Tayfun ŞAHİN : Hayır Çıkar İse Erken Seçim Olabilir
AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Mehmet ŞİMŞEK; CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun ŞAHİN ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi..
Mehmet ŞİMŞEK : Başkanım Öncelikle Kendinizi Tanıtır Mısınız? Nerelisiniz, Nerede Doğdunuz, Hangi Eğitimleri Aldınız?
Tayfun ŞAHİN : Reklamcılık Yapıyorum
Çineliyim, 1969 yılında Çine’de doğdum. Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İnşaat bölümü mezunuyum. Yani İnşaat Teknikerliği ama reklamcılık yapıyorum. Ben sanata ve resme olan ilgiden dolayı bu alana yöneldim, ustamda yok kendi kendimi yetiştirdim.
Mehmet ŞİMŞEK : Reklamcılık sektörüne ilk girişiniz nasıl oldu?
Tayfun ŞAHİN : İlk Tabelayı Orta 2’de Yazdım
Sanayinin karşısındaki Karakollar köyündenim, o zamanlar orta ikiye gidiyordum ve resmim çok iyiydi. Babam aydın bir insandı; boyalar, kalemler, fotoğraf makinası getirirdi. Bu dönemde köyde sebze Kooperatifi’nin tabelasını bana yazdırmışlardı. İlk tabelayı orta iki de yazmış oldum ve bu olay çok hoşuma gitti. Kendi kendime deneme yanılma yoluyla, okuldaki hocalara sorarak lisede kendi harçlığımı çıkarıyordum ve 35 yıldır bu meslekteyim. Hobi olarak başladı ve resme olan yatkınlığım ile devamı geldi.
Mehmet ŞİMŞEK : Sektörünüzde Hangi Kitlelere Hitap Ediyorsunuz?
Tayfun ŞAHİN : Müşterilerimiz Genelde Esnaf
Bizde kalem çok, kartvizitten totem tabelaya kadar arada matbaa üzerine basılı evraklar, tanıtım broşürleri, kitapçıklar, menüler ve kitaplar. Bunların tasarımı var daha sonra tabela konusunda resimler bizde var zaten Çine de çok talep yok. Burası Taşra olduğu için tarım para kazanıyorsa, üretici para kazanıyorsa esnafa yansıyor, esnaf da bize yansıtıyor. Yani Aydın gibi Metropol bir şehir gibi hareketlilik yok bu yüzden burada birçok kalemde daha lokal çalışma değil birçok şey yapmak zorundasınız. Tişörttür, şapkadır, promosyondur, tabeladır bizde iş kalemi çok. Hitap ettiğimiz müşteriler; maden firmaları var, genellikle onların tabelaları ve esnaflar oluyor.
Mehmet ŞİMŞEK: CHP İlçe Başkanısınız, İlk Siyasi Hayatınız Ne Zaman Başladı?
Tayfun ŞAHİN: Çocukluğumdan Beri Siyasetin İçerisindeyim
Bizim aileden dolayı, çocukluğumdan beri hep siyasetin içinde oldum. Benim çevremdeki insanlar, kuzenler ve yakın akrabalarım 12 Eylül öncesi siyasetin sol yelpazesindeydiler. Ben İlkokul bire başladığımda Samet Behrengi’nin kitaplarını heceleyerek okumakla başladım. Samet Behrengi, İran rejim değişikliğinden sonra kaçmak zorunda kalan biridir. ‘’Bir Şeftali Bin Şeftali’’ ‘’Konak’’ gibi Samet Behrengi kitaplarını okuyarak, Zülfü Livaneli ve Edip Akbayram’ın plakları, kasetlerini dinleyerek başladı.
Tayfun ŞAHİN : 2011 Yılında İlçe Başkanı Oldum
Siyasette İlk kaydım 2002 yılında Cumhuriyet Halk Partisine oldu. Bundan önce ortaokulda, lisede de siyasetin içinde yer aldım ama resmi olarak 2002 yılında CHP’ye üye oldum. Hatta rozeti de Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız, Özlem Çerçioğlu takmışlardı. Daha önce İlçe Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundum. Eski ilçe Başkanımız Tahir Yaman 2011 yılında Milletvekili adayı olduğu için istifa etti ve biz kendi aramızdaki yapmış olduğumuz seçimlerle de 2011 yılında İlçe Başkanı oldum. İki Genel Kurul geçirdik ve İlçe Başkanlığım devam ediyor.
Mehmet ŞİMŞEK : İlçe Başkanı olduktan sonra CHP Çine İlçe Başkanı olarak ne tür faaliyetler yaptınız ve yapıyorsunuz?
Tayfun ŞAHİN : Siyaset İnsanlara Dokunmakla Olur
Bizim temel ilkemiz Siyaset, insanlara dokunmakla olur. Bu bilinçle hareket ettik, insanların içinde olduk onlarla hareket etmeye çalıştık. Ben ilçe Başkanı olduktan sonra Grup Toplantılarını yapmaya başladım. Meclis üyeleriyle birlikte Parti Üye topluluğunu birleştirerek güzel şeyler yapmaya çalıştık. Bunlar resmi değil, resmi olan; Belediyedeki Grubumuzla birlikte meclis görüşmelerinden önce Parti Başkanı olarak Belediye Başkanı dâhil onlarla birlikte grup toplantısı yapmaktır. Biz bunu resmi olmayan bir şekilde Partide de yaptık, bunu daha da büyüttük Köy Sorunları Sistemi getirdik. Köy sorunları ile birlikte Grup Toplantılarını yaptık. Tabi ki gönüllülük esasına dayalı ve görev almak isteyenlerle birlikte hareket ettik, Meclis Üyesidir ama ben yapamayacağım diyenleri kenarda tuttuk.
Tayfun ŞAHİN : Halkımızın Mutluluğunu da Acısını da Paylaşıyoruz
Bunların dışında Parti içi Demokrasiye çok özen gösterdik. Verilen çerçeve ne ise o sınırlar içerisinde olmaya özen gösterdik. Genellikle Belediye Başkanımızla birlikte ulaşabildiğimiz ne kadar düğün var ise gitmeye çalışıyoruz, aynı şekilde cenazelere de katılıyoruz yani elimizden geldiğince halkımızın mutluluğunu da acısını da paylaşmaya çalışıyoruz.
Tayfun ŞAHİN : Köy Sorumlumuz Yoktu Şimdi Var
Köylerle ilgili iyi bir havamız var, hücresel bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Yani daha önce köyde sorumlular yoktu ama şimdi var olan sorumlular sayesinde birçok şeyi beraber kolaylaştırdık. Başsağlığı ziyaretleri, askere gidecek olan gençlerimiz, düğün gibi durumlarda ya da herhangi bir sorunla karşılaştıklarında onlar bizlere daha kolay ulaşabiliyor bizde onlara daha hızlı ulaşabiliyoruz.
Tayfun ŞAHİN : Üyelerimizi %40 Oranında Çoğalttık
Yerel Yönetimde de iktidarda olmamız bize bazı avantajlarda getiriyor. İnsanların bizlerden talepleri oluyor, bir haber alıyoruz; bazen parke taşı bazen kum lazım oluyor ve insanların belediye ile ilgili istekleri olduğunda hep olayların içerisindeyiz. Parti içi Barışı sağladık, bizden önce biraz daha keskin bir siyaset vardı. Daha doğrusu siyasetin niteliği daha iyiydi ve git gide siyaset nitelikten uzaklaştı. Üyelerimizi %40 oranında çoğalttık.
Tayfun ŞAHİN : AKP Önüne Geleni Üye Yapar
Örneğin bir AKP önüne geleni üye yapar ama biz buna karşıyız. Bize göre olması gereken az olsun ama nitelikli üyelerimiz olsun. Üyelerimizin az ya da çok olması önemli değil partimize sahip çıkalım yeter. Bunu nerden anlıyoruz? Herhangi ön seçimde bu tür çalışmalarda toptan üyelerin oy kullandığı seçimlerde kapasite %60 ya da %70 oluyor. Bunlarda köylerdeki sandık sorumluları, delegeler; 70 yaşında da olsa bunlar işlerini güçlerini bırakıp geliyorlar.
Tayfun ŞAHİN : Yönetim Kurulumuzu ve Meclis Üyelerimizi Gençleştirdik
İş beklentisi içerisinde olan kendi çıkarlarını düşünen üyeliklerde var. Bunların birçoğunun parti ile duyguları bile yok zaten kendi işleri düşmeyince hiç arayıp sormazlar. Çine de yerel yönetimlerde ki başarılarımızdan dolayı hep bir isim ihtiyacı duyulmuştur. Son dönem 2014 seçimlerinde hem Yönetim Kurulumuzu hem de Belediye Meclis Üyelerimizi daha da gençleştirdik. Ben Partimizin gençleştirilmesinden yanayım çünkü gençler Apolitik siyasetten çok uzaklar, ilgi alanları çok farklı.
Tayfun ŞAHİN : Siyasetle Bağı Olmayanları Meclis Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Yapabildik
Bir de son dönem siyaset kurumu çok fazla zedelendi. Yani insanlar Ülkenin Genel Yönetimi olsun yerel yönetimleri olsun siyasetçiye güven azaldı. Dolayısıyla bu insanları kazanmamız gerekiyordu, toplumun her kesiminden her durumdaki insanlardan birilerini kazandırdık. Siyasetle ilgisi olmayan birisi bir anda Meclis Üyesi oldu gene siyasetle alakası olmayan biri Yönetim Kurulu Üyesi oldu.
Tayfun ŞAHİN : Siyaset Öğrenmekle Olur, Hiç Kimse Siyasetçi Olarak Doğmaz
Bunlar çoluk çocuğu topladınız diye kimi zamanlar eleştiri konusu olmuştur. Ama bu işler öğrenmek ile oluyor çünkü hiçbir siyasetçi anasının karnından siyasetçi olarak doğmuyor. Bunlar güzel taraflarıydı yani biz bunların karşılığını da görüyoruz. Örneğin çarşı pazarda gezerken, Mahallelere gittiğimizde insanlar ilgi gösteriyorlar. En çok yapmaya çalıştığımız işimizi gücümüzü bırakıp köylerde ki cenazelere, düğünlere, bir takım olaylara katılmak ve katılmaya çalışmak. Ben bunun faydasını gördüm.
Mehmet ŞİMŞEK : Çine de Yerelde İktidarsınız, Osman Aydın Döneminden Başlayarak Belediye Yönetimini Değerlendirir Misiniz?
Tayfun ŞAHİN : Osman Aydın 1999 Yılında Olmaz Deneni Başardı
Türkiye de 1999 yılı CHP adına bir milattır. Çünkü 1999 yılın da Meclis dışında kalmış CHP vardı. O dönemin Genel Başkanı Deniz Baykal idi. Çine Demokrat partili idi ve burası onların kalesi durumundaydı. Türkiye de o dönemde iki tane Demokrat Partili İl Genel Meclis Üyesi vardı. Bir tanesi Yalova da diğeri de Çine de idi. Yani burası Demokrat Partinin men bası durumundaydı. Osman Aydın ile Çine de CHP olmaz deneni başardı. O dönemde Aydın da CHP li tek İlçe Belediye Başkanı olmuştur.
Tayfun ŞAHİN : "Belediye Başkanının Aptalı, Parayı Yer Altına Gömendir" Denir
Bu gün bile Çine Belediyesinde iktidarda olmamızda Osman Aydın’ın yapmış olduğu çalışmaların etkisi vardır. Çine de 235 oy farkı ile seçimi kazandık ve herkes şoktaydı. Özellikle Adalet Partililer ve Demokrat partililer şok yaşadı. Aslında bizlerde şaşırdık çünkü hep burun farkıyla kaybediyorduk. Osman Aydın özellikle yer altına çalışma yapmıştır. O dönemdeki bakış açısı Belediye Başkanının aptalı parayı yer altına gömendir gözüyle bakılıyordu.
Tayfun ŞAHİN : 2004 Seçimlerinde 2500 Fark Attık ve %1000 Oy Artışımız Olmuştur
Osman Aydın’ın yapmış olduğu kanalizasyon çalışmaları ile birçok mahalle sivrisineklerden, pisliklerden, kokulardan kurtuldu. 2004 seçimlerinde de 2500 fark attık yani %1000 oy artışımız oldu. Çine de 3 dönem arka arkaya seçimleri kazanan Osman Aydın olmuştur. Ondan sonraki dönemde de Salih Dinçer ile kazandık. Salih Dinçer ile kazandığımız seçim Büyükşehir Yasasının çıktığı seçimdi.
Tayfun ŞAHİN : Çine Tarihinde CHP En Fazla Oyunu 2014 Seçimlerinde almıştır
Bu 2014 seçimde de %55 oy aldık ve bunun önemi şu; Çine tarihinde CHP en fazla oyunu almıştır. Sonuç olarak Meclis Sayısı çoğaldı ve bunlarda önemli etkenlerdir. Mecliste 25 kişilik sandalye sayısına ulaşıldı; 18 tanesini biz aldık, 7’sini AKP aldı, MHP ise hiç alamamıştı. 4. Döneme ulaştık ve bu sürece bakıldığında Batı Ege ve özellikle kıyılarda Demokrat Partinin ve Adalet Partisinin kaleleri olarak görülen birçok yer artık CHP’nin kalesi oldu.
Tayfun ŞAHİN : Aydın’ı A. Menderes’in Memleketi Diye Tanımlayan Herkes Bunun Hakkını Vermelidir
Eskiden Ülkeyi Ege lobisi yönetiyordu şimdi Doğu lobisi yönetiyor. Bakıldığında İsmet Sezgin ve Nahit Menteş aynı anda iki tane bakandı Aydın da. Ama bu gün bakanımız yok, Milletvekillerimiz var hepsi bol keseden atıyor demek ki Bakanlık yapabilecek konuma gelmemişler. Batı özellikle Aydın önemlidir, burayı Menderesin memleketi diye tanımlayan herkesin bunun hakkını vermesi gerekir. Siyasette duygu sömürüsü olmaz.
Tayfun ŞAHİN : AKP Sağ Partinin Devamı Olarak Görülseydi, Batı Da Oyları Süpürürdü
Ben şuna inanıyorum; Laik Cumhuriyet değerlerine, Atatürk’e, Kemalizm’e inanan eski Demokrat Partililer, Adalet Partililer bu gün CHP’ye oy veriyorlar. Bizim içimizde bu gün o kökenden gelen Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kadın Kolları Üyeleri, Gençlik Kolları Üyeleri ve Başkanlık yapmış insanlar var. Demek ki Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan Demokrat Partililer, Adalet Partililer, CHP’ye oyunu veriyor, bunu görüyoruz ve bunu anlıyoruz. Yoksa AKP Sağ Partinin devamı gibi görülseydi Batı da oyları süpürürdü.
Mehmet ŞİMŞEK : Osman Aydın’ı Değerlendirir Misiniz? Bir Dönem Milletvekilliği Yaptı ve Şuan Neler Yapıyor?
Tayfun ŞAHİN : Çine Osman Aydın’a Çok Şey Borçludur
Osman Aydın bana göre çok başarılı bir başkan; reformist yani Çine de devrim niteliğinde işler ve güzel projeler yaptı. Bir de Osman Aydın’ın iş adamı olmasından dolayı Belediyeyi bir Kamu Tüzel Kişiliği olarak değil bir şirket gibi yönetti. Yani çok tasarruflu giderek, hızlı çalışarak ve hatta kendi imkânlarını da ortaya koyarak bu noktaya getirdi. Bu gün Çine Osman Aydın’a çok şey borçludur, sadece CHP olarak değil tüm Çine çok şey borçludur. Daha sonra Milletvekili olmuştur ama İktidar Partisinin Milletvekili olmadığından dolayı çok boştur. Yani tek parti iktidarı olduğu için pek fazla anlam ifade etmiyor. Her şeye rağmen Osman Aydın Çine de birçok projeye öncülük etmiş biridir.
Tayfun ŞAHİN : Organik Zeytinyağı Projesinin Mimarıdır
En son organik zeytinyağı ile ilgili kurmuş olduğu ÇEGEV Vakfı vardır. Organik zeytinyağı işine girmek bu memlekete hainlik yapmak ya da bu üreticiye kazık atmaktır, denilen günlerden bunları söyleyen insanlar dahi bu gün organik zeytinyağı işinde hemfikirdirler. İş adamı zihniyeti olduğu için memlekette güzel şeyler yapmaktadır.
Mehmet ŞİMŞEK : Aydın Büyükşehir Belediyesi Olduktan Sonra Çine de İlçe Belediyesinin Yetkileri Azaldı. İlçe Belediyesi Olarak ve Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çine’ye Yaptığı Hizmetler Var Mıdır?
Tayfun ŞAHİN : Çine Aydın Da En Çok Köye Sahip Tek İlçedir
Elbette vardır. Biz Büyükşehir Belediye Sisteminin birçok yönüne karşıydık, Büyükşehir’in dezavantajları olacaktır. Çünkü burada patron bizdik ama bizim üzerimize bir patron daha geldi. Çine’ye gelen kişi başı İller Bankası desteklerinin hemen hemen üçte birinden fazlası Büyükşehir’e kesiliyor. Çine’nin şöyle bir özelliği var: Aydın da en çok köyü olan ilçe özelliğine sahiptir ve bunların hepsi mahalleye dönüştü. Bunlara ek olarak rakım değerleri yükseldikçe köyler de kendi içlerinde 7 mahalleye kadar bölünebiliyor. Yani bir de oralarda mahalleler olduğundan dolayı hizmet ağı çok geniş.
Tayfun ŞAHİN : Bu Şartlarda Proje Üretebilmemiz Mümkün Değil
Artık insanlarımızda Büyükşehir Belediyesi anlayışını kavradıktan sonra bizlere arayıp taleplerde bulunuyor ve hizmet istiyorlar. Yani bunlara ulaşabilmek için şuanda ki personel, alet vb. gibi kısımlar en azından iki katına ya da üç katına çıkarılması lazım ama bu da mümkün değil. İşte memurun maaşı, işçinin maaşı, mazot parası, elektrik parası ve alınan krediler ödendikten sonra yani zaruri giderler çıkıldıktan sonra geriye çok komik bir rakam kalıyor. Bizim bununla proje üretebilmemiz mümkün değil. Sadece çok küçük işler yapabiliriz.
Tayfun ŞAHİN : AYBA Hizmet Ağı En Başarılı Projelerden Biridir
Büyükşehir’in Çine’ye vermiş olduğu destekleri çok gördük. Özlem Hanım, Çine’nin isteklerini tamamen karşılamıştır. Hemen hemen hayır dediği proje bile yoktur. Otogarımız bitmek üzere bu gün yarın açılışı yapılacak. Spor tesisleri yapıldı, şu anda düğün salonu inşaatı devam ediyor. Osman Aydın döneminde yapılmış düğün salonu zaten var ama Çine de çok düğün olduğu için bizde ikinci bir düğün salonu yapmaya karar verdik. Bunların dışında AYBA Hizmet Ağı bence en başaralı projelerden biridir. Çünkü köylerimiz zaten çok fazla; yaşlılar, saç, tıraş, tırnak bakımları, enjeksiyon yapılması gereken hastalar, gıda yardımları da ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Bunlarında pozitif sonuçlarını gördük.
Tayfun ŞAHİN : ASKİ 24 Saatte Bütün Arızalara Cevap Veriyor
ASKİ de seçimden sonraki 6 ay da sıkıntılar vardı ama ikinci 6 ay içerisinde bütün sıkıntılar giderildi. Teknik elemanlar vs. çok iyi duruma getirildi şimdi 24 saatte bütün arızalara cevap veriyorlar. Eskiden Muhtarlıkların kendileri bu sorunları yaptırmak zorunda idi. İl Genel Meclisinin İl Özel İdare Bütçesi çok daha geç ulaşıyordu.
Tayfun ŞAHİN : Yapılacak Projelerimiz Var
Büyükşehir halk ekmek satışları hem fiyatı hem de lezzeti yönünden müthiş bir ilgi gördü. İki tane satış yerimiz var ve üçüncüsü planlanıyor böyle iken çok uzun kuyruklar oluyor. İtfaiye binamız yenilendi ve daha donanımlı bir hale getirildi. Yapılacak projelerimiz var. Cumhuriyet Mahallesine Kültür Merkezi yapılacak. Kent Meydanı Projesi var. Bu projenin faaliyete geçebilmesi için o alandaki çalışmalarımız devam ediyor.
Tayfun ŞAHİN : Çiçekçilik Projemizde 1 Yılı Devirmek Üzereyiz
Çine de tarım her geçen gün kötüye gidiyordu. Pamuk bitmişti, mısır da istenilen fiyat alınmıyordu, sebzecilik bitmişti ve benim aklıma çiçekçilik projesi gelmişti. Bunu başkanımız ile paylaştım ve bunu geliştirdik. Çiçekçilik projemizde 1 yıl olmak üzere ve üreticilerimiz ciddi paralar kazanıyorlar. Ortalama her gün bir kişinin müracaatı oluyor. Mesela bu gün Karakollar Köyünden aradılar bizde çiçekçilik serası yapmak istiyoruz diye.
Tayfun ŞAHİN : Büyükşehir Belediyesi Çiçekleri Çine’den Alıyor
Büyükşehir çiçekleri bizlerden alıyor; Aydın da Bulvardaki ya da gerekli görülen tüm refüjlerdeki çiçeklerin hepsi Çine’den gidiyor. Bu üreticilerimizin %80’ini kadınlar oluşturmaktadır. Asıl hedefimiz 2019’a kadar bunu 20 köyümüzde yapabilmek ve pazarı da büyütmektir. Piyasaya göre fiyatlar çok uygun. Aslında bu alternatif tarım yöntemlerini Belediyelerin değil Devletin yapması gerekiyor.
Tayfun ŞAHİN : 2018’de Organik Zeytinyağını Üretmeye Başlayacağız
Biz Çine Belediyesi olarak 2014 yılındaki en büyük projemiz olan Organize Sanayi Bölgesinde, organik zeytin fabrikasını oluşturduk ve bu yıl makinaların alımı olacak. Önümüzdeki yıl organik zeytinyağımızı üretmeye başlayacağız ve bir bakıma Çine’mizi kalkındıracağız.
Tayfun ŞAHİN : Organik Zeytinyağında Çine 6 Milyon Zeytin Ağacı ile Dünyanın Başkenti Olacak
Dünya üzerinde İspanya da 1,5 milyon zeytin ağacı var iken bizim Çine’de tam 6 milyon zeytin ağacımız var ve bunun neredeyse tamamı organik sayılıyor. Biz bunun sadece 3 milyonluk kısmını organik olarak kullanılabilir hale getirsek bile Çine Dünyanın Organik Zeytinyağında Başkenti olacak. Bizim hedefimizde budur ve buraya da Zeytin Kent modeline döndürebilmektir. Sularımız kaliteli, meşhur köftelerimiz var ama ekonomik olarak tüm halkımızın cebine para girerek bizi kalkındıracak olan şey organik zeytinyağı üretimidir. Ama bu zaman işidir ve bunun için de çalışıyoruz.
Mehmet ŞİMŞEK : Yıllara Göre Çine’yi Değerlendirir Misiniz? Çine de Gelişme, Şehirleşme ve Sosyal Yaşam Hangi Boyutlardadır. Yani Aydın’dan Çine Büyümüyor, Şehirleşmiyor Gibi Görünüyor. Siz Burada Bunları Hissediyor Musunuz? Vatandaşlarımızın Aydın’a gelmeden Zaman Geçirebilecekleri Yerler Çine de Var Mıdır?
Tayfun ŞAHİN : Çine’deki Göçün Nedenleri 2016 Yılında Masaya Yatırıldı
Partimizde 2016 yılında Çine’deki göçün nedenleri konusu masaya yatırıldı. Bu konuda ben arkadaşlara görevler verdim. Onlarda anketör gibi gidip konuştular. Kimler Aydın’dan gelip gidiyor ise özellikle memur kesiminin gidip geldiği tespitini yaptık. Ya da Çine’nin ekonomik yönden elit sayılabilecek yani Aydın’dan iyi bir ev alabilecek bir güce sahip olanlar gidip geliyorlar.
Tayfun ŞAHİN : Eski AKP İlçe Yönetiminin Hatasıydı
Birinci sebep Çine’deki okulların yetersizliği, Çine Milli Eğitimin hata nerde diye bunu gözden geçirmesi gerekir. Bununla ilgili en büyük sıkıntı Anadolu Öğretmen Lisesi açıldığında yurt sıkıntısı vardı. Bu eski AKP ilçe yönetiminin bir hatasıydı. Şimdi bunu tamir etmeye başladılar. Bir Fen Lisesini kaçırdık. Çine’de Fen lisesinin olması demek; daha kaliteli bir eğitim demektir. Diğer taraftan öğrenci servisleri kaloriferli yani çok kaliteli bu yüzden Çine’den Aydın’a gidip gelen çok öğrenci var.
Tayfun ŞAHİN : Bizler Daha Çok AVM Hayatı Yaşıyoruz
Memur kesiminin özellikle emekliliğine yakın olanları olsun ya da ekonomik durumu iyi olanların hepsi Aydın’a gidiyor. Ben bunu süpermarketin bakkal ile savaşı gibi ve bakkalın kaybeden taraf olmasına benzetiyorum. Bizler daha çok AVM hayatı yaşıyoruz. Yani Aydın da yaşamakta bir AVM’nin içinde yaşamak gibi. Her şey orda var mantığı bunu tetikliyor. Böylece insanlar kolonileşiyor ve daha büyük gruplar haline geliyorlar.
Tayfun ŞAHİN : Belediye Çine’de Zararına Sinema Çalıştırdı
Burası Taşra olduğu için bana göre genelde 50 yaş üstü insanların yaşaması gereken yer olarak görüyorum. Neden? Çünkü gürültü yok, stres yok, herkes birbirini tanıyor, dostluk var. Çine de sinema yok denildi. Belediye burada zararına sinema çalıştırdı. Sinema Aydın da vardı, Söke de vardı ve birde Çine de vardı. Sadece vizyondaki filmler 1 ay sonra geliyordu bu da çok önemli değildi.
Tayfun ŞAHİN : Esnaflarımız AVM Kültürünün Kurbanı Oluyor
Ama sadece bu da değil, Aydın Forum da sinemaya girmeden önce orada yemeğini yiyor, giyim ihtiyaçlarını da karşılıyor. Bu bakımdan Çine’nin esnafına da zarar veriyor. Yani Çine’deki esnaflarda gelişmesini tam olarak tamamlayamadığı için de AVM kültürünün kurbanı oluyorlar. Bu gibi sorunlar birçok yerde var.
Tayfun ŞAHİN : Köylerden Merkeze Çok Fazla Göç Var
Bizim dezavantajımız merkeze yakın olmamız ve Çine’den Aydın’a 15 dakikada gidilebiliyor. Yalnız uzaklık 30 km kadar olsaydı bu kadar göç olmazdı. Özellikle Köylerden merkeze çok fazla göç var. Bunlar biraz daha ekonomik yapı ile alakalı çünkü köylerde bir şey kalmamış. Tarım da bitince köydeki vatandaş ya dışarıya gidiyor, Turizm Bölgeleri gibi yani ekmek paralarının peşinde koşturmak zorundalar.
Tayfun ŞAHİN : Çine’deki Kuvayı Milliye Müzemiz ve Parkımız Ege Bölgesinde Bile Yoktur
Ya da ekonomik durumu var ise köyde oturmuyor Çine’ye geliyor. Çünkü burada Hastane var, kafeterya var, meyhane var. Çine’deki Kuvayı Milliye Müzesi ve parkı iddia ediyorum Ege Bölgesinde bile yoktur. Parkımız çok kalabalıktır. Kapalı Spor Salonumuz var, sert basketbol sahalarımız var, birçok vatandaşımızın Sosyal Tesislerimiz ve parklarımız mevcuttur. Aslında bunlar birçok ilçede bile yok. Burada Sosyal Hayat derken insanlar birbirlerini tanıdığı için belki birbirlerinden rahatsız olmaları da söz konusu olabilir. Yani yabancı bir yere gidip vakit geçirmek daha cazip hale geliyor.
Tayfun ŞAHİN : Nüfusumuz 50.000’in Altına Düşmüş Durumda
Şuan da nüfusumuz 50.000’in altına düşmüş durumda bu da siyaseten Meclis Üyeliğini etkiliyor. Bu konu bizler mutlaka girişimlerde bulunacağız, insanlarımızı tekrardan geri getirmeye çalışacağız.
Mehmet ŞİMŞEK : Aydın Merkeze Baktığımız Zaman Çinelilerin Etkinliğini Görüyoruz. Örneğin Çineliler Derneği Aydın Merkezde Toplantı Yaptığı Zaman 1000 Kişi Katılır, Milletvekili Adayı Olmuş Ya Da Milletvekili Olmuş İnsanların Birçoğu Çineli Olmaktan Dem Vurur. Yani Çine Lobisi Aydın Da Çok Fazla. Bunların Çine’ye Artısı Var Mı?
Tayfun ŞAHİN : Çine'de Her Alanda Potansiyel Var
Çine çok değişik bir yer, burada her alanda potansiyel var; sanatta var, sporda var, ekonomide ve siyasette var. Yani Çine ’siz bir Aydın’ın tadı olmaz. Çine de her dönemde mutlaka birileri adını Milletvekili olarak yazdırmıştır. Hatta ve hatta eniştelerimiz vardır. Örneğin Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Çine’den evlidir. ‘’Bende kendimi Çineli Milletvekili olarak kabul ediyorum’ ’der. Ankara Yeni Mahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe’de ve bunun gibi İzmir’de, İç Anadolu Bölgesinde ve Karadeniz’de çok çok örnekleri var. Yani siyasette potansiyeliz.
Tayfun ŞAHİN : 1926 Yılında Kurulmuş Spor Kulübümüz Var
Sporda da 1926 yılında kurulmuş spor kulübü var ve çok iyi de futbolcular, sporcular yetişmiştir. Sanat dünyasından da birçok isimler var. Örneğin Şükran Güngör, Mehmet Güney gibi sanatçılarımız da vardır. Çine’de şuan bile yılda iki defa oyun çıkarılan Kültür Derneğimiz var. Yılda en az 4-5 tane tiyatro grubu buraya turneye gelir.
Mehmet ŞİMŞEK : Önümüzde Anayasa Referandumu Var, Partiniz ve Sayın Genel Başkanınız Kemal Kılıçdaroğlu ‘’Hayır’’ Yönünde Bir Görüş Belirtiyor ve Seçim Sürecine Girdiniz Mi? Genel Merkezden Sahaya İnin Talimatı Geldi Mi? Ne Tür Çalışmalar Yapıyorsunuz? Neden Hayır?
Tayfun ŞAHİN : Referandumdan Çıkacak Olan Sonuç Kocaman Bir Hayır Olacaktır
Anayasa Değişikliği görüşmeleri TBMM de halktan gizli bir şekilde ve adil olmayan bir yöntem ile yapıldı. Yani Meclis TV canlı yayınlarını kesti ve bundan dolayı vatandaşlarımızın birçoğu işin iç yüzünün ne olduğunu bilmiyor. Bilenlerde işte bu son dönemdeki basındaki ve sosyal medyadaki hareketlilikten edindikleri kadar ve bizlerinde çabaları ile bir şeyler öğrenmeye başladılar. Ben şuna inanıyorum; Referandumdan çıkacak olan sonuç kocaman bir Hayır olacaktır.
Mehmet ŞİMŞEK : Aydın da Mı? Türkiye de Mi?
Tayfun ŞAHİN : Yeni Şekli Öğrenen Vatandaşlarımız Hayır Demeye Başladılar
Türkiye’de de Aydında da hayır çıkacaktır. Eski Referandumlara göre katılım oranlarının yükseleceğine inanıyorum. Yeni şekli öğrenen vatandaşlarımız hayır demeye başladılar. Bizler son bir buçuk aydır toplantılarımız ile birlikte zaten çalışmalarımıza başladık ve köy sorumlularımıza bunları ilettik. Önümüzdeki haftalarda da resmi toplantılarımız olacak ve artık mecrada kendimizi belirgin bir şekilde göstereceğiz.
Tayfun ŞAHİN : Bu Bir Siyasi Parti Seçimi Değildir
Genel Merkezimizin tavrı hayır üzerine kuruludur. Biz her zaman şunu söylüyoruz: Bu bir Siyasi Parti Seçimi değildir, evet-hayır üzerine kurulu geleceğimizi belirleyecek olan bir seçimdir. Bunu vatandaşlarımıza çok iyi anlatmamız gerekiyor. Benim gördüklerim ve duyduklarım kadarıyla hayır çıkması konusunda umudum çok.
Tayfun ŞAHİN : AKP’ye Oy Veren Vatandaşlarımızdan Da Hayır Oyu Kullanacak Olanlar Var
Aldığımız bilgilere göre sağ seçmenlerden özellikle AKP’ye oy veren tabandan da hayır oyu kullanacak vatandaşlarımızda var. Özellikle kadınların tereddütte oldukları söyleniyor ve Türkiye’deki iki seçmenden biri kadındır. Bu Ülkenin kaderini iki kişiden biri olan kadınların belirleyeceğine inanıyorum. İnşallah hayırlısı olacak.
Mehmet ŞİMŞEK : Bizim Aracılığımız İle Halkımıza Son Olarak Neler Söylemek İstersiniz?
Tayfun ŞAHİN : 2017 Yılı Hizmet Yılı Olacaktır
Yerel Yönetimler anlamında 2014 yılında seçim oldu ve ilk iki sene 2016’ya kadar sistemin oturması ile geçti, vatandaşlarımız hala Çine Belediyesi ile muhatap idiler. Yani bütün işleri Çine Belediyesi yapıyor olarak görüyordu ama o bilinç artık değişmeye başladı. Artık birçok vatandaşımız Büyükşehir Belediyesinin görevlerini ve İlçe Belediyesinin görevlerini biliyor. Bu çalışmalar ayrı görülse hep birlikte çalışılıyor. Çine ile ilgili projeleri Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Çine Belediyesi ortak yapıyor. 2017 yılı artık hizmet yılı olacaktır.
Tayfun ŞAHİN : 2019’da İse Vermiş Olduğumuz Sözlerimizin Hepsini Yerine Getirmiş Olacağız
Yakında ihalelere çıkılacak, köylerin en büyük talepleri yollardı ve biz 2017 yılında yolları bitireceğiz. 2018’ de de diğer köylerde ve mahallelerde yapılacak olan eserler, merkezde yapılacak olan eserler bitmiş olacak. 2019’da da 2014’te vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmiş olarak Allah nasip ederse seçmenimizin karşısına çıkacağız.
Tayfun ŞAHİN : Mevcut İktidar Güven Vermiyor
Siyaset olarak insanlarda büyük bir yılgınlık var. İnsanlarımız Siyaset Kurumuna eskisi gibi güvenle bakmıyor. Promosyon seçmeni yaratıldı. İnsanlarımızın muhtaçlıktan çıkıp kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri için ekonominin düzelmesi lazım. Bu yüzden de insanlar bir arayış peşindeler ve mevcut İktidar da güven vermiyor.
Tayfun ŞAHİN : Türkiye Yeni Bir Virajdadır
Önümüzdeki dönemde farklı siyasi yapılanmaların olacağına ve siyasi aktörlerin değişeceğine inanıyorum. Türkiye yeni bir virajdadır. Cumhuriyet Halk Partisi Ana Muhalefet Partisidir. İktidarı uzunca yıllardır bekliyor, istiyor. Bu kadrolara da sahip bir partidir. Ben halkımızın Cumhuriyet Halk Partisine görev sırasını vermesi gerektiğini düşünüyorum.
Tayfun ŞAHİN : Türkiye, Demokrasiyi Tam Bağımsız şekle Getirmek Zorundadır
Türkiye artık çok hızlı hareket etmek zorunda, başta ekonomisini düzeltmek zorunda, Demokrasiyi Tam Bağımsız bir şekle getirmek zorundadır. Çünkü gidişatımız iyi değil mademki rejimimiz demokrasi gidişatımızın da bunu uygun olması gerekir.
Mehmet ŞİMŞEK : Referandum Sürecine Giderken Sonuç Evet Çıkarsa Seçime Gidilir, Hayır Çıkarsa Seçime Gidilir Gibi Söylentiler Var. Siz Hayır Çıkacağını Düşünüyorsunuz, Hayır Çıkar İse Seçime Gidilir Mi? Yoksa 2019’ a Kadar Beklenir mi?
Tayfun ŞAHİN : Eskiden İstikrar Vardı
Bunları konuşmak için şuan çok erken yani öyle bir dönem de yaşıyoruz ki yarın ne olacağını bilmiyoruz! Sabah kalkıyorsunuz dolar tırmanmış gitmiş. Bunlar 10 yıl önce 20 yıl önce yoktu, istikrar vardı. Doların artması sadece Türkiye de olmuyor, Yunanistan’da da oluyor, Afrika’da da oluyor. Yani küresel güç dolardır. Eskiden 1 yıllık planlar yapılabilirdi ama şuan 24 saatlik bile yapılamıyor çünkü bir belirsizlik söz konusu ne olacağı belli değil.
Tayfun ŞAHİN : Hayır Çıkar İse Erken Seçim Olabilir
Hayır çıkar ise bana göre erken seçim olabilme ihtimali daha yüksek. Varlık Fonu yeni gündeme geldi. Yani daha önce kimse böyle bir şey bilmezdi. Varlık Fonu Ekonomisini belli bir seviyeye ulaştırmış ve istikrarını koruyan ülkelerde, Sosyal Devlet Anlayışını Bitirmiş Ülkelerde fazla olan paraların bu fona aktarılması amacı ile oluşturulmuştur.
Röportaj : Mehmet ŞİMŞEK
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim