişinde bulunuruz. Aylık dergi çıkarıyoruz. Gerçi her ay çıkartamıyoruz. İki üç ayda bir çıkartıyoruz. Şairlerimizin yazarlarımızın yazılarını, şiirlerini burada yayınlıyoruz. Ayrıca Cumartesi günleri burada şiir dinletileri yapıyoruz. Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği ile beraber de ortaklaşa olarak etkinlikler yapıyoruz. Aydın merkezde ve ilçelerinin tamamında bu etkinlikleri yapıyoruz. Bunun yanında okullara, köylere kitap yardımları yapıyoruz.

Tülay SARAYKÖYLÜ : Belediye ve Kaymakamlık Bünyesinde Etkinliklerimiz Oluyor

Derneğimiz bünyesinde birçok şair ve yazar var. bu yazar ve şairlerimizin seminer faaliyetleri oluyor. Mesela Yaşar ÇAĞBAYIR hocamız var. 10 ciltlik Ötüken Türkçe Sözlük yazarı.Abdulkadir GÜLER hocamız var. O da birçok yerde seminerlere  katılıyor. Bazen belediye bünyesinde bazen okullarda  bir etkinlik düzenlendiği zaman konuşmacı olarak katılıyoruz.  Kaymakamlık ve belediye bünyesinde şiir sergileri yapıyoruz. Söke belediyesi’nin iki yıldır düzenlediği kitap fuarına katılıyoruz. Söke Genç İşadamları’nın fuarlarına katılıyoruz.

Sedat ÜNLÜ : Söke’de kültür-sanat yatırımları sizce yeterli mi? Etkinlik yapabileceğiniz salonlar yeterli mi?

Tülay SARAYLIOĞLU:  Etkinlik Yapabileceğimiz Yerler Var Ama Yeterli Değil

Etkinlik yapabileceğimiz yerler var ama yeterli değil. Etkinliklerimiz nikah salonunda yapılıyor. Ama biz istiyoruz ki Söke’nin bir kültür sarayı olsun. Bütün yazar ve şairlerimiz orada toplansın. Bu fikrimizi başkanımıza ilettik. İlerde böyle bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyorlar. Ama şu anda o kadar fazla yerimiz yok.

Sedat ÜNLÜ : Diğer il ve ilçelerdeki şairler ve yazarlar dernekleri ile irtibatınız ne ölçüde? Ortak etkinlikleriniz oluyor mu?

Tülay SARAYLIOĞLU : Türkiye’nin Dört Bir Yanından Arkadaşlarla İrtibatımız Var

Aydın merkez, Kuşadası, Didim, Denizli, Kütahya ilk aklıma gelenler. Türkiye’nin dört bir tarafından arkadaşlarla irtibatımız var ama sınırlı imkanlara sahip olduğumuz için her yere gitmemiz ve etkinliklere katılmamız mümkün olmuyor. Daha çok Aydın ve Aydın çevresiyle ziyaretler oluyor.

Sedat ÜNLÜ : Genç yaşta üyeleriniz var mı?

Tülay SARAYKÖYLÜ : Genç Yaşta Şiire İlgi Duyan Üyelerimiz Var

Genç yaşta da şiire ilgi duyan üyelerimiz var. Kitap çıkarmak isteyenler de oluyor. Ama yine imkanlar sınırlı olduğundan bize danışıyorlar. Onlara yol gösteriyoruz. Tanıdıkları varsa sponsor bulmalarını  ve reklam almalarını ve onların katkılarını sağlamalarını tavsiye ediyoruz. Şiir etkinliklerine katılmalarını, oradaki yazar çizerlere danışmalarını söylüyoruz. Gençlerimizden çok meraklı olanlar var. Ama haliyle imkansızlıklardan ötürü çalışmalarını kitap haline getiremiyorlar.

Tülay SARAYKÖYLÜ : “İlk Kitap” Diye Bir Düşüncemiz Olmuştu

Mesela Kültür Müdürlüğü’müzün bu konuda gençlerimize bir yardımı olsa ve yazdıklarını kitap haline getirebilseler gerçekten çok iyi olur. Bizim bu hususta “İlk Kitap” diye bir düşüncemiz olmuştu. Dedik ki bütçemiz biraz daha elverişli bir hale gelirse her sene bir tane olmak üzere, böyle meraklı genç arkadaşlarımızın ilk kitabını çıkartalım. Ama maalesef yapamadık.

Sedat ÜNLÜ : Tülay hanım ne zaman şiir yazmaya ne zaman başladınız? Şiir maceranızı kısaca özetleyebilir misiniz?

Tülay SARAYKÖYLÜ : İlk Kitabımı Çıkardığımda Arkadaşlarımın Teşfikleri Oldu

Şiir yazmaya başlamam ilkokul çağlarına kadar gider. Karalamalar, denemeler olarak tabi.Ama esas olarak şiirle uğraşım yaklaşık 20 seneyi buluyor. Şiir yazarken başlarda beni teşvik eden olmadı. Öyle kendi kendime yazdım. Daha sonra ilk kitabımı çıkardığımda sağolsunlar, arkadaşların teşvikleri oldu. Şiirlerin çok güzel olduğunu ve ve şiir yazmaya devam etmemi söylediler. Gerçi ilk kitabımda çok güzel şiirlerimin olduğunu düşünmüyorum ama...onların bu sözlerinden etkilendim tabi.

Tülay SARAYKÖYLÜ : Hüzünlü Şeyleri Seviyorum

Bunun yanında eşime okudum, oğluma okudum. “Güzel ama hep hüzünlü yazıyorsun, biraz da sevinçli şeyler yaz” dediler.Ama ben sevgi şiirlerini seviyorum, hüzünlü şeyleri seviyorum. Bu şekilde devam ediyorum. Nazım HİKMET ve Bedri Rahmi EYÜBOĞLU sevdiğim şairlerden.

 Sedat ÜNLÜ : Son olarak bizim aracılığımız ile halkımıza iletmek istediğiniz birşey var mı?

Tülay SARAYKÖYLÜ : Gençleri de Aramızda Görmek İstiyoruz

Bizim derneğimizde genelde orta yaş grubu insanlar var. Ben gençlerimizi derneğimize bekliyorum. Gelsinler, bizimle fikir alış verişinde bulunsunlar.Şiirlerini getirsinler. Biz onları dergimizde yayınlayalım, teşfik edelim. Böyle şeyler istiyoruz. Gençleri de aramızda görmek istiyoruz. Üniversiteli genç arkadaşlarımız var gerçi ama derslerinden dolayı pek gelemiyorlar. Fırsat bulduklarında gelip “biz şu şiiri yazdık, nasıl?” diyenler olsa da yeterli değil. Aramızda genç arkadaşlardan daha çok görmek istiyoruz. 

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_4109.jpgdsc_4099.jpgdsc_4119.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5385 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim